Lewis Hamilton diadalmaskodott a Monacói Nagydíj időmérő edzésén. Az ötszörös világbajnok vezeti az idei bajnokságot is, ez a harmadik monacói pole pozíciója karrierje során. Az időmérő részletes összefoglalója itt olvasható. Az interjúkat Paul di Resta készítette.

Lewis Hamilton, Mercedes (1.): “Először is szeretnék köszönetet mondani a fantasztikus szurkolóknak! Imádok itt lenni, ez az otthonom. Ez az a verseny, amiről minden pilóta álmodik gyerekként. Nem számít, hány alkalommal jövünk ide versenyezni, ez még mindig egy álom. Még mindig ugyanúgy, mindent beleadva dolgozunk együtt a csapattal, a srácok a gyárban fáradhatatlanul teszik a dolgukat, hogy egy ilyen fantasztikus autót építsenek. Valtterivel nagyszerű csatát vívtunk, ő egész hétvégén és az eddigi versenyeken is rendkívül gyors volt. Annyira vágytam rá és akartam ezt a pole-t, Nagyon sokat jelent nekem. Az eddiginél is mélyebbre kellett ásnom magamban és nagyon örülök, hogy eljutottam erre a szintre. Nagyon hálás vagyok a csapatnak. A kör tökéletes volt, csodálatosan érzem magam.”

Hamilton: Minden versenyző erről álmodik 1

“Nagyszerű autónk van, de mindenkinek látnia kell azt is, hogy mi versenyzők bármilyen autót is kapunk, abból a maximumot hozzuk ki minden esetben. Amikor a határon autózol, minden ellened dolgozik. Semmi mást nem teszel olyankor, csak próbálod egyensúlyban tartani a dolgokat, igyekszel időben reagálni minden apró mozdulatra. Az utolsó köröm is kifejezetten nehéz volt. Túlkormányzott volt a kocsi a Rascasse-kanyar bejáratánál, épphogy sikerült elkerülnöm a bajt. Az utolsó kanyarban is vesztettem egy kis időt, semmi másra nem tudtam gondolni, csak hogy meglegyen legalább az az egy ezred különbség a javamra. Még nem is tudom, hogy pontosan mekkora volt a különbség köztünk.”

Valtteri Bottas, Mercedes (2.): ”Csalódott vagyok. Éreztem az első jól sikerült köröm után, hogy hol tudok még javítani az utolsó próbálkozásnál. A kivezető körömön nagy volt előttem a forgalom, nem tudtam rendesen felmelegíteni a gumikat a végső nekifutásra. Sajnos ez így sikerült. Úgy éreztem, meglehet a mai győzelem, de nem így alakult.”

“Jó lett volna a pole-ból indulni. Semmi okom arra, hogy a szombati nap után feladjam a küzdelmet. Hosszú lesz a holnapi verseny, én pedig mindent meg fogok tenni, hogy visszavágjak.”

Max Verstappen, Red Bull (3.): “A Mercedesek gyorsabbak voltak ma nálunk. A Q2-ben futott köröm jól sikerült, de a Q3-ban az első gyors körön a hideg gumik miatt vesztettem némi időt. Még így is egész elfogadható volt az eredmény. A második gyors körre azonban nem tudtam felmelegíteni a gumikat, mivel a felvezető köröm túl lassú volt. Nekivágtam a mért körnek, de az abroncsok túl hidegek voltak. Mikor láttam, hogy két tizedmásodperces hátrányban vagyok, onnantól nem volt értelme kockáztatni tovább, inkább feladtam a kört. Így is megvan a harmadik hely, ami nagy szó ahhoz képest, hogy az időmérő kezdete előtt 10 perccel a padlólemez még fent sem volt az autón. A szerelők fantasztikus munkát végeztek és össze tudták rakni az autót időben.”

“Nem vettem részt eddig túl sok időmérőn itt, Monacóban, úgyhogy nagyon örülök ennek a harmadik helynek.”

Hamilton: Minden versenyző erről álmodik 2