Valtteri Bottas futamgyőzelem nélkül, a bajnokság 5. helyén, megtörten, elkeseredetten fejezte be a 2018-as Forma-1-es idényt, de a télen feltöltődött, a szezon előtt fogadkozott, hogy kemény, belemenős és “önző” lesz, az első versenyen, Ausztráliában pedig fölényes győzelmet is aratott.

Sokan új Bottast emlegetnek, de csapattársa, Lewis Hamilton nem ért egyet, ő legalábbis nem érzi, hogy más lenne a finn:

“Szerintem nem. Minden évben motivált. Együtt dolgozunk, ugyanaz a srác most is, mint tavaly, én nem látok különbséget – kivéve talán, hogy most szakálla van. De majd az idő megmutatja. Mondjuk én sosem gondoltam gyengének, mindig is erős karakternek tartottam őt” – nyilatkozta a Bahreini Nagydíj csütörtöki sajtónapján.

A címvédő azt mondta, Bottas melbourne-i győzelme nem változtat sem a hozzáállásán, sem a csapaton belüli dinamikán:

“Az égvilágon semmin sem változtat. Tavaly is erős volt, jó második éve volt a Mercedesnél – sok futamon balszerencsés volt, az igaz. De ez még csak egy futam volt, számára nagyszerűen sikerült és remélem, hogy látunk még tőle hasonlókat.”

F1: Hamilton nem lát új Bottast 1

Hamilton saját szempontjából is kitért az Ausztrál Nagydíjra, ahol Bottastól jócskán lemaradva lett a 2., mint utólag kiderült, azért, mert megsérült az autó padlólemeze. A ferraris Sebastian Vettel a verseny után felvetette, hogy az angol talán hátvédet is játszott, de Hamilton ezt cáfolta:

“Már a 4. körben láttuk, hogy visszaesett a tempóm. A csapat azt feltételezi, hogy a kerékvetők törték le az elemet, de én nem használtam keményebben a kerékvetőket, mint máskor, szóval valószínűbb, hogy valami törmelék volt. Persze ez csak spekuláció. Én nem hibáztam, nem csúsztam ki sehol, ami ilyet okozhatott volna, mindenesetre komoly veszteséget jelentett a sérülés.”

“De eszemben sem volt senkit feltartani. Egyszerűen futottam a saját versenyemet. Könnyű másokra mutogatni, amikor nem mennek jól a dolgok, de szerintem mostanra már ő is másképp gondolja” – utalt Vettelre. “De nekem mindegy is, én csak a saját dolgomra koncentráltam, nem gondoltam az ő versenyére. Nyilván magam mögött akartam tudni, mert tudtam, hogy a kiállások után a vége felé hasonló helyzetben leszünk. Hosszabb távon gondolkodtam, de nem tudom, hogy ő mit tervezett, mert a végére nagyon elfogytak a gumijai.”

Az ötszörös világbajnok hozzátette, hogy a verseny alatt a Mercinél sem tudták, miért lassult le.

“A mérnökeimnek fogalmuk sem volt róla, hogy próbáltam a gumikat óvni. Azt hitték, egyszerűen nincs meg a tempóm, ahogy gondolom a nagyközönség is ezt gondolta. De csak spóroltam a gumikkal, a benzinnel, hogy a végére is maradjon tartalék, ami végül kellett is ahhoz, hogy a 2. helyen érjek be (Verstappen előtt). Előrébb jutni nem volt esélyem, ez viszont kellett ahhoz, hogy ne kerüljek hátrébb.”