A McLaren – közép-európai idő szerint – csütörtök délben jelezte, hogy egyik csapattagjuk koronavírus-tesztje pozitív lett, ezért a csapat és az F1 biztonsága érdekében visszalépnek a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon való részvételtől.

A fertőzés paddockban való megjelenése után egyértelműnek tűnt, hogy a szezonnyitónak lőttek, a versenyt mégis csak botrányosan hosszú idő után, 12 órával később fújták le hivatalosan, amikor már a nézők gyülekeztek az Albert Park-i pálya bejáratánál.

F1: Nem tudhattuk előre! 1

A Forma-1 fejesei utólag magyarázták a bizonyítványt, a sportszakmai főnök, Ross Brawn az F1 oldalának adott interjújában azt mondta, nem tudhatták előre, hogy ez lesz.

„A tengeri szállítmány 3-4 héttel ezelőtt indult el Ausztráliába, és nagyon szerettünk volna futamot tartani, mert nagyon fontos, nagyon pozitív esemény ez, nagyszerű helyszín, nagyszerű szurkolók, csodálatos hétvége, nagy hatással az itteni gazdaságra, és persze a saját pénzügyeinket tekintve is. Amikor úgy döntöttünk, hogy minden menjen a tervek szerint, még másképp festett a szituáció, mint most. Azt hiszem, mindenkit meglepett, hogy milyen gyorsan eszkalálódott a probléma. Különösen Olaszországban, ahol szinte függőlegessé vált a növekedési görbe. Szerintem erre senki sem számított. Többször is beszéltem (a Ferrari-főnök) Mattia Binottóval az elmúlt hetekben, a hangulat pedig érezhetően megváltozott az elmúlt egy hétben.”

 

F1: Nem tudhattuk előre! 2

„Szóval a hajó elindult velünk, és bizakodtunk, hogy sikerül végigvinni, hogy lesz egy jó futam és sikerül egy kis örömet okoznunk ebben a nehéz időszakban. De amikor aztán az egyik csapatnál megjelent a fertőzés, és emiatt nem tudtak versenyezni, világos lett, hogy komoly problémával állunk szemben” – magyarázta Brawn.

És hogy mi tartott 12 óráig?

„Konzultáltunk a csapatokkal, az egészségügyi hatóságokkal, az FIA-val és az itteni szervezőkkel. Én egész éjszaka fent voltam. Nagyon sok dolgot kellett megoldani. Össze kellett szedni a csapatokat, hogy megbeszélést tudjunk tartani. Ez mind időbe kerül. Az F1 nem diktatúra, nem hozhatunk döntést csak úgy. Nagyon sok mindent figyelembe kellett vennünk.”

F1: Nem tudhattuk előre! 3

„Úgy gondolom, azzal együtt, hogy mennyi érdekelt fél van ebben, egész jól sikerült megoldanunk. Beszéltünk az FIA-val, ők Európában vannak, európai idő szerint, beszélnünk kellett az elnökkel, Jean Todttal (aki az F1-es szezonnyitó helyett Belgiumban volt üzleti vacsorán – a szerk.). Chase (Carey, az F1 vezérigazgatója) sajnos épp a levegőben volt, Vietnámból repült idefelé. Szóval húzós volt. Ahhoz képest, hogy mit is kellett megoldanunk, hogy ilyen fontos dolgot kezeltünk, nem is rossz a 12 óra.”

 

Ami Carey-t illeti, visszautasította a Lewis Hamilton által is felvetett gondolatot, miszerint az egész ausztráliai blama annak köszönhető, hogy a pénz az első: „Ha a pénz lenne az első, nem hoztuk volna meg ezt a döntést!”

Egyes szóbeszédek szerint éjszaka már arról volt szó a csapatokkal, hogy csak júniusban, az Azerbajdzsáni Nagydíjjal kezdődik az idény. A vezérigazgató pénteken nem tudta megmondani, mi is lesz, még az is bizonytalan, mi lesz a jövő hétvégi Bahreini Nagydíjjal.

F1: Nem tudhattuk előre! 4

„Az az igazság, hogy egyelőre képlékeny minden. Elég csak megnézni, hogyan változott itt a helyzet öt nap alatt. Pillanatnyilag nem életszerű megtippelni, mi lesz. Mindenki válaszokat szeretne, mi pedig szeretnénk is válaszolni, de olyat nem tudunk megmondani, amit magunk sem tudunk. Folytatnunk kell a szakértőkkel való párbeszédet. Globális sportág vagyunk, nem egyetlen országgal kell dolgoznunk, nagyon összetett ez, szóval folyamatában kezeljük a helyzetet.”

„Egyelőre Ausztráliával foglalkozunk. A következő napokban aztán megnézzük a legközelebbi futamokat, Bahreint, Vietnámot, és azután tájékoztatunk a rövid távú lépésekről. Úgy gondolom, hosszabb távra jelenleg nem lehet tervezni. Előbb a közvetlen problémákkal kell foglalkoznunk, látnunk kell, merre mennek a dolgok. Nyilván mindenki azt szeretné, ha a dolgok visszatérnének a normális kerékvágásba, működne a világ, működne a piac, de minden változik, így ezt kell kezelnünk.”