Bár a Magyar Nagydíj előtt csődeljárás alá vont Force Indiát a nyári szünet alatt megvásárolta a williamses Lance Stroll milliárdos édesapja, Lawrence Stoll vezette befektetői csoport, az új tulajdonosok csak a silverstone-i alakulat ingó- és ingatlanjait szerezték meg, jogi nehézségek miatt a Forma-1-es indulási jog a korábbi tulajdonosok, Vijay Mallya és Subrata Roy cégénél maradt.

Mivel így a Force India csakis teljesen új csapatként vehet részt a Forma-1-ben, erősen kétséges volt, hogy a hétvégi Belga Nagydíjon rajthoz állnak-e majd egyáltalán.

A RaceFans.net értesülése szerint csütörtök estére megoldódott a kérdés Spában, a csapat Racing Point Force India néven részt vesz majd a versenyhétvégén, az autók műszaki átvétel pedig már le is zajlott.

Nem sokkal 19 óra után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalosan is megerősítette a hírt. A felügyelőszervezet bejelentette, hogy a már csak jogilag létező Force India-csapatot – korábbi tulajdonosok egyetértésével – kizárták a 2018-as világbajnokságból, pontjai törlődnek, ugyanakkor befogadták a Racing Point Force India nevezését, így a silverstone-iak a Belga Nagydíjtól új néven, de versenyezhetnek.

A fejleményt az FIA-elnök Jean Todt és a Forma-1 vezérigazgatója, Chase Carey is üdvözölte. Az FIA közleménye megerősítette a nap közben felröppent hírt is, miszerint Bob Fernley távozása után Otmar Szafnauer vette át a csapatfőnöki posztot, a szövegben már így hivatkoznak rá.

“Az új Racing Point Force India Team örömmel fogadja, hogy rajthoz állhat a hétvégén Belgiumban. Ezzel új, izgalmas fejezet kezdődik számunkra. Alig pár hete bizonytalan volt a jövőnk, több mint 400 állás sorsa lógott a levegőben, de mostanra a csapat mögött ott áll a Lawrence Stroll által vezetett befektetői konzorcium, hisznek bennünk, a hozzáértésünkben és abban, hogy sikereket érhetünk el a pályán. Hálásak vagyunk az FIA-nak, a csődbiztosoknak és a Formula One Managementnek a támogatásért, amellyel eljuthattunk az örömteli végkifejletig!” – mondta Szafnauer.