A kaotikus Azerbajdzsáni Nagydíj 19. körében az aktuális biztonsági autós szakasz végén, a safety car jelzett kiszállása után a vezető Lewis Hamiltonnak kellett diktálnia az ütemet az újrarajtolás előtt, azonban az angol a 15. kanyar kijáratánál hirtelen lassított, Sebastian Vettel pedig hátulról ráfutott.

A ferraris erre bepipult, Hamilton mellé gyorsított, majd visszavágásként egyszerűen ráhúzta az autót a Mercedesre, meglökte. Vettelt a versenybírók később 10 másodperces stop&go büntetéssel sújtották “veszélyes vezetés” miatt.

A négyszeres világbajnok a futam után sem akarta érteni, miért ő és csak kapott büntetést:

“Nyilvánvaló volt a helyzet. Nem szándékosan futottam rá. Megsérült az első szárnyam, és úgy tudom, az ő autója is megsérült egy kicsit. De semmi olyan nem történt, ami befolyásolta volna a versenyt. Ezt nem így kell csinálni, de ő már csinálta ezt párszor. Különben is, az újrarajtolásnál szépen meglepett és ellépett, szóval szerintem semmi szükség nem volt erre” – magyarázta Hamilton lassításáról.

“A gond az, hogy közvetlenül ott vagyok mögötte, készülök az indulásra, mögöttem ugyanígy a többiek, szóval láncreakció lesz. Pár éve Kínában is csinált már ilyet egy újrarajtolásnál. De ennek nem ez a módja. Szerintem világos az ügy. Férfiként versenyzünk, és én nem tudok átrádiózni hozzá. De ha engem büntettek, őt is kellett volna.”

Bár halványan utalt a ráhúzásra, amikor konkrétan megkérdezték a második ütközésről, Vettel terelt: “Felnőtt emberek vagyunk. Az érzelmek magasra hágnak az autóban. Kerék a kerék ellen akarunk versenyezni, de nem az újraindítás előtt kell elintézni.”

Vettel és Hamilton eddig jó hangulatban egymást többször is méltatva küzdött a bajnoki címért, és a ferraris nem hiszi, hogy a bakui incidens megmérgezi majd ezt:

“Továbbra is megvan a tisztelet, nekem nincs bajom vele. Csak egy húzás nem tetszett ma, és ha engem megbüntettek, szerintem neki is járt volna. A Premier League-ben minden vasárnap van olyan, hogy némelyik focista egyetért a bíró fújásával, mások meg nem. Ilyen a sport. De 10 másodpercig álldogálni baromi hosszú idő, az biztos.”

Olvasd el Hamilton válaszát!

A futam részletes beszámolóját itt olvashatod!