Valtteri Bottas egész évben jelentősen alulteljesített Lewis Hamiltonnal szemben, sőt a Forma-1-es Szahíri Nagydíjon a koronavírus-fertőzöttsége miatt távolmaradó hétszeres világbajnokot helyettesítő George Russell is túlszárnyalta a finn pilótát. A történtek után még az is felmerült, hogy a Mercedes a tervezettnél hamarabb lehetőséget adhat Russellnek, de később leszögezték, hogy az ifjú brit jövőre is marad a Williamsnél.

Év végi interjújában az Autosport is érdeklődött Hamiltonnál csapattársa helyzetéről. „Nem hiszem, hogy Valtterinek meg kellene védenie magát a teljesítménye kapcsán, és nem érzem azt, hogy a védelemembe kellene vennem. Azt gondolom, folyamatosan dolgozik azon, hogy javuljo, voltak határozottan szoros időmérőink, főleg idén” – idézi a 35 éves pilótát a szakoldal.

Hamilton: Bottasnak nincs szüksége védelemre 3

„Ahogyan azt már mondtam korábban, soha nem könnyű, ha erős csapattárssal van dolga az embernek. Ez egy állandó küzdelem, mentálisan és érzelmek szempontjából egyaránt az egész év folyamán. Ami minket illet, nagyszerű, hogy a pályán keményen harcolunk, azon kívül viszont gentlemanként dolgozunk egymással. Ez az, ami igazán megmutatja, milyen személyiség és milyen férfi.”

„Tudom, hogy jövőre újabb lépéseket tesz meg előre, és én is dolgozni fogok azon, hogy találhatnék még több tempót” – tette hozzá.

Hamilton: Bottasnak nincs szüksége védelemre 4

Bottas a 2020-as szezon folyamán öt pole pozíciót szerzett, és ugyan az összetettben bebiztosította a második helyet, nem sokon múlt, hogy az egyértelműen gyengébb Red Bull-lal az év folyamán öt önhibán kívüli kiesést jegyző Max Verstappen a finn előtt végezzen.

A 31 éves versenyző ugyan évről évre bajnoki címhez segíti a Mercedes a konstruktőri összetettben, amióta 2017-ben átvette a világbajnokként dobbantó Nico Rosberg helyét a csapatnál, nem elégedett. „Ami az eredményeket illeti, nem értem el az idei évre kitűzött céljaimat” – értékelte vegyes érzésekkel a szezonját Bottas.

„Ha a kép egészét nézzük, sok pozitív dolog van, és még több megtanulandó lecke – magamról és a versenyzésről. Mindezt magammal tudom vinni a következő évre és a magam javára fordítani.”