A Forma-1-es mezőny túlnyomó részének szerződése 2020 végéig szól, a hét elejéig az élcsapatoknál is mindössze Charles Leclerc volt lekötve hosszabb időre, ám most a Red Bull is lépett, kedden bejelentették, hogy egészen 2023-ig hosszabbítottak Max Verstappennel.

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko nem titkolja, hogy a holland esetleges mercedeses átigazolását akarták megakadályozni.

„Az ünnepek alatt is a szerződésen dolgoztam, nagyon aggódtam, hogy Maxot elcsaklizhatja tőlünk a Mercedes. Nehéz volt felmérni, mi is a helyzet a Ferrarival és Hamiltonnal, de az egyértelmű volt, hogy a Mercedesnek lépnie kell, ha Hamilton a Ferrarihoz megy 2021-re. Max lett volna az első, akit megpróbáltak volna megszerezni a helyére” – magyarázta az osztrák.

F1: A Mercitől féltették Verstappent 1

Úgy tudni, Verstsappennek 2021-től évi 16 millió dolláros fizetése lesz – Marko számokat nem említett, de nem tagadta, hogy jobban zsebükbe nyúltak, hogy megtarthassák a pilótát: „Az új szerződés nem volt olcsó, de nem volt kedvem pókerjátszmához.”

Verstappen menedzsere, Raymond Vermeulen is nyilatkozott, ő azt mondta, viszonylag gyors és sima ügy volt a hosszabbítás:

„Max, Jos és hamar megegyeztünk, hogy ez a legjobb választás. Az első tapogatózó megbeszélés Helmuttal Brazíliában zajlott egy közös vacsorán. Aztán elindult a folyamat, többször is átbeszéltük a rövid, közép és hosszú távú kilátásokat.”

F1: A Mercitől féltették Verstappent 2

Vermeulen hozzátette, hogy a Honda érkezése és tavalyi munkája segített a döntésben, hisznek abban, hogy a japán gyártóval a világbajnoki címig juthat a Red Bull és Verstappen.

A Red Bull és a Honda jelenlegi szerződése csak 2021 végéig szólt, de Marko arra utalt, hogy Verstappen szerződéshosszabbításával bebiztosítható az együttműködés jövője is.

„A Hondánál pozitívan fogadták a hírt. Max fontos számukra, imádják a nyíltságát és a belemenős vezetési stílusát.”

„Hamarosan újra tárgyalunk a Hondával, csak várom, hogy megtudjam az időpontot, aztán máris repülök Japánba.”