A ferraris Sebastian Vettel pocsék hétvégét könyvelhetett el Japánban, az időmérőn a csapat taktikai és a saját vezetési hibájának köszönhetően csak a 9. lett, majd a futamon a 8. helyről rajtolva az első körökben jól tört előre, de egy előzési kísérletnél ütközött Max Verstappennel, megpördült és a mezőny végére esett vissza, végül újabb előrekapaszkodással a 6. helyig jutott.

A szuzukai futam után dühösen és csalódottan beszélt a négyszeres világbajnok:

“Nyilván nagyon igyekeztem előrébb jutni, de nem csináltam őrültséget. Tudtam, hogy Verstappennek időbüntetése is van (az első körön Kimi Räikkönennel történt ütközése miatt – a szerk.), de úgy éreztem, hogy amúgy is gyorsabb voltam. Ő az egyenesen kifogyott az akksiból, gyorsan utolértem. A biztonsági autó is segített, hogy közel legyek, ő pedig azonnal védekezésre váltott, amikor meglátott” – magyarázta a verstappenes ütközést.

“Enyém volt a belső ív, de bármikor, amikor valaki a közelébe vagy mellé ér, ő azonnal erőltetni kezdi, pedig már nem kéne. Nézzük csak meg a Kimivel történt incidenst! Verstappen lement a pályáról, majd visszatért, ha Kimi nem mozdul, összeütköztek volna – azért az nem oké, hogy mindig a másiknak kell mozdulnia!”

“Mindannyian versenyezünk, hosszú a futam. Megolt a rés, amúgy nem is próbálkoztam volna. Úgy gondolom, hogy ezen kívül sikerült tisztán keresztülvágnom a mezőnyön, néha szoros volt, néha könnyebb, és rendben is van, ha időnként szoros az előzés, de azért mindig kell helyet hagyni, a verstappenes esetben viszont nem volt hova mennem, összeértünk. Félre ne értsenek, ez is benne van, és utólag sem bánom a manővert, de azért látva az eredményét, másképp kellett volna.”

Míg Vettel csak a 6. lett, a címvédő Lewis Hamilton újra győzött, előnye 50-ről 67 pontra nőtt. Reálisan nézve gyakorlatilag már eldőlt a világbajnokság, de a német azt állítja, hogy a csapatban továbbra is ott lobog a tűz:

“Nem könnyű a helyzet. Nem is tudom, azért inspiráló, hogy a srácok továbbra is lelkesek, ez segít. Nem volt könnyű az elmúlt néhány hét, de ennek ellenére a csapatmorál töretlen. Nem vagyunk könnyű helyzetben, de mit veszíthetünk? Mindent beleadunk és kész. Nyilván ha így alakulnak a futamok, akkor tálcán nyújtjuk át a világbajnoki címet, de szerintem mindannyian mindent beleadunk a küzdelembe, majd meglátjuk, mit hoznak a következő versenyek. Jó nagy rakás szart hoztunk össze, ennél nagyobb már nem lehet!”