Szerencse a szerencsétlenségben, hogy még korán, a 2019-es Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzésén kiderült, hogy nincsenek megfelelően rögzítve a bakui aszfaltcsík csatornafedelei. Sajnos ennek George Russell itta meg a levét, aki áthajtott egy ilyenen, és az szétzúzta autójának alját.

Miután a hat kilométeres utcai pályán több mint 300 másik csatornafedél található, az edzést azonnal leállították. Claire Williams csapatfőnök szerint a helyreállítási költségek hatalmasak lesznek. “Rosszabb is lehetett volna, egy ilyen fedél nagyobb károkat is tud okozni” – kereste a pozitívumokat a Williams első embere.

“Az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség – a szerk.) rendkívül komolyan veszi ezt az ügyet, és minden egyes fedelet leellenőrzött és megfelelően rögzített. Sajnos a kár hatalmas, a padlólemezünket tönkretette, és a kasztni is megrepedt” – összegezte az eredményeket a grove-i istálló vezetője.

Két éve hasonló eseménysorozat történt Szepangban. Akkor Romain Grosjean egy esőelvezető kilazult fedőrácsára hajtott rá, a Haas komolyan meg is sérült – a csapat végül jelentős, több százezer dolláros kártérítést kapott a pálya biztosítójától.

“Független csapatként szigorú költségvetéssel rendelkezünk. Az ilyen eseményeket természetesen nem lehet előre látni, de valamilyen kompenzáció nyilvánvalóan járna. Volt már erre precedens, a Haas is kapott kártérítést, úgyhogy beszélni fogunk velük” – zárta mondanivalóját Claire Williams.