A Forma-1 ma délelőtt hivatalosan is bejelentette, hogy júliusban elindul a 2020-as világbajnokság. A száguldó cirkusz hat európai helyszínen nyolc futamot zavar le 10 hét alatt, a nagydíjak koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében mind zárt kapuk mellett, nézők nélkül, csökkentett csapatlétszámmal, charteres utaztatással, bokszutcai szeparációval, rendszeres teszteléssel zajlanak majd.

A tervek jól hangzanak, de maga a Forma-1 szakértői stábjának vezetője, Pat Symonds is elismeri, hogy a csapattagok között lehetetlen lesz tartani a távolságot.

„A nagydíj bonyolításának vannak olyan részei, amelyek lehetetlenné teszik a távolságtartást. A nézőknek meg kell érteniük, hogy nem mindenki lesz majd két méterre a másiktól, elképzelhetetlen például egy ilyen kerékcsere, szóval különösen figyelnünk kell mindenre” – idézte az Enginuity az egykori Benetton-, Renault- és Williams-szakembert.

„Hihetetlenül összetett feladat ez, ami napról napra változhat, ahogy az előírások és az ismereteink is változnak, de a biztonságot helyezzük minden elé, ez kulcsfontosságú. A buborékokon belül is lesznek buborékok. Igyekszünk a közismerten hatékony távolságtartás híján is fenntartani a lehető legmagasabb szintű izolációt.”

Bár korábban több pilóta is utalt, arra, hogy mennyire furcsa lesz üres lelátók előtt versenyezni, Symonds szerint a versenyzők így is nagyon motiváltak lesznek:

„Amint bekötik őket az autókba, amint lecsukódnak a sisakrostélyok, csak egyetlen dolog számít majd: a győzelem. Ausztriában minden más lesz, a régi rutinokon változtatni kell, de ugyanolyan izgalmas lesz, mint bármikor, vagy akár még izgalmasabb is, ugyanis sűrűbb lesz a menetrend. Folyamatosan csúcsformában kell majd lenni, ami szerintem nagyszerű szezont produkálhat.”

Kövess minket a Facebook-on!