A szezonzáró Forma-1-es hétvége után a csapatok maradnak Abu-Dzabiban, mert itt rendezik az elvileg fiatal versenyzők számára kiírt tesztet. A fiatalok mellett azonban egy kétszeres világbajnok is lesz a pályán, a Renault ugyanis kibulizta, hogy a kétéves kihagyás után jövőre visszatérő Fernando Alonso is vezethessen.

A Renault számára ez azért volt fontos, mert a következő szezon előtt mindössze három tesztnapot tartanak, azaz minden versenyzőre mindössze másfél-másfél nap tesztelés jut majd.

Ez a visszatérő Alonso mellett minden csapatot váltó pilóta számára hátrány, így a Ferrarihoz igazoló Carlos Sainz, a McLarenhez távozó Daniel Ricciardo, illetve az Aston Martinba átülő Sebastian Vettel is nehéz helyzetben lesz a 2021-es szezon előtt.

Mivel az autók lényegében nem változnak jövőre, az ifjoncteszten való szerepléssel Alonso több ellenfelével szemben is előnybe kerül. Erről persze nem ő tehet, hanem az FIA, amiért belement ebbe (a szabályok megváltoztatásával olyan tapasztalt versenyzők is vezethetnek még a teszten, mint Robert Kubica és Sebastien Buemi).

Sainz nem is rejtette véka alá a véleményét. “Szerintem nem titok, hogy szeretnék tesztelni a Ferrarival. Főleg most, hogy az FIA olyan versenyzőknek is megengedte ezt, akik nem újoncok vagy fiatalok. Az FIA miért ne nyithatná ki az ajtót mások előtt is?” – fogalmazott Sainz.

“Nagyon szeretnék én is ott lenni a teszten Abu-Dzabiban. A szerződésem lehetővé is teszi ezt.” Úgy tudni, a Ferrari a háttérben megpróbál majd nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy Sainz is ott lehessen a teszten.

Daniel Ricciardo ezzel szemben nem is számított a részvételre, így nem éli meg csalódásként, hogy nem próbálhatja ki a McLarent. “Az én szerződésem csak 2021-től érvényes, szóval nem érzem, hogy bármiről is lemaradnék” – így az ausztrál, majd Alonso szereplésével poénkodott. “Úgy tűnik, Fernando nagyon fitt és nagyon jó formában van, egészen fiatalnak tűnik. Első ránézésre simán el lehet adni újoncnak is.”