Mint ismert, Sebastian Vettel az élről rajtolva egészen a 48. körig zavartalanul vezetett a Kanadai Nagydíjon – ekkor hibázott, és lecsúszott a pályáról a 3-as kanyarnál, majd visszatérésekor lassításra kényszerítette a mögötte érkező ellenfelét, Lewis Hamiltont. A stewardok vizsgálni kezdték az ügyet, s végül úgy döntöttek, hogy büntetésekkel sújtják a Ferrari német versenyzőjét, aki így hiába szelte át elsőként a célvonalat, a győzelmet a Mercedes világbajnoki címvédője örökölte meg.

Az öt másodperces időbüntetést és két büntetőpontot magába foglaló szankció nagyon komoly felháborodást váltott ki az autósport világában – de nem csak a szurkolók körében, mert a legtöbb szakértőnél és versenyzőnél is kiverte a biztosítékot a döntés. Még Hamilton is elismerte, hogy ő sem cselekedett volna másképpen akkor és abban a helyzetben.

Vettel – aki tüntetőleg a befutó utáni interjút is kihagyta, továbbá a Hamilton autója előtti 1-es táblát kicserélte a 2-esrerendkívül csalódottan nyilatkozott a sajtótájékoztatón: a német a jogászok F1-éről beszélt, hozzátéve, hogy ez már nem az a sport, amibe egykor beleszeretett.

A Ferrarinál azonnal hangoztatni kezdték, hogy fontolóra veszik a fellebbezés benyújtását, de végül meggondolták magukat. Az olaszok ehelyett inkább egy kiskaput választottak, és az ügy felülvizsgálatát kérték a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) – mint azóta kiderült, péntek délután lesz a meghallgatás, a maranellói együttes számára pedig többek között a további GPS- és telemetriai adatok jelenthetik az utolsó mentsvárat.

Vettel: Semmi sem változott 1

A Francia Nagydíj csütörtöki napján pedig szintén a montreali balhé volt a figyelem középpontjában. Érthető módon az ügy legfőbb érintettjét, magát Vettelt is megkérdezték, ám a négyszeres világbajnok álláspontja nem változott.

„Semmi sem változott az elmúlt két hétben, ugyanúgy látom a dolgokat. Majd meglátjuk, mi sül ki belőle. Először is helyesnek tartom, hogy újra megnyitják az ügyet, és vetnek rá egy újabb pillantást. Olyan információkkal fogunk szolgálni, amik akkor talán nem álltak a stewardok rendelkezésére. Aztán elválik, hogy mi fog történni” – kommentálta a jelenlegi tényállást a ferraris.

Max Verstappen, a Red Bull versenyzője köztudottan nem nagy rajongója a büntetéseknek – sőt, a holland úgy hiszi, hogy ezúttal a döntéshozók megfosztották a rajongókat attól, hogy lássanak némi izgalmat a pályán.

Vettel: Semmi sem változott 2

„Általában, ha büntetést rósz ki, azt nem verseny közben teszed, mert ezzel tönkreteszed az izgalmakat. Jelen esetben az izgalmat Seb és Lewis győzelemért vívott kergetőzése jelentette. Amikor Seb visszatért a pályára, nem csinált semmi kifogásolhatót, mert nem szándékosan blokkolta Lewist. Emiatt gondolom azt, hogy óriási hiba volt megbüntetni” – mondta Verstappen.

„Ha ennyiért büntetést adnak, legközelebb miért nem raknak oda nemes egyszerűséggel egy falat? Aztán ha hibázik, a falban köt ki.”

Vettel büntetésével a német pilóta egykori csapattársa, Kimi Räikkönen sem értett egyet. Az Alfa Romeo finnje szerint nyilvánvaló volt, hogy Vettelnek nem volt tapadása onnantól fogva, hogy elhagyta a pályát.

Vettel: Semmi sem változott 3

„Csak egy rövid videót láttam az egészből, nem is ismerem a háttérsztorit. De abból, amit láttam, nekem úgy tűnt, hogy egyszerűen kicsúszott, majd visszatért a pályára. Ennyi” – magyarázta a 2007-es világbajnok, majd így folytatta: „Nem gondolom, hogy bármi rosszat tett volna. A döntések néha az előnyödre válnak, néha pedig ellened vannak. Ami ezt az esetet illeti, ez könnyen előfordulhatott volna bárkivel. Ugyanis amint kimész a fűre, teljesen elveszíted az irányítást az autó felett.”

A Toro Rosso orosza, Danyiil Kvjat pedig arról beszélt, hogy nagyobb következetességet várna el a versenybírói testülettől.

„Úgy gondolom, ez az egész a következetességről szól” – nyilatkozta. „Minden esetet ugyanúgy kellene kezelni. A magam részéről úgy gondoltam első blikkre, hogy semmi olyan nem történt, ami büntetést érdemelt volna. Ha jobban szemügyre vesszük az esetet, akkor talán valamit ki lehetne hozni belőle. Viszont a múltban a hasonló esetek nem vontak maguk után szankciót.”

„Nem torkollott balesetbe az eset” – jelentette ki Vettel büntetése kapcsán Lando Norris, a McLaren újonca. „Tény, hogy (Hamilton) időt veszített, de más nem történt. Nem kellett volna büntetést kapnia.”

Vettel: Semmi sem változott 4

A sajtótájékoztató is elsősorban a kanadai történésekről szólt – a Crash.net munkatársa szegezte neki a résztvevőknek azt a kérdést, hogy mit gondolnak az FIA ítéletéről.

„Volt büntetés? Erről semmit sem láttam a sajtóban” – jegyezte meg viccelődve Nico Hülkenberg.

A Renault németje természetesen komolyabbra fordította a szót: „Véleményem szerint ilyen a versenyzés. Nehéz kontrollálni az autót a füvön, nincs tapadás. Emiatt úgy látom, hogy ez egy versenyincidens volt. Ami pedig a szabályokat illeti, minden hétvégén másképp ítélkeznek a stewardok. Ezért sem látom szükségét annak, hogy belenyúljunk a szabályokba.”

Carlos Sainz már sokkal kevésbé találta viccesnek a helyzetet – a McLaren spanyolja nem is fogta vissza magát: „Akárcsak a többi Forma-1-rajongó, én is csalódott vagyok a büntetés miatt. Először is, versenyzőként abban a szituációban pontosan azt csináltam volna, amit Seb tett. Mindannyian arra törekednénk a pályára visszatérve, hogy megőrizzük a pozíciónkat, függetlenül attól, hol is van a mögöttünk jövő.”

„Hogy veszélyes volt-e? Lehetséges. De mégis mi az, ami nem veszélyes a Forma-1-ben? Egy kis veszély mindig fennáll, hiszen folyamatosan a falakhoz közel autózunk. Azonban nem gondolom azt, hogy akár egy pillanatig is fennállt volna egy nagy baleset veszélye” – folytatta.

Vettel: Semmi sem változott 5

A Formula Renault 3.5 2014-es bajnoka ugyanakkor annyiban megpróbált a versenybírák védelmére kelni, hogy ők is csak a munkájukat végezték.

„Én azt gondolom, nem volt indokolt a büntetés. Azonban van egy írott szabály, a stewardok pedig csak ehhez tartották magukat. Ebből kifolyólag nem tudok egyetérteni az őket sújtó kritikákkal, mert tényleg csak azt csinálták, ami a munkájuk. Van egy szabály, amit értelmezniük és alkalmazniuk kell – és pontosan így is tettek.”

„De természetesen szó nincs arról, hogy Seb vagy Lewis hibázott volna. Csupán van egy szabály, aminek nem kellene léteznie, mert túlságosan drasztikus, és mindent feketének és fehérnek vesz.”