A Ferrari kedden délelőtt jelentette be, hogy az idény végén, nyolc közös szezon után Kimi Räikkönen távozik a csapattól, majd az is kiderült, hogy a 2007-es világbajnok a Forma-1-nek még nem int búcsút, 2019-20-ra első csapatához, a Sauberhez tér vissza.

Nem sokkal később a Scuderia újabb közleménye helyére tette a kirakós utolsó darabját is, a fentiekből logikusan következően bejelentették, hogy Räikkönen helyére az Alfa Romeo Saubernél idén bemutatkozott neveltjük, a 20 éves monacói tehetség, Charles Leclerc kerül.

Az ifjonc 2016-ban a GP3, 2017-ben a Forma-2 bajnoka volt, a Ferrari korábbi, júliusban elhunyt elnöke, Sergio Marchionne támogatását is élvezte, sőt, a spekulációk szerint halála előtt még az olasz-kanadai cégvezér adott neki szerződést 2019-re.

Leclerc idén az Alfa Romeo Saubernél felemásan teljesített eddig, a bemutatkozást követően viszonylag gyorsan magára talált, az Azerbajdzsáni Nagydíjon szerzett 6. helye után még négyszer szerzett pontot öt futamon belül, ám a Brit Nagydíj óta újra nem mutatott sokat.

A fiatal monacói előléptetése komoly szakítás a Ferrari hagyományaival, ugyanis Maranellóban általában már bizonyított, bevált versenyzőket ültetnek csak az autóba. Legutóbb 2006-ban Felipe Massa szerződtetése volt hasonló lépés, bár a brazil is 24 éves volt már akkor, ráadásul három, a Saubernél töltött F1-es idénnyel a háta mögött került Michael Schumacher mellé.