„Szeretem Olaszországot, jó az itteni konyha, és élvezem, hogy itt lehet, versenyzés tekintetében viszont nem tartozom itt a szerencsésebbek közé” – utalt a Forma-1-es Emilia-romagnai pénteki napja után Max Verstappen az olaszországi hétvégéin rá jellemző balszerencsére. A Red Bull hollandja még csak dobogón sem végzett a dél-európai országban, sőt tavaly Imola mellett Monzában és Mugellóban is kiesett.

Ezúttal sem alakult szerencsésen Verstappennek a hétvége: az első szabadedzésen ugyan harmadik lett, a második gyakorlás azonban alig több mint tíz percig tartott számára, mielőtt műszaki hiba miatt kénytelen volt félrehúzódni a boxutca kijáratánál. A csapat várakozásaival szemben esélye sem volt időben megjavítani az elromlott RB16B-t, ugyanis a pálya személyzete egy kicsit megautóztatta, mielőtt visszaszolgáltatták volna a Milton Keynes-i gárdának.

A fenti videón is látható esetről már Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nyilatkozott részletesen: „Sajnos az autónkat a műszaki mentés után elvitték egy kisebb kirándulásra Imola környékén, mielőtt visszakerült volna a garázsunkba. Ezért nem marad elég idő arra, hogy megszereljük.”

„Úgy látszik, sajnálatos módon a kardántengely tört el” – tért ki a meghibasodás (vélhető) forrására. „Próbáljuk megérteni egyelőre, mi okozhatta ezt. Természetesen egy pénteki sebességváltót használtunk, de minden más alkatrészt is ellenőrizni fogunk a folytatás előtt.

F1: Csúnyán keresztbe tettek Verstappennek 1

Verstappen úgy véli, a viszontagságos pénteki nap kissé gyengíti a Mercedesszel szembeni pozíciójuk – az első szabadedzésen egyébként csapattársa, Sergio Pérez került bajba, miután koccant korábbi kollégájával, Esteban Oconnal –, viszont hozzátette, hogy „ha tudod, mit kell csinálnod, rendben kell, hogy legyél”.

Az sem érte meglepetésként a hollandot, hogy bahreini formájához képest fejlődést mutatott a Mercedes, de nem érzi, hogy baj lenne a Red Bull autójával. „Nyilván nehéz megmondani, hogyan alakulhatott volna a második edzés, de nem érzem magamat sokkos állapotban, de mindenképpen foglalkoznunk kell azzal, hogyan lehetne jobb az egyensúlyunk” – idézi szavait a Motorsport.com.

F1: Csúnyán keresztbe tettek Verstappennek 2

Annak ellenére, hogy mindkét szabadedzés kettős Mercedes-elsőséget hozott – igaz, Valtteri Bottas vezetésével, de a finn mind az első, mind a második gyakorlást minimális előnnyel zárta az élen –, Lewis Hamilton szerint korai még leírni a Red Bullt. „Nem hiszem, hogy mindent láttunk már a Red Bull, mivel forgalomba is kerültünk, de alapvetően is zűrös edzések voltak” – jelentette ki a Sky Sportsnak.

„Szerintem a csapat határozottan próbált mindent megtenni azért, hogy megértsék, mi történt a legutóbbi versenyen, mely területeken voltunk gyengék. Igyekeztünk jobb irányba állítani az autót, és máris úgy érzem, hogy sokkal jobban fekszik nekünk a pálya” – tette hozzá a szezonnyitón amúgy győzedelmeskedő Hamilton.