A két bajnoki éllovas, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton bakui ütközéséről mindenki hallott, sőt mindenkinek megvan a véleménye az esetről, amelyben az előbb a biztonsági autó mögött a mezőnyt vezető Mercedesbe hátulról belefutó ferraris dühében riválisa mellé sorolt, majd oldalról neki is ütközött.

Az ütközésért a bakui Forma-1-es versenybírók 10 másodperces stop&go büntetést adtak a németnek – Hamiltont vétlennek látták a történtekben –, pedig sokak szerint a kizárás, a következő futamról való eltiltás is megérdemelt lett volna.

A négytagú versenybírói bizottság egyik tagja, Paul Gutjahr a svájci Blicknek elmondta, miért nem nyúltak a durvább büntetésekhez:

“Természetesen súlyosabb büntetést is kiszabhattunk volna, például a fekete zászlót (azonnali kizárás – a szerk.) vagy eltiltást. De Hamilton autója nem sérült, és nem szerettük volna túlságosan befolyásolni a világbajnokságot” – utalt arra, hogy a futam előtt mindössze 12 pont választotta el az éllovas Vettelt és az üldöző Hamiltont.

Vettel végül 4. lett Bakuban – Hamilton 5. hátránya 14 pontra nőtt –, de a Nemzetközi Automobil Szövetségnél úgy döntöttek, az Azerbajdzsáni Nagydíjon történt incidens alaposabb vizsgálatot érdemel, így jövő hétfőn, épp a négyszeres világbajnok 30. születésnapján újabb eljárást indítanak, hogy kiderüljön, szükséges-e további lépés, szankció.