A múlt héten röppent fel, hogy a Forma-1-es Stratégiai Munkacsoportban téma volt a pontszerző helyek kiterjesztése, a jelenlegi eső tíz helyett a 15. vagy akár a 20. helyig osztanának pontokat.

A McLaren versenyzői szerint ez nem valami jó ötlet: “Úgy érzem, hogy a pontszerzésért meg kell dolgozni. Ne járjon pont mindenkinek” – mondta Stoffel Vandoorna, aki idén eddig háromszor zárt a top10-en belül (két 9. és egy 8. hely).

Fernando Alonso 2001-ben mutatkozott be az F1-ben, amikor még csak az első hatnak járt pont, így nem csoda, hogy ő még értékesebbnek tartja a pontszerzést.

“Szerintem a Forma-1-ben sosem volt könnyű pontot szerezni. Az elit szerzett pontokat, valódi jutalom volt, nagy dolognak számított akár a két pont is. És emlékszem, hogy az is amolyan csoda volt, amikor Jules (Bianchi) a 9. helyen ért be Monacóban (2015-ben, a Marussiával), nagy pillanat volt a sportág számára. Ha mostantól mindenki pontot kap, odalesz a Forma-1 különlegessége a többi kategóriához viszonyítva.”

“Persze akárhogy döntenek, nekem jó, de szerintem a Forma-1-ben azért exkluzív dolog a pontszerzés.”

A pontszerző helyek kiterjesztésével az eredmények után járó pénzdíjak elosztása válhatna arányosabbá, ugyanakkor mivel mind a csapatok nevezési, mind a pilóták szuperlicencdíjának egy részét az előző évben szerzett pontok alapján számítják, megugorhatnak a költségek, ha ezen a téren nem lesz változtatás.

“A pontok a szuperlicenc díját is befolyásolják, szóval ilyen szempontból nem jó hír” – jegyezte meg Alonso nevetve.