Remek stratégiájával és gumikezelésével megdolgozott Max Verstappen és a Red Bull azért, hogy a 70. Évfordulós Nagydíjon megtörje a Mercedes-hegemóniát a 2020-as Forma-1-es szezonban. A holland maga sem számított arra, hogy a győzelemért harcolhat a második silverstone-i, sőt, még a Milton Keynes-i gárda főnöke, Christian Horner sem hiszi el. 

„Lenyűgöző teljesítményt nyújtottunk ma, a versenytempó messze felülmúlta a várakozásainkat. A fordított taktikának köszönhetően pedig Max csak kivárt a verseny elején, aztán elég simán nyert. Miután a Mercedesek is kijöttek, új kemény gumikra váltottunk, azokon igazán el tudott húzni. Ez volt az a pont, amikor elkezdtünk arra gondolni, hogy tényleg játékban vagyunk” – beszélt szuperlatívuszokban a versenyről a Red Bull-főnök.

Red Bull: „Egész gyors nagyija lehet Verstappennek” 2

Teljesítménye mellett vicces rádióbeszélgetéseivel is kilógott a mezőnyből a másik brit futamon Verstappen. Amikor a verseny elején azt tanácsoltak a hollandnak, hogy egy kicsit maradjon le Lewis Hamiltontól, közölte, nem fog ücsörögni a Mercedesek mögött, mint egy nagymama, majd versenymérnökét figyelmeztette a hidratálásra és kézfertőtlenítésre.

„Egész gyorsan vezethet a nagymamája” – jegyezte meg erre utalva viccesen Horner. „Simán legyőztük a Mercedeseket, így azt hiszem, sok mindent meg kell még értenünk a mai versenyből. Az autó fantasztikusan működött, akárcsak Alexé [Albon – szerk.], a tempónk a helyén volt.”

„Aztán menet közben megváltoztattuk a stratégiánkat, mert keményeken akartuk folytatni, de végül közepes gumikra váltottunk, hogy letudjuk azokat. Így ugyanazt a stratégiát követtük, mint a mercedeses srácok, mégis le tudtuk győzni őket. Bármivel is rukkoltak elő, Max tudta kezelni, fantasztikus volt” – áradozott tovább a holland idei első sikeréről.

Red Bull: „Egész gyors nagyija lehet Verstappennek” 3

Feltették a kérdést Hornernek, meglepte-e, hogy a Mercedes nem reagált az időmérőn a Red Bull húzására azzal, hogy legalább egyik versenyzőjét kemény gumikon rajtoltassa el. „Ne felejtsük el, hogy erre a hétvégére eggyel lágyabbak a keverékek, vagyis a múlt heti lágy gumi volt most a közepes. Ezt mi elég törékenynek éreztük, így gondoltuk, hogy talán össze tudunk rakni egy jó kört a kemény abroncsokon, szoros volt” – reagált a felvetésre a csapatvezető. „De amúgy igen, meglepődtünk azon, hogy mi voltunk az egyetlenek, akik ezzel próbálkoztak.”

Egyes feltételezések szerint annak is köszönheti győzelmét a Red Bull, hogy a múlt heti defektek miatt a Pirelli nagyobb guminyomást írt alá, ami a Mercedest hátrányosan érinthette. „Igen, ez is előfordulhat. Ha azt vesszük, több leszorítóerejük és szárnyelemük is van. Az első kiállás után öt kör alatt elkezdtek hólyagosodni a gumijaik, eközben Max simán tudott dolgozni velük. Sok mindent kell még megértenünk, az eredmény mindenesetre hihetetlen” – elemezte a gumihelyzetet Horner, végül hozzátette, hogy a mostani erős teljesítmény után sokkal magabiztosabban várják a folytatást, a bajnoki címért folytatott küzdelmet illetően is.