A múlt hétvégi, nürburgringi Forma-1-es fordulóba rendesen beleszóltak a körülmények, az őszi időjárás esőt és ködöt hozott péntekre, az autók pályára sem léptek aznap, kétszer 90 percnyi gyakorlási, tesztelési lehetőség úszott el, ám ennek végül nem lett észlelhető hatása az időmérőn vagy a futamon.

Az Eifel Nagydíj kvalifikációja után az első három helyen záró pilóta, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton és Max Verstappen egyetértett abban, hogy kevesebb edzés is elég lenne.

„Úgy érzem, jelenleg egy normális hétvégén túl sok az edzés. Mindenki megtalálja a jó beállításokat, az optimumot a vezetés és az autó tekintetében. Ha egy kicsit kevesebb gyakorlás lenne, talán csak egyes csapatok és pilóták találnának bele. Nekem tetszene a kevesebb edzés” – mondta Bottas, hozzátéve, hogy azért akkor is apró különbségekről lenne szó.

„Nehéz számszerűsíteni, de nem kérdés, hogy minél több az edzés, annál jobban eltaláljuk a részleteket” – értett egyet Hamilton. „Főleg a péntekkel, amikor ott a teljes éjszaka az adatok átvizsgálására, arra, hogy minél többet megtudjunk az autóról, a versenyzőről. Több edzéssel most is egy kicsit gyorsabbak lehettünk volna.”

Verstappen emlékeztetett arra is, hogy a pénteki edzések után nem is csak a pályán, hanem a csapatok központjaiban is folyik az elemzés, szimulátoros munka.

„Főleg akkor számít ez, ha vannak ilyen-olyan problémák, egy egész éjszakán át lehet velük foglalkozni. A gyárakban is megnézhetik ezeket, dolgozhatnak a szimulátoron stb. De ahogy Valtteri is mondta, sok időnk van a gyakorlásra, így nem is kapkodunk. Most, hogy csak egy edzés volt (szombat délelőtt), bele kellett húzni, jobban, mint egy szokásos első edzésen. Szóval azért kiegyenlítődnek a dolgok, de mindig vannak apróságok, amiken még javítani lehet.”

Míg a Nürburgringen az időjárás vitte el a pénteket, a hónap végén, Imolában már tervezetten nem lesznek edzések aznap, a hétvége a szombattal indul majd, egyetlen, igaz, 60 helyett 90 perces szabadedzéssel.