Kettős győzelmet ünnepelhetett a Mercedes a 2019-es Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíjon. A futamot a pole-ból rajtoló Valtteri Bottas nyerte, aki a rajtnál megtartotta a vezetést a csapattárs Lewis Hamiltonnal szemben. A dobogó legalsó fokára Sebastian Vettel állhatott fel a Ferrarival.

F1: Bottas nyerte a szokatlanul nyugodt bakui versenyt 1

A rajtnál mindenki gond nélkül el tudott indulni, nem történt baleset a hat kilométer hosszú aszfaltcsíkon. A verseny későbbi lefolyására sem ez volt a jellemző, az egyetlen balesetet Daniel Ricciardo okozta, aki Renault-jával beletolatott Danyiil Kvjat Toro Rossójába egy elfékezés után.

A futamon az egykiállásos taktika dominált, az élmezőny a lágyakról a közepesekre váltott a verseny korai szakaszában. Charles Leclerc vitt ebbe némi izgalmat, aki a nyolcadik helyről rajtolva vezette is a versenyt a közepes keverékű Pirelliken, de a lágy gumikon már nem ment annyira jól a monacói Ferrarija. Végül az ötödik lett a nap versenyzőjének is megválasztott pilóta, aki a leggyorsabb kört is megfutotta.

F1: Bottas nyerte a szokatlanul nyugodt bakui versenyt 2

A két Ferrarit a Red Bull hollandja, Max Verstappen választotta el, aki szolid versenyt futva a negyedik lett. Csapattársa, Pierre Gasly műszaki hiba miatt kiesett, emiatt virtuális biztonsági autós szakasza is volt a versenynek, de Bernd Mäylander nem hajtott a pályára szolgálati autójával.

Pontot szerzett még a két McLaren- és a két Racing Point-pilóta, valamint a bokszutcából rajtoló Kimi Räikkönen is az Alfa Romeóval.

Gaslyn, Kvjaton és Ricciardón kívül Romain Grosjean volt az egyetlen, aki nem fejezte be a bakui versenyt.

F1: Bottas nyerte a szokatlanul nyugodt bakui versenyt 3

A bajnokságot újra Bottas vezeti 87 ponttal, de ragad rá Hamilton 86 pontjával. Vettel mindössze 52 ponttal a harmadik, akit Verstappen követ 51 egységgel, míg Leclerc 47 ponttal az ötödik helyen áll tizenhét futammal a szezon vége előtt. A konstruktőri bajnokságban a Mercedes 173 pontjához képest a Ferrari neve mellett mindössze 99 egység áll.

A verseny részletes összefoglalója itt olvasható.