Élő: Forma-1 Japán Nagydíj

Meglesz-e Hamilton zsinórban negyedik győzelme? Meddig kapaszkodhat Vettel a 9. helyről? És Ricciardo a 15.-ről? Élő képes-szöveges közvetítés a 2018-as Forma-1-es Japán Nagydíjról.

Élő: Forma-1 Japán Nagydíj

Napos, meleg időben sorakoztak fel a Forma-1-esek a szuzukai pálya rajtrácsára a 2018-as Forma-1-es idény 17. fordulója, a Japán Nagydíj rajtjához.

Élő: Forma-1 Japán Nagydíj 1

A pole-ból az utóbbi időszakban hatalmas lendületben lévő címvédő, az 50 pontos előny további hizlalását célzó Lewis Hamilton, mellőle csapattársa, Valtteri Bottas indulhatott. A második sorba a Red Bull-os Max Verstappen és a ferraris Kimi Räikkönen került, a harmadikba a haasos Romain Grosjean és az új Honda-motorral szerelt Toro Rossóban ülő Brendon Hartley, a negyedikbe a másik Toro Rossó-s, Pierre Gasly, valamint az időmérőt „elgumizó” Sebastian Vettel állt, aki a Force Indiá-s Sergio Perezzel (9.) és az Alfa Romeo Sauber-es Charles Leclerc-rel (10.) együtt profitált Esteban Ocon (11.) háromhelyes hátrasorolásából.

Élő: Forma-1 Japán Nagydíj 2

Az időmérős motorprobléma miatt a másik Red Bull-pilóta, Daniel Ricciardo csak a 15. helyről vághatott neki a futamnak. Mivel a szombaton a Q1-ben balesetező Marcus Ericsson a 20. rajtkockába kvalifikált csak, ezért a Sauber kihasználta a lehetőséget és „ingyen”, pozícióvesztés nélkül cserélt motort és sebességváltót a svéd pilóta autójában.

Élő: Forma-1 Japán Nagydíj 3

A Pirelli a közepes, a lágy és a szuperlágy keverékeit vitte Szuzukába, a gumigyártó az 53 körös versenyre a lágy-közepes és a közepes-lágy stratégiát is ugyanolyan versenyképesnek jósolta, az előbbinél a 25., az utóbbinál a 28. kör környékén elvégzett kiállással. A szuperlágyon rajtolók számára a 20. kör körül jöhetett a kerékcsere, ha a közepesre váltottak, a kétkiállásos szuperlágy-lágy-lágy variáció esetén a 14. körben kellett volna kiállni, majd két 19-20 körös lágyas etapot teljesíteni.

A top10-ből a mercedesesek, Grosjean és a 11. helyről előrelépő, már szabadon választó Leclerc autójára került lágy keverék, a többiek szuperlággyal kezdtek, hátrébb Ocon szuperlágyon, a renault-s Nico Hülkenberg (16.) közepesen, a többiek mind lágyon vágtak neki az első etapnak.

vége 0 új esemény

2018 Forma-1 Japán Nagydíj, futam

07:17

Rajt/1. kör

A lámpák kialvásakor Hamilton, Bottas, Verstappen, Räikkönen simán ment el, Vettel egy helyet nyert Gasly és Hartley megelőzésével, majd a körön Grosjeant is elkapta, az 5. helyre lépett előre. Verstappen a kör végén leszorította Räikkönent, a finn autója megsérült, Vettel mögé esett vissza. Kevin Magnussen bal hátsó defekttel kullogott vissza a bokszutcába, még az első kanyarban ért össze Leclerc-rel.

07:20

3. kör

Ricciardo Hartley megelőzésével a 10. helyre lépett fel. Magnussen egy kör hátrányban, friss közepes keveréken tért vissza a pályára. A Haasról a defektes gumi által levert törmelékek miatt beküldték a biztonsági autót.

07:22

5. kör

Leclerc új orrkúpot és közepes gumikat kapott. Verstappennek 5 másodperces időbüntetést osztottak ki a räikkönenes incidensért.

07:26

6. kör

A sorrend a safety car mögött: Hamilton, Bottas, Verstappen, Vettel, Räikkönen, Grosjean, Gasly, Perez, Ocon, Ricciardo, Hatltey, Sainz, Alonso, Hülkenberg, Stroll, Vandoorne, Szirotkin, Leclerc, Ericsson, Magnussen.

07:30

8. kör

A biztonsági autó a 7. kör végén engedte el a mezőnyt, Hailtonék jól léptek el, Vettel benézett Verstappen mellé, de nem próbálkozott előzéssel. A német később újra támadott, a hajtűben összeért a Red Bull-lal, megpördült, a 19. helyre esett vissza. Ricciardo Ocon megelőzésével a 8. helyre került.

07:33

9. kör

Magnussen a sérült autóval végleg kiállt, betolták a garázsba.

07:36

12. kör

Vettel megelőzte Ericssont, fellépett a 18. helyre,.

07:38

13. kör

Ricciardo a célegyenesben könnyedén ment el a Toro Rossó-s Gasly mellett, a kör végén Grosjeant is maga mögé utasította, 5. helyre került. Hamilton a motor kihagyásait jelentette a rádión.

07:45

18. kör

Räikkönen közepes keverékre váltott, a finn a 10. helyre tért vissza.

07:49

20. kör

Räikkönen a célegyenesben megelőzte Ocont, a 8. helyre lépett. Vettel a 12. helyen járt.

07:51

21. kör

A Ferrari finnje a másik Force Indiát is elkapta a DRS-sel, a 7. helyre került, míg Vettel a 11. pozíciót vette el a Toro Rossó-s Hartley-tól.

07:53

22. kör

Räikkönen Gaslyt is megelőzte, a 6. lett, Verstappen kereket cserélt, lágyakra váltott, Räikkönen elé tért vissza, de gyorsan maga mögé utasította Grosjeant, közben Alonso és Stroll 5 másodperces időbüntetést kapott pályaelhagyásos előnyszerzés  miatt.

07:54

23. kör

Räikkönen is megelőzte Grosjeant, az 5. helyre került.

07:55

24. kör

Bottas és Ricciardo is kereket cserélt, maradtak a 2. és 4. helyen. A finn keményet, az ausztrál szuperlágyat kapott.

07:56

25. kör

A vezető Hamilton is közepesekre váltott, az 1. helyre tért vissza.

08:01

27. kör

Ocon és Vettel is megjárta a bokszot, a fiatal francia közepes, a ferraris német lágy gumikat kapott, a 15-16. helyre kerültek.

08:04

28. kör

A renault-s Hülkenberg rosszul járt, a kör végén a sikánban Leclerc megelőzte, a kinyílt ajtón pedig Perez is átbújt, a német a 11. helyre csúszott.

08:07

30-31. kör

Bár a Force Indiák nagy lendülettel versenyeztek, Vettel elkapta Ocont (10.), majd a célegyenesben leendő csapattársa, Leclerc mellett is elment, a 9. helyre került.

08:09

32. kör

A top10 sorrendje: Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Räikkönen, Sainz, Grosjean, Perez, Vettel, Ocon.

08:11

33. kör

Vettel megelőzte Perezt, Sainz kiment kereket cserélni a 6. helyről.

08:13

35. kör

Vettel Grosjeant is elkapta, a 6. helyre ért fel, ám 40 másodpercnyire volt csapattársa, Räikkönen mögött.

08:19

39. kör

Nico Hülkenberget betolták a garázsba, a renault-s német futama véget ért. Ricciardo sebességváltó-problémát jelzett a rádión.

08:21

40. kör

Leclerc versenye is véget ért, lecsúszott a pályáról, a rádión azt mondta, valami hiba van az autóval, félre is kellett húzódnia. Virtuális biztonsági autót rendeltek el.

08:24

42. kör

Verstappen Bottas nyakára ért, azért hajtott, hogy 2016 és 2017 után újra a 2. lehessen Szuzukában.

08:26

43. kör

Bottas csúnyán elfékezte a hajtűt, Verstappen majdnem előzési pozícióba került, de elakadt a lekörözésre váró Alonsón. A kétszeres világbajnok nem figyelt.

08:36

49. kör

A pontszerzők sorrendje 5 körrel a vége előtt: Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Räikkönen, Vettel, Perez, Grosjean, Ocon és Gasly.

08:38

51. kör

A renault-s Sainz elvette Gaslytól a 10. helyet. A Toro Rosso-Honda kicsúszott a top10-ből a hazai pályán.

08:46

53. kör/befutó

Verstappent előzésre biztatták, de elfékezte a hajtűben, el is szállt az utolsó esélye. Hamilton közben újabb rajt-cél győzelmet aratott, sorozatban a negyedik, összesen idei kilencedik diadalát ünnepelhette. A címvédő negyedszer nyert Szuzukában, a Japán Nagydíjat ötödik alkalommal vitte.

Bottas 2. helyével kettős győzelmet aratott a Mercedes, Verstappen egy szép 3. helyet hozott, Ricciardo a 15. pozcióból rajtolva lett a 4.. A Ferrarinak az 5-6. pozíciót hozta Räikkönen és Vettel. A német pilóta hátránya 50-ről 67 pontra nőtt a bajnokságban, gyakorlatilag minden remény elszállt.

A további pontokon Sergio Perez, Romain Grosjean, Esteban Ocon és Carlos Sainz osztozott.

08:59

Végeredmény

Élő: Forma-1 Japán Nagydíj 1

Forrás: Fotó: Europress/Formula 1

Címlapról ajánljuk