Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow a gazdasági világválság idején, az 1930-as évek elején az Egyesült Államok délnyugati vidékén bankokat, benzinkutakat és üzleteket rabolt ki. Számlájukra legkevesebb egy tucat gyilkosságot írtak, áldozataik között több rendőr is volt. 

Könyörtelen bűnözők voltak, mégis már életük során legendássá váltak. Emlékük a XXI. században is fennmaradt, köszönhetően a rengeteg történetnek, életüket feldolgozó filmnek és dalnak. Bűnözői pályafutásuk minden emléke nagy értéket képvisel a gyűjtők számára, és ezen relikviák közül is kiemelkedik a halálukhoz köthető autó.

Tulajdonképpen emiatt buktak le, mivel az FBI emberei rájöttek pontosan milyen típusú kocsival járnak a bűnözők. Kiderítették, hogy a páros texasi rablásai után rendre az időközben a barátjukká vált Henry Methvin édesanyjánál rejtőzik el, megtudták azt is, hogy akcióikat egy lopott New Orleans-i Ford Deluxe V8-assal hajtják végre, és arra is rájöttek, hogy a törvényen kívüli szerelmespár milyen időközönként utazik Louisianába.

Ez a világ leghíresebb szitává lőtt autója 1

Ford Model 730 Deluxe Sedan volt az autó pontos típusa.
Tulajdonosa Ruth Warren csak két hónapig élvezhette a csodás technikát, 1934 áprilisában már el is lopták a kor leghíresebb bűnözői

1934. május 23-án rejtőzködő rendőrök várták a bandát Gibsland határában. Hosszas várakozás után feltűnt egy Ford Deluxe V-8 típusú kocsival a gengszterpáros. Mit sem sejtve megálltak, hogy üdvözöljék Henry édesapját. Ez volt az utolsó pillanatuk együtt, élve. A rendőrök azonnal tüzet nyitottak, és szó szerint szitává lőtték a kocsit. Menekülésre esély sem volt. Közel 130-160 (ahány visszaemlékezés, annyi szám) töltényt lőttek ki automata fegyverekből, puskákból és kézi revolverekből, a roncson később 112 golyónyomot találtak.

Ez a világ leghíresebb szitává lőtt autója 2

Nem véletlenül lopták el ezt a típust, ez volt az első híres menekülőautó, ami fejtörést okozott a rendőröknek. Az autóba szerelt V8-as Flathead volt korának egyik legerősebb, nagy tömegek számára elérhető motorja. 85 lóerejével kiemelkedett az átlagból, egy tapasztalt sofőr ezzel könnyedén lerázhatta az őt üldözőket.

Ez a világ leghíresebb szitává lőtt autója 3

Az eset után azonnal nagy látványosság lett a szétlőtt autó, eredeti tulajdonosa csak hosszú küzdelem után tudta visszaszerezni, de azonnal kölcsön is adta: előbb a United Showsnak, majd egy vidámparknak. A tulaj 1940-ben bekövetkezett válása után az autót eladták a már említett vidámparknak, ahol 1952-ig ki is volt állítva.

A lopott Ford azonnal híressé vált, és mint kiállítási tárgy többször gazdát cserélt az évek során, mondhatni körbeturnézta az Egyesült Államokat. 1988 óta Nevada államban, a Whiskey Pete’s Hotel és Kaszinóban tekinthető meg, jelenlegi tulajdonosa 250 ezer dollárt fizetett érte (mai árfolyamon ez körülbelül 150 millió forintnak felel meg). 

Ez a világ leghíresebb szitává lőtt autója 4

Mielőtt végleges helyére került az 1980-as években, még működőképes volt a Ford, sőt egy hosszú túrán is részt vettek vele