A téli tesztek után mindenki a Ferraritól várta, hogy ha nem is legyalulja a mezőnyt, de ők lesznek az élen a 2019-es szezon kezdetén. Erre eddig rácáfolni látszik a szezonnyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj pénteki napja, ugyanis a Mercedes fölényesen nyerte a második szabadedzést.

A szakértők szerint az olasz istálló még nem játszotta ki az ütőkártyáit. A csapat négyszeres világbajnokának, Sebastian Vettelnek is van ötlete, hogy miért lehet a két alakulat között csaknem 9 tized a különbség. „Igen, a magabiztosság… nehéz nap volt a mai, valószínűleg a többieknek sem volt könnyebb.”

„Nem ott állunk jelenleg, ahol szeretnénk, se a köridők, se a kezelhetőség terén. Nem sikerült felvennünk a pálya ritmusát, márpedig ez itt különösen fontos. Ha magabiztosságot nyerünk, és ráérzünk a pálya ritmusára, rengeteg időt nyerhetünk” – mondta Vettel.

Vettel nemcsak a Ferrari gyengeségeiről, hanem a Mercedes erősségéről is beszélt. „Valóban gyorsnak tűntek. Az biztos, hogy ők ma külön ligában játszottak. Lehet, hogy rajtuk kívül mindenki küszködött. Holnapra ez megfordulhat, de nagyon erősnek látszottak, erősebbnek, mint amit a hétvége előtt hangoztattak.”

„Én optimista vagyok, tudom, hogy az autó ennél jóval többre képes” – nyugtatta meg a Mercedes-dominanciától félőket a Ferrari pilótája.

F1: Nem eléggé magabiztos Vettel 1

A csapat másik pilótája, Charles Leclerc felemás napon van túl. Miután az első szabadedzésen harmadik lett, a másodikon csak a kilencedik leggyorsabb időt sikerült autóznia, ráadásul az edzés végén majdnem falnak is csapta autóját egy megforgás miatt.

„Feltámadt a szél, emiatt kissé jobban küszködtünk” – mondta a monacói. „Nem pánikolunk, megpróbáljuk kitalálni, mi csúszott félre. Már vannak is ötleteink, holnapra igyekszünk ezeket kijavítani.”

Leclerc elismerte felelősségét a megpördülésben. „Ráléptem a gázra a kerékvetőn, hibáztam. Nem történt káreset, nem nagy ügy. Nem mentünk padlógázzal az edzésen, de voltak nehézségeink is a gyakorlás során” – tette hozzá a Ferrari fiatalja.