Ahogy köztudott, a ferraris Sebastian Vettel az Azerbajdzsáni Nagydíjon 10 másodperces stop&go büntetést kapott, miután a verseny 19. körén, a biztonsági autós szakasz végén a vezető Lewis Hamilton autója mellé sorolt, majd heves integetés közben oldalról nekiütközött, ugyanis úgy vélte, a mercedeses angol a megelőző kanyarban szándékosan befékezett előtte.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy elégséges volt-e Vettel büntetése, sokak szerint ennél komolyabb szankció járna a szándékos ütközésért, így lehet ezzel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt is, ha hihetünk a német Auto Motor und Sport tudósításának.

A német szaklap szerint Todt komolyan fontolgatja, hogy az FIA döntőbírósága elé idézi Vettelt a húzásért.

Az FIA 12 tagú döntőbírósága a sportszabályok megszegésért pénzbírságot, eltiltást is kiszabhat a versenyzőre. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye van.

Vettel már tavaly is kihúzta a gyufát Todtnál, amikor a Mexikói Nagydíjon keresetlen szavakkal küldte melegebb éghajlatra a versenyigazgató Charlie Whitingot a csapatrádión, de eljárás nem lett belőle, mert a négyszeres világbajnok aztán nyilvánosan bocsánatot kért mindenkitől.

Szándékos ütközéses büntetésért 20 évet kell visszamennünk az F1 történetében: Michael Schumacher az 1997-es jerezi szezonzárón próbálta meg kilökni a pályáról bajnoki riválisát, Jacques Villeneuve-öt, az eset után a ferraris németet kizárták a világbajnokságból.

Nehéz elképzelni, hogy az idei évben így belenyúljanak a bajnoksága azzal, hogy kiveszik a versenyből Lewis Hamilton egyetlen ellenfelét, de meglátjuk. Todt állítólag a hét folyamán dönt, legyen-e folytatása az ügynek.

0640510510