Hosszú hetek és hónapok óta anyagi gondokkal küzd a Forma-1-es Force India, a csődeljárás éppen a Magyar Nagydíj hétvégéjén indult el a csapat ellen. A procedúrát a csapat versenyzője, Sergio Perez indította el, akinek még a tavalyi fizetésével is adós a csapat.

Már a felszámolási eljárás megindulása előtti hetekben is erősen tartotta magát a hír, hogy Lance Stroll apja, Lawrence Stroll (is) érdeklődik a lényegében menthetetlen helyzetbe került csapat megvásárlása iránt. Kedden pedig bejelentették, hogy valóban a divatmágnás lett a Force India új tulajdonosa.

Pontosabban egy Lawrence Stroll vezetésével megalakult konzorcium veheti meg a csapatot, a csődbiztosok ugyanis elfogadták az istállóért felajánlott összeget.

A megállapodás értelmében a Force India összes tartozását száz százalékban kifizetik az új tulajdonosok, megtartják mind a 405 állást, és garantálják a csapat működésének további finanszírozását.

Stroll befektetőtársai a kanadai milliárdos Andre Desmarais, Jonathan Dudman (Monaco Sports and Management), a divatcézár John Idol, a telekommunikációs befektető John McCaw Jr., az üzleti szakértő Michael de Picciotto, illetve Stroll üzlettársa, Silas Chou voltak.

Vijay Mallya és az Orange India Holdings a megállapodás értelmében többé nem a csapat tulajdonosa.

“Ez a fejlemény biztosítja a Force India jövőjét a Forma-1-ben, és lehetővé teszi számunkra, hogy maximális potenciállal folytassuk a versenyzést” – mondta Otmar Szafnauer, aki továbbra is a Force India ügyvezetője marad.

“Örülök, hogy élvezzük egy befektetőkből álló konzorcium támogatását, akik hisznek bennünk, mint csapatban. Ez a megállapodás egyben azt is jelenti, hogy fényes jövő áll a csapat előtt.”

Úgy tudni, hogy több jelentkező is volt a csapat iránt, köztük két amerikai konzorcium és egy brit cég, de Strollék tették a legjobb ajánlatot.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Williams teljesítményével elégedetlen Lance Stroll biztosan átülhet a Force Indiába, és valószínűleg a csapattársa is olyan versenyző lesz, aki komoly anyagi támogatást tud magával hozni.