Kedd reggel a Mercedes bejelentette, hogy pilótájuk, Lewis Hamilton koronavírusos. A hétszeres világbajnok saját bevallása szerint jól van, de ahogy azt a protokoll megköveteli, távol marad a Forma-1-es eseményektől, egészen addig, amíg fel nem mutat egy negatív tesztet.

A Mercedes egy nappal a hírek után ki is jelölte azt a személyt, aki a Szahíri Nagydíjon biztosan elfoglalhatja Hamilton helyét.

A helyettesi feladatra George Russellt, a Williams versenyzőjét kérték fel.

A brit számára nem ismeretlen a brackley-i alakulat, hiszen az utóbbi években számos alkalommal vezette már az ezüst versenygépeket. Habár a csapat hivatalos tartalékpilótája a Forma-E-ben vitézkedő Stoffel Vandoorne, a Mercedes inkább az idei F1-es autókat és gumikat ismerő Russellnek szavazott bizalmat, aki nem mellesleg erős mercis kötelékkel rendelkezik.

“Nagyon keveseknek adatik meg, aki minden évben egy Forma-1-es csapatnál vezessen. Én azonban lehetőséget kaptam, hogy kettőnél is versenyezzek. Hihetetlenül hálás vagyok a Williamsnek és a Mercedesnek ezért a lehetőségért. Köszönöm mindenkinek!” – írta a Twitteren Russell a hír kapcsán.

Toto Wolff is megszólalt a változás kapcsán. “Mindenek előtt szeretném megköszönni lojális partnerünknek, a Williamsnek az együttműködést és a nyitottságot, hogy lehetségessé vált George Mercedesnél szereplése. Nem lesz egyszerű feladat számára a Williamsből a W11-esre váltani, de versenyre kész és érti a 2020-as gumik működését. George lenyűgöző formában volt a Williamsszel, fontos szerepet játszott a csapat előrelépésében, és optimista vagyok annak tekintetében, hogy erős teljesítményt  nyújt Valtteri mellett, aki jó viszonyítási pont lehet a számára”

Russell helyére a Williams Forma-2-ben szereplő tartalékosát, Jack Aitkent fogja behívni. A brit már vezette az idei Williamst, a Stájer Nagydíj szabadedzésén épp Russell autóját vehette át.

F1: Megvan, ki ugrik be Hamilton helyére 2

“El sem hiszem, de megejtem a Forma-1-es debütálásom a Williamsnél a hétvégén. Hatalmas köszönet nekik, és természetesen a legjobbakat kívánom Lewisnak, és George-nak is a Mercedesbe üléshez” – posztolta a hír kapcsán Aitken.

A Forma-1-es mezőnyből Hamilton a harmadik, aki megfertőződött: korábban a Racing Point két versenyzője, Sergio Perez és Lance Stroll produkált pozitív eredményeket. A mexikói a két silverstone-i futamról hiányzott a betegség miatt, míg a kanadairól a rosszulléte után kihagyott Eifel Nagydíjat követően derült ki, hogy vírusos. Mindkettejük helyére Nico Hülkenberg ugrott be a rózsaszín autóba. A Mercedes közölte, hogy a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra a későbbiekben közlik felállásukat, függően attól, hogy alakul Hamilton állapota.