A gyári Renault a 2016-os újjáalapítás óta, ha kis lépésekben is, de folyamatosan fejlődik, a 2018-as szezon első nyolc fordulója után pedig egyre világosabban a középmezőny vezető ereje, hiszen míg ők 62 ponttal állnak a 4. helyen, a McLaren 40-nel az 5., a Force India 28-cal az 6., a Haas pedig 27 egységgel a 7.

Az előző két évben a konstruktőri 4. helyen záró Force India helyettes csapatfőnöke már el is ismerte, hogy számukra a Renault nem igazán fogható, és ők csak az 5. helyért küzdenek a McLarennel és a Haasszal, és így látják ezt a Renault-nál is, ráadásul előnyt is kovácsolhatnak a helyzetből.

“Úgy gondolom, hogy most már a 4. hely megvédéséről fog szólni az idényünk, de az nem világos, ki ellen is kell védekeznünk, talán a Haas, talán a Force India ellen, de még a McLaren is magára találhat” – mondta a Renault-főnök Cyril Abiteboul a Motorsport.comnak.

“Nem egyértelmű a helyzet, és erre oda kell figyelnünk, ugyanis ha nincs egyértelmű ellenfél, akkor kicsit könnyebb lehet számunkra a szezon vége. Ez pedig azt jelentheti, hogy korábban állhatunk át a jövő évre, amikor újabb lépést tehetünk előre a bajnokságban” – folytatta.

A Renault az elmúlt három fordulóban zsinórban kettős pontszerzéseket könyvelhetett el, sőt, a Francia Nagydíjon – Carlos Sainz műszaki problémája és visszaesése ellenére is – a vezető körön zártak.

“A 6. hely nagyszerű eredmény lett volna Carlostól, megérdemelt jutalom a csapat kemény munkájáért. Emellett továbbra is frusztráló a szakadék, láthattuk, hogy az élmenőkkel történhet bármilyen rossz dolog a rajtnál, gy is előttünk végeznek” – utalt Sebastian Vettel és Valtteri Bottas visszaesésére, majd visszakapaszkodására.

“De Kanadával ellentétben a Paul Ricard-on már nem kaptunk kört, szóval bizonyítottuk, hogy a versenytempónk már egész tisztességes, ami a pontosan ezt célzó fejlesztéseinknek köszönhető. Át kell látnunk a fejlesztések lehetséges időmérős következményeit, hogy ott is tudjunk javulni, lehetőleg már Ausztriára.”