Hónapok óta tartotta lázban a nagyközönséget és a Forma-1 világát Kimi Räikkönen jövőjének kérdése, mostanra megkaptuk a választ: a Ferrari kedden délelőtt bejelentette, hogy a 2007-es világbajnok a szezon végén távozik a csapattól.

A Scuderia igen szűkszavú közleményéből semmi további infó nem derült ki, ám gyakorlatilag biztosra lehetett venni, hogy Räikkönen helyére a Ferrari 20 éves monacói neveltje, az idén az Alfa Romeo Saubernél bemutatkozott Charles Leclerc ül 2019-ben. Az olasz csapat azóta meg is erősítette ezt.

Az eredeti hír nem szólt Räikkönen jövőjéről, ám nem sokkal később a Sauber bejelentette, hogy a finn 2019-20-ban náluk folytatja, a veterán ezzel visszatér majd első Forma-1-es csapatához, 2001-ben a hinwili alakulatnál mutatkozott be.

Bár hivatalosan erről nem esett szó, pletykák szerint a világbajnok a Saubernél társtulajdonos is lesz, ami valamelyest érthetővé teszi, miért is akarna a középmezőnybeli alakulathoz szerződni: a Ferrari-motorral és az általa hozott szponzorokkal a svájci alakulat megerősödhet, a siker pedig tulajdonosként Räikkönennek is szép hasznot hozhat.

Räikkönen 2007-ben, Michael Schumacher utódjaként igazolt a McLarentől a Ferrarihoz, ahol első futamát azonnal meg is nyerte és az év végén megszerezte első és mai napig egyetlen világbajnoki címét is. A finn 2009 végén állt félre a Scuderia akkori új kedvence, Fernando Alonso kedvéért, de 2014-ben visszatért az olasz csapathoz a spanyol mellé. 2015 óta volt a vele a pályán kívül is jó barátságot ápoló Sebastian Vettel csapattársa.

A veterán F1-es pályafutása során eddig 20 futamot nyert – ebből kilencet a Ferrarinál -, összesen 100 alkalommal állt dobogóra, 46 versenyen futott leggyorsabb körével a második Schumacher mögött az örökranglistán.