Ahogy közismert, a ferraris Sebastian Vettel az Azerbajdzsáni Nagydíj 19. körén bajnoki riválisának, a mercedeses Lewis Hamiltonnak ütközött, miután úgy vélte, a biztonsági autó mögött a mezőnyt vezető angol féktesztelt vele.

A bakui versenybírók Hamiltont vétlennek találták, Vettelt az ütközésért 10 másodperces stop&go büntetéssel sújtották, valamint három büntetőpontot is kiosztottak neki.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt aggasztónak találta a történteket, ezért újabb vizsgálatot rendelt el, amelyet ma tartottak a szervezet párizsi központjában.

Az FIA sportügyekért felelős alelnöke, Graham Stoker által vezetett, a sportért felelős főtitkár Peter Bayer, a Forma-1-es versenyigazgató Charlie Whiting, valamint helyettese, egyben biztonsági igazgató Laurent Mekies részvételével tartott meghallgatásra Vettel a Ferrari-csapatfőnökkel, Maurizio Arrivabenével együtt érkezett.

Az FIA által hétfő este kiadott közlemény szerint a történtek elemzése, a videós és telemetriai adatok áttekintése után a négyszeres világbajnok elismerte felelősségét, megbánást tanúsított és bocsánatot kért az FIA-tól és a tágabb motorsportközösségtől is a kihágásért.

F1: Vettel bocsánatot kért, lezárták a bakui ügyet 1

Az FIA elfogadta Vettel bocsánatkérését, további büntetést nem szabtak ki rá, de a Ferrari versenyzője vállalta, hogy a következő 12 hónap során a Forma-2-es, a Forma-3-as és egyéb FIA-bajnokságban is felvilágosító előadásokat tart majd, emellett az év végéig nem vehet részt a szervezet Action for Road Safety nevű közlekedésbiztonsági kampányában.

Az FIA-elnök Jean Todt hangsúlyozta a bakui eset súlyosságát és figyelmeztetett, hogy bármilyen újabb hasonló incidens esetén azonnal a szervezet nemzetközi döntőbírósága elé utalná az ügyet.

“Az élsportban gyakran magasra hágnak az érzelmek, azonban az élsportolóknak higgadtan kell kezelniük a nyomást, és nemcsak a sportág szabályait tiszteletben tartva, hanem az általuk bírt kiemelt státuszhoz illően is kell viselniük magukat. A sportembereknek tekintettel kell lenniük arra, hogy a viselkedésük hogyan befolyásolhatja azokat, akik felnéznek rájuk. Világszerte szurkolók milliói számára hősök és példaképek, ennek megfelelően is kell viselkedniük” – magyarázta Todt.

F1: Vettel bocsánatot kért, lezárták a bakui ügyet 2

Összes cikkünk a témában