Ahogy közismert, a Sebastian Vettel hiába ért be az első helyen a múlt vasárnapi Kanadai Nagydíjon, a futam győztese a németet pár másodperces lemaradással üldöző Lewis Hamilton lett, ugyanis a Ferrari-pilótát öt másodperces időbüntetéssel sújtották, amiér a 48. körben a 3-4-es kanyar elrontása után veszélyesen tért vissza a mercedeses ellenfél elé a versenyívre.

Bár a nagyközönség és a versenyzői közösség nagy része is indokolatlannak és nem kívánatosnak látta a stewardok döntését, a szokásos futamértékelőjében a Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn kiállt a versenybírók mellett.

“Megértem Vettel érzéseit, és úgy tudom, a Ferrari fellebbezni is fog. De azt is tudom, hogy milyen nehéz dolga van a stewardoknak, ugyanis nagyon rövid idő alatt kell olyan döntést hozniuk, amely a verseny eredményét befolyásolhatja” – kezdte az egykori ferraris technikai igazgató, a később a Mercedes csapatfőnökeként is dolgozó szakember.

“Emiatt nem is szeretném véleményezni a döntést, az én helyzetemben ez nem lenne helyes. Nagyon nagyra tartom a versenybírók munkáját, és hiszem, hogy vannak annyira szakmaiak, hogy ők sem szeretnék, hogy büntetéssel alakuljon ki a futam eredménye.”

F1: Nincs Vettel-ellenes összeesküvés 1

Brawn szerint ugyanakkor közös érdek, hogy az ítélkezés átláthatóbb legyen, az indoklás egyértelművé váljon mindenki számára:

“Viszont azt is megértem, hogy nézőként nehéz megérteni, miért nem az áll a dobogó tetején, akit elsőként intettek le. Azért is lenne fontos az átláthatóság a versenybírói döntéseknél, főleg egy olyan bonyolult sportág esetében, mint a Forma-1.”

“A fociban is ez van, a videobíró bevezetése ellenére folynak a viták arról, hogy egy-egy kezezés büntetést ért-e vagy sem. Szóval talán hasznos lenne az FIA-val közösen olyan megoldásokat keresni, amelyek lehetővé tennék a versenybírói döntések magyarázatát, kifejtését a nézők felé.”

“Ezzel együtt szeretném hangsúlyozni, hogy semmi rosszindulat nincs az ilyen büntetések mögött. Egyet lehet érteni vele vagy nem, de azt biztos, hogy a hétvégén versenybírói munkát vállalók egyikének sem volt hátsó szándéka” – szögezte le Brawn.