A Forma-1 2020-ban rekordhosszú, 22 fordulós idényre készült, de a globális koronavírus-járvány miatt az elmúlt két napban összeomlott a versenynaptár eleje.

Az április 17-19-i hétvégére tervezett Kínai Nagydíjat már hetekkel ezelőtt elhalasztották, tegnapra a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat néhány órával a hétvége kezdete előtt a helyszínen törölték, majd pénteken bejelentették, hogy a jövő heti Bahreini Nagydíjat és az április 3-5-ére kitűzött Vietnámi Nagydíjat is elnapolták.

Az F1 rövid közleményben azt is hozzátette, hogy a szezon május végén indulhat, azaz a május első két hétvégéjére szánt Holland és Spanyol Nagydíj is elmaradhat – mindkét szervező megerősítette, hogy vizsgálják a helyzetet, egyeztetnek az F1 vezetésével a lehetséges opciókról.

A Forma-1 sportszakmai vezetője, Ross Brawn a brit Sky Sportsnak nyilatkozott a 2020-as idényt illető kilátásokról, elképzelésekről.

„Talán jön egy kis szünet, egy kis leállás, azt mondjuk, most nem lesznek futamok az év kezdetén, megvizsgáljuk, hogy lehet áthelyezni a futamokat. Úgy gondolom, hogy az augusztusi nyári szünet több hétvégét is kínál, és szerintem egész tisztességes naptárt rakhatunk össze az év további részére. Másképp néz majd ki, de így elégséges és izgalmas futamunk lehet. Szóval a szezon később kezdődik majd, de szerintem nem lesz kevésbé szórakoztató” – magyarázta.

F1: 17-18 futam lehet idén 1

„Sok más sporthoz hasonlóan az F1 is ismeretlen terepen jár most, de én nagyon bízom benne, hogy 17-18 vagy akár még több futamból álló bajnokságunk lehet idén is. Szerintem össze lehet ezt hozni – persze attól is függ, mikor indulhat el az idény.”

Mivel a versenynaptár eleve nagyon sűrű volt, még a nyári szünet felhasználásával is elkerülhetetlen lesz, hogy az átrendezés után tripla hétvége, hétvégék alakuljanak ki.

„Már felmerült, hogy kétnapos hétvégéket tartsunk, ezekkel a tripla versenyhétvégék is megvalósíthatók lennének” – mondta erről.