A Forma-1 a héten közzétette újjászervezett 2020-as idénye naptárát, pontosabban annak első felét, mely alapján tíz hét alatt nyolc futamot tudnak le hat helyszínen – júliusban Ausztriában indul a szakasz és szeptember elején, az Olasz Nagydíjjal zárul.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) előírásai szerint világbajnokságot egy legalább nyolc futamból álló, minimum három kontinenst érintő széria ad ki, azonban a felügyelőszervezet a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel ejtette a földrajzi kritériumot, írja a Motorsport.com.

„Elméletileg a nyolc európai futam is kiad egy világbajnokságot” – erősítette meg az oldalnak a Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn.

A szakember hangsúlyozta, hogy a héten kiadott naptár összeállítása önmagában is nagy eredmény, hiszen nem olyan rég még ez is elképzelhetetlennek látszott, a most lefixált menetrend pedig időt ad majd a járvánnyal még komolyabban küzdő országoknak, valamint az F1-nek is a folytatás megszervezésére.

„A most nyert idővel elhalaszthatunk néhány nehéz döntést, hagyhatjuk, hogy alakuljanak a dolgok, aztán majd meglátjuk, hogy állunk. Többféle lehetőség is van, szerintem össze tudunk rakni egy tisztességes szezont. Őszintén mondom, hogy egyelőre én sem tudom, hogyan fest majd, de szerintem lesz elég futam egy jó idényhez.”

A pillanatnyi állás szerint az Európán kívüli helyszínek közül talán csak az oroszországi Szocsi és a közel-keleti Bahrein és Abu-Dzabi tűnik biztosnak, nyílt titok, hogy az F1 további európai pályákkal – Hockenheim, Imola, Mugello – is tárgyal arra az esetre, ha a tengerentúli futamokat nem lehetne megszervezni.

„Vannak lehetőségek, de pillanatnyilag nem ezekre koncentrálunk” – mondta erre Brawn. „Csak vizsgáljuk, mi lehetséges. Ahogy bármilyen észszerűen gondolkodó szereplő tenné, mi is megnézzük, mi a helyzet a tengerentúli versenyekkel és mik a lehetőségek Európában. Igen, vannak lehetőségek, szerencsések vagyunk, hogy vannak ilyen alternatívák, de egyelőre az A tervet szeretnénk megvalósítani.”

Kövess minket a Facebook-on!