Azt már eleve tudni lehetett, hogy Valtteri Bottas hátrasorolása miatt egy ponton biztosan borulni fog a Forma-1-es Stájer Nagydíj rajtsorrendje, nem sokkal az időmérő edzés után azonban újabb büntetést osztottak ki: Cunoda Jukit sorolják hátrébb három rajthellyel. 

A japán versenyző épp a Mercedes finnjét tartotta fel a Q3 elején a 4-es kanyarnál, nagyjából néhány tizedes hátrányt okozva neki.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által közzétett dokumentumból kiderül, hogy nem figyelmeztette Cunodát a csapata Bottas közeledésére, ez okozta a két versenyző félreértését, az újonc ugyanis az ideális íven maradt.

Az AlphaTauri versenyzője eredetileg a nyolcadik helyre kvalifikált, büntetése után Fernando Alonso (Alpine), Lance Stroll (Aston Martin) és a Williamsszel zseniálisan teljesítő George Russell is nyert egy-egy pozíciót.

Rajtbüntetésén túl egy büntetőpontot is kapott Cunoda, ez a második egysége ebben a 12 hónapos periódusban, szóval messze van még a tizenkét büntetőpontos, automatikusan egyfutamos eltiltást jelentő határtól.