Miután az egyik McLaren-csapattagnál koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, majd az alakulat visszalépett az Ausztrál Nagydíjon való részvételtől, a Forma-1 – ha keservesen, botrányosan lassan is, de – törölte a szezonnyitót.

A jövő hétvégén jönne a Bahreini Nagydíj – zárt kapuk mögött, nézők nélkül –, de gyakorlatilag kizárt, hogy megtartsák a futamot.

A McLarennek 15 csapattagja vonult önkéntes karanténba Melbourne-ben, a többiek pedig hazautaznak, és így tesznek a többi alakulatnál is. A német Auto Motor und Sport értesülése szerint a csapatok megegyeztek, hogy a versenystábjaik március 29-éig otthoni karanténban maradnak.

„Meglátjuk, mit mond az F1 vezetése, ők többet tudnak az európai futamokról. Itt néhány csapat meggondolta magát, nem akartak versenyezni, a szervezőknek így nem volt választása. De elkerülhetetlen, hogy további törlésekről is szó legyen. Most az a fő, hogy biztonságban hazaérjünk. Úgy gondolom, hogy a jövő heti bahreini futam kizárt” – nyilatkozta az Ausztrál Nagydíj lefújását követően a Red Bull-főnök Christian Horner.

F1: Kizárt a bahreini verseny 1

Bahrein után az F1 történetének első Vietnámi Nagydíja következne április 3-5-én, de teljesen elképzelhetetlen, hogy a karanténok, beutazási tilalmak mellett megtartsák a hanoi utcai versenyt – csütörtökön az F1 vezérigazgatója, Chase Carey épp a futam halasztásáról/törléséről tárgyalt az ottaniakkal, miközben elindult a melbourne-i lavina.

Az első európai futamok – Hollandia, Spanyolország, Monaco – megtartása is valószínűtlen.

Hollandiában csütörtökön március végéig betiltottak minden 100 fősnél nagyobb rendezvényt, és bár a futam csak május elején lenne, könnyen lehet, hogy a korlátozások akkor is élnek még.

„Tudomásul vettük a holland kormány intézkedéseit. Mi is nagyon komolyan vesszük ezeket. Napi kapcsolatban állunk a hatóságokkal, folyamatosan tájékozódunk a koronavírus-járvány fejleményeiről” – közölte a Holland Nagydíj szóvivője.

F1: Kizárt a bahreini verseny 2

Monaco csütörtökön közleményt adott ki, jelezték, hogy megkezdődött a május utolsó hétvégéjére tervezett futamra való felkészülés, a pálya kiépítése, de hangsúlyozták, hogy nagyon is tudatában vannak a koronavírus-járványt illető helyzetnek, így készen állnak majd alkalmazkodni a szituációhoz.

Hivatalos közlés még egyetlen további futamról sincs, de a melbourne-i paddockban már többen – köztük a Red Bull Motorsportfőnök Helmut Marko – is arról beszéltek pénteken, hogy a 2020-as Forma-1-es világbajnokság csak a június 5-7-i Azerbajdzsáni Nagydíjjal indulhat, néhány elmaradt versenyt pedig az augusztusi nyári szünetben pótolhatnak majd be.