Minden más sportautót igyekezett elhomályosítani a 60-as évek közepén megjelent Lamborghini Miura, mely nem csak gyors volt és újító, de borzalmasan drága is. A Lamborghininek szüksége volt egy olyan belépőmodellre, mellyel egy fokkal alacsonyabbra lő és kettő helyett már négy ember szállítására is alkalmas. A feladatra a Bertone stúdiót kérték fel, ahol Marcello Gandini keze alatt megszületett az Urraco.

1970-ben aztán kész is lett az Urraco, melyet a Torinói Autószalonon mutattak be és megtartotta a középmotoros elrendezést, a futóműve elöl és hátul is független lett, az utastérbe pedig szükség esetén nem csak a vezető és az utas, de további két fő is elfér.

50 éves Ferruccio Lamborghini egyik kedvenc projektje 2

Egyesek szerint ez volt Ferruccio Lamborghini egyik kedvenc projektje és nagyon sokat várt az autótól. Olyan szélesebb körben elérhető modellt akart a Miura mellé, amivel szélesebb közönséghez szólhat a márka. Ennek ellenére az Urraco nem lett átütő siker, mindössze 791 darabot gyártottak a V8-as sportautó különböző változataiból.

50 éves Ferruccio Lamborghini egyik kedvenc projektje 3

1974-ben mutatták be a P200-ast, mely kifejezetten az olasz piac igényei, vagy inkább az adózási rendszer okán jelent meg. A P egyébként az olasz posteriore szóból ered és a motor elhelyezésére utal, a 200 pedig a 2,0 literes hengerűrtartalomra. Az alapmodell 180 lóerős és 7,2 másodperc alatt gyorsul 100-ra. Mind közül a legritkább azonban a P111, mely az amerikai piacra készült (21 darab) és a helyi előírásoknak megfelelően nagy lökhárítókat kapott és az emissziós normáknak megfelelő, gyengébb 2,5-ös V8-as motort.

50 éves Ferruccio Lamborghini egyik kedvenc projektje 4

P250 és P300-as készült még az Urracóból 220, illetve 250 lóerővel. A leggyorsabb 5,7 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, a végsebessége pedig 260. Később ezeket az alapokat használták a Silhouette és a Jalpa modelleknél is. Ezekből pedig még az Urracónál is kevesebb készült.

50 éves Ferruccio Lamborghini egyik kedvenc projektje 5