Röviden – Hyundai Ioniq 5
Mi ez? Új technikára épülő, 4,64 méteres elektromos autó kétféle akkukapacitással, egy vagy két motorral és első- vagy összkerékhajtással.
Mit tud? 800 voltról tölthető, szélvészgyors kanyarban, lakályos belül és bárhol ellát árammal egy murihoz.
Mibe kerül? 14 999 000 és 21 999 000 Ft közötti a listaára. Az 58 helyett 72,6 kWh-s akku felára 1 millió Ft, az első motoré és a 4×4-é 1,3 millió Ft. Az első szállítmány már hajón van Magyarország felé.
Kinek jó? Erős karakterű, igazán egyedi és ötletes villanyautóra vágyóknak..

2016-ban a Hyundai Ioniq volt az első autó a világon, amely egy karosszériában hordozott háromféle villamosított hajtásláncot: sima hibridet, konnektorról tölthető akkus hibridet és tisztán elektromost.

Mostantól ez a név almárkává fejlődik, az Ioniq szerepel a villanyautók nevében. A 2022-ben érkező Hyundai Ioniq 6 limuzin és a 2024-re várható Hyundai Ioniq 7 terepjárót egy rendkívül érdekes autó vezeti fel: az Ioniq 5, amelyet nemrég vezettünk.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 1
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 2

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 56
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 57
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 58
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 59
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 60
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 61
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 62
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 63
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 64
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 65
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 66
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 67
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 68
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 69
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 70
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 71
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 72
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 73
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 74
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 75
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 76
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 77
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 78
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 79
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 80
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 81
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 82
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 83
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 84
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 85
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 86
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 87
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 88
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 89
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 90
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 91
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 92
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 93
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 94
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 95
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 96
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 97
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 98
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 99
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 100
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 101
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 102
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 103
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 104
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 105
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 106
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 107
Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 108
Fotó megosztása:

Michael Cole, a Hyundai Motor Europe elnök-vezérigazgatója a menetpróbán azt találta mondani, hogy ez a márka valaha volt legfontosabb termékbevezetése, ami a Tucson vagy az i30 tükrében biztosan vitatható. De meggyőződésem, hogy az Ioniq 5 olyan tényező a Hyundainak, mint az Audinak volt az R8, Kiának a Stinger, a Škodának az első Octavia: egy autó, ami után másképp nézel a márkára.

Külső

Annyira olaszos a dizájn, mintha Giorgetto Giugiaro rajzolta volna jókedvében. A rokonság nem teljesen véletlen, mert a formatervezők a régi Ponyhoz nyúltak vissza, amelyet az Italdesign, Giugiaro stúdiója tervezett. Az a Pony lett a Hyundai első sikeres autója 1974-től (ld. a képgalériában).

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 109

Hossza 4635, szélessége 1890, magassága 1605 mm, ez a magasság pár centi híján SUV méret

Elöl-hátul izgalmasak a lámpák, a gyártó pixelfényszórónak hívja őket. Persze nem képpontokat vetítenek az útra, hanem LED-fényt adnak, csak képpontra hasonlítanak. Szemből az Ioniq 5-ben van egy kis DeLorean DMC is, hátulról abszolút egyedi, de a legegyedibbek az arányai.

Mert ez egy kompakt autónak látszó, de jóval nagyobb autó, mintha egy I-es Golfot felpumpáltak volna sokkal-sokkal nagyobbra, de az arányok megtartásával. Hossza 4635, szélessége 1890, magassága 1605 mm, ez a magasság pár centi híján SUV méret.

Szélessége is jelentős, összevetésképp a Renault Zoé szélessége 1787, a Nissan LEAF-é 1788, az ID.3-é 1809, a Porsche Taycané 1966 mm. Kereken 3000 mm a tengelytáv, ami meghökkentően nagy az autó teljes hosszához képest.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 110

Nagyon penge, mintha az Italdesign munkája volna a formaterv. Ahhoz képest, mennyire egyedi karakter és ötajtós, jó a 0,28-as alaktényező

Ha már a Taycan szóba került, az 4963 mm hosszú, de 2900 mm-es tengelytávja 10 centivel kisebb, mint a Hyundai Ioniq 5-é. A sarkokba kitolt kerekek nemcsak az autó stabilitásának tesznek jót, de szubtilis menőséggel is felruházzák. A mostani, megtokásodott MINI-ket megelőző két generáció prémiumhatásában is fontos szerepe volt annak, hogy ne legyen csúf első túlnyúlásuk.

Sajnos a 45 tanulmányból megvalósított autóról lemaradt a hátsó ablaktörlőlapát. Ez rossz megoldás, mert nagy sebességnél a menetszél elvezeti ugyan a vizet, de parkoláskor ez nem működik, pedig akkor sem ártana kilátni amikor a tolatókamera lencséje épp saras, vizes. Ha a letisztult dizájn volt a cél, az ablaktörlőlapát törölhetne rejtve, fentről, mint a Range Rovereken.

Belső tér

Egy elektromos autóban a padlólemezbe épített akkumulátorok felett viszonylag könnyen megvalósítható a teljesen sík, kardán- és kézifékalagúttól mentes belső tér. Ezt a kezdősebességet a Hyundai Ioniq 5 fokozza a 3 méteres tengelytávból fakadó térbőséggel és főleg a nagyon lakályos, szobahangulatú utastérrel, amennyiben a tulaj nem ilyen sötét belsővel konfigurálja az  autót, hanem világos kárpitokat választ.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 112

135 mm-es úton, ráadásul elektromosan mozgatható a hátsó üléspad, ahol kényelmesen ejtőzhetünk

135 mm-es úton, ráadásul elektromosan mozgatható a hátsó üléspad, ahol kényelmesen ejtőzhetünk. Az első üléseken a szokásos háttámladöntést kiegészíti egy villanymotoros lábtámasz, amivel töltések kényszerszünetei közben lehet vidámabban agyonütni az időt.

Magyarok, bárhol

A fenntarthatóság jegyében az Ioniq 5-ben a padlóborítás anyagát részben a tengerfenékről felhozott halászhálókból származó műszál adja. Az autógyártó ezzel a Healthy Seas kezdeményezést támogatja. A civil szervezet a parti vizeket igyekszik megtisztítani az elvásott, tengerbe eresztett halászhálók maradványaitól, amikbe belegabalyodik és odavész oly sok tengeri élőlény.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 113

Mikos Veronika vezeti a tengertisztító civil szervezetet. Kép: LinkedIn/Healthy Seas

Régi tapasztalat, hogy anyanyelvünkön ne káromkodjunk cifrákat külhonban sem, mert mindenütt akadnak magyarok. A civil szervezet élén is egy honfitársunk áll, Mikos Veronika. A Healthy Seas adatai szerint évente 640 000 tonna halászati felszerelés landol környezetpusztító szellemhálóként a tengervízben, ami 6100 kék bálna tömegének felel meg.

Csomagtérből kettő is van. Az első 27 vagy 54 literes, attól függően, két vagy egymotoros-e az autó. A kisebbik üregben is elfér a 230 voltos töltőkábel és a technika részben részletesebben ismertetett külső áramforrás konnektora. A hátsó csomagtérre sajnos a csúsztatható üléspad ellenére sincs tól-ig számunk, a gyári adat szimplán 527-1587 liter, ami a hasonló hosszúságú kompakt kombik nagyságrendje.

Technika

Vadonatúj technikára, a Hyundai-Kia konszern E-GMP modulrendszerére épül az autó. Az elektromos globális moduláris padlólemez egyben a Kia EV6 alapja is. 58 vagy 72,6 kWh lehet az akkumulátor kapacitása.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 114

Az 58 helyett 72,6 kilowattórás akkuval nagyobb a motor(ok) teljesítménye és 180 helyett 220 kW a villámtöltés csúcsteljesítménye

Tasakos (angolul pouch) cellákból áll az akkumulátor, 12 cella alkot egy modul és összesen 20 modulból állhat össze az akkupakk, ami 240 cellát jelent. A cellák feszültsége lemerítve 2,6, feltöltve 4,2 V. A beszállító a dél-koreai olajvállalatból kifejlődött SK Innovation, amely az SK Battery leányvállalattal európai léptékkel is jelentős akkumulátorgyárakat épít ki a már meglévő mellett Komáromban illetve a fejér megyei Iváncsán. Mivel a cégnek Koreában is van gyártókapacitása, vélhetően a Hyundai Ioniq 5-ben nem komáromi cellák tárolják az elektromos energiát.

Váltóáramról három fázison 11, egy fázisról 7 kW-tal tölthető az autó, ami vállalható kompromisszum. Otthon egy potens fali töltővel így is megtelik reggelre a nagyobbik akku, út közben meg úgyis fontosabb az egyenáramú villámtöltés sebessége. És ebben remekel az Ioniq 5, mert alapáron tölthető nemcsak az iparági normának tekinthető 400 voltról, de 800 voltos feszültséggel is. A rendszer saját fejlesztés, nem a Porsche Taycanból vagy az Audi E-tron GT-ből származik, a Hyundai szabadalmaztatta is.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 115

Elöl sima MacPherson futóművet találunk rugóstaggal, hátul igényes, oldalanként ötlengőkaros a kerékfelfüggesztés. Az autó önsúlya akkutól, felszereltségtől és hajtásképlettől függően 1830 és 2100 kg közötti

Egyenáramról a kisebbik akkuval 180, a nagyobbikkal 220 kW a maximális töltési teljesítmény. Ionity-töltőn, ha az akkuhőmérséklet és a töltöttségi fok kedvez a villámtöltésnek, elméletileg 5 perc alatt 100 km hatótávot lehet bezsákolni. 10-ről 80 százalékra a gyár adatai szerint 18 perc alatt felrúgható az akkuk töltöttsége, mindkét akkucsomaggal, ami arra utal, hogy a 180 vagy a 220 kW nem egy villanás a a műszaki adattáblának, hanem sokáig ezek közelébe marad a töltési teljesítmény.

Némi hatótávot a napelemes tető is képes hozzáadni a mindennapokban az autózáshoz. Verőfényben talán 205 wattal tud termelni a feláras szolártető. A Hyundai azt állítja, hogy évente akár 1500 km-nél is nagyobb plusz hatótáv összejöhet kellően napos országokban.

Állandó mágnesű szinkronmotor hajtja vagy csak a hátsó vagy az első motorral együtt mind a négy kereket. Ha nem használjuk, az első villanymotort egy tengelykapcsoló automatikusan leválasztja a hajtásláncról, így a kerekek nem forgatják feleslegesen az épp használaton kívüli villamos gépet.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 116

Hívogatóbb, sokkal otthonosabb lenne a világos belső térrel

Hátsókerék-hajtással a kisebb akkuval 170, a nagyobbal 218 lóerős a farmotor. Aki kétmotoros modellt választ, 58-as akkuval 173 kW-nak (235 LE), 72,6-ossal 306 lóerőnek (225 kW) örülhet. A forgatónyomaték egységes, két villanymotorral 255+350, azaz 605 Nm, csak a hátsó villamos géppel 350 Nm ez az érték. Engem meglepett, hogy kevesebb, mint a 136 lóerős elektromos Kona 395 newtonmétere.

a videó a hirdetés után indul

Egyre több teljes hibrid és villanyautó képes vontatni, bár méretükhöz és súlyukhoz képest sokszor csekély tömeget. A Hyundai Ioniq 5-nél az akkukapacitástól függ a vontatható tömeg, ami kisebbel csak 750 kg, a nagyobbikkal viszont 1600 kg.

Tulajdonképpen egy elektromos autó egy gigantikus hordozható akkumulátor, amivel a Hyundai nagyon okosan él. Az utastéri konnektor sok belső égésű motoros autóban is megvan, de itt a váltóáramú töltőcsatlakozóból is áramot nyerhetünk. Az első csomagtérben lakik az a kiegészítő, amelynek egyik vége Mennekes-csatlakozós, a másik konnektor.

Mivel 230 voltos és 3,6 kW-tal terhelhető, innen akár elektromos fűnyíró vagy grillsütő is vidáman elketyeg ott, ahol nehéz vagy ronda lenne kábelt kihúzni, esetleg egyáltalán nincs áram. A bemutatón a kávégép üzemelt a külső áramforrásról, de mehet róla zenebona és a világítás estébe nyúló pikniken. A V2L funkció (Vehicle to Load) annyira jó és ígéretes, hogy csak azt nem mértem, miért nem áldoz erre más autógyártó is. Hasonló a Honda e-ben van, ott 1500 wattot bír a rendszer.

Vezetés

Magasan ülünk, ahonnan jó a kilátás. A crossoveres üléshelyzet szerencsére nincs összhangban azzal, ahogy az autó kanyarodik. Pontos súlyeloszlását sajnos nem tudta megmondani a megkérdezett gyári szakember, de közel lehet az 50:50-hez és a súlypont is mélyen van.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 118

Ülésszellőztetés is volt a kipróbált csúcsmodellben. Az ülés kényelmes, de 15-22 millióért elvárnánk a fel-le is állítható deréktámaszt. Alul a lábtámasz, ami alvóállásban nyitható fel

Négy sarokba kitolt kerekével az Ioniq 5 váratlan kanyarsebességre képes, kicsit olyan, mintha a kocsis megvadult volna és valójában egy testes űrsiklót űzne a bakról. Ehhez a gyorsasághoz és stabilitáshoz kellett a Michelin Pilot Sport 4S, mert ebből a sportgumiból lett SUV-verzió is. A hatótávbarát kerékszett 19-es, kisebb gördülési ellenállású abroncsokkal.

De hiába a meghökkentő kanyartempó, szélessége miatt az autónak nem fekszenek a keskeny, kanyargós szakaszok, ha szembejövők is akadnak. Mókás elképzelni, ahogy ezzel nagytestű batárral, a hátsókerekest választva hajnalban végigveretsz Esztergomig és vissza a Pilisen át. Ez nem igazodik a várható felhasználói profilhoz, de az autó ezt is tudja.

Ha utasokat is viszel, akkor a hátsó konnektor, a csúsztatható pad kényelme, a Bose-audiorendszer hangja és a színes-szagos képernyők kerülnek előtérbe. A rugózási kényelemről a jó utakon nem sok derült ki, az egypedálos rendszer hangolása jól sikerült, harmonikusan fokozódik a lassítóerő a menetpedál felengedésekor, amit zavaró bólintás nélküli megállás követ. Az áram-visszatermelés a volán mögötti flepnikkel állítható 3+1 fokozatban.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 119

12-12 hüvelyk az óracsoport és a középső érintőképernyő képátlója. Szebb lenne egyforma vastagságú kerettel alul és felül. Mindent is tud, de nehéz kiismerni és átlátni a rengeteg funkciót benne

Amikor épp nem voltak jó kanyarok, ez az egész batár érett és értékes autónak hatott, a csak ki-be állítható deréktámasz, az olcsó hatású kályhaezüst keretű ablakemelő-kapcsolók és a legfeljebb közepes bőrkárpit dacára.

Hatótávja lehet autópályán nem spórolva 220 km a nagy akkuval, a reális 300-350 km vegyes forgalomban. Takarékosan vezetve vagy városban a nagyobbik akkuval kijöhet 400, nagyon odafigyelve tavasszal és ősszel 450 km is. A legjobb gyári adat WLTP-szerint 481 km a hátul hajtó, nagy akkus modellel.

Háromféle üzemmód van, amiből a takarékos és a normál jobban tetszett a sportosnál. Utóbbiban túl hirtelen a gázreakció, nem harmonikus és arányos a megiramodás a legapróbb bokamozdulatra is. Az viszont nívós és jó megoldás, ahogy a szélvédőre vetített kijelző oda vetíti a nyilakat a látómezőnkbe, ahol le kell kanyarodni.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 120

481 km a hátul hajtó, egymotoros, nagyobb akkus modell WLTP-szerint mért hatótávja. A kétmotoros, 306 lóerős Ioniq 5 valós hatótávja 250-350 km között mozoghat, de kihozható 400-410 km is. Az útfekvés bombabiztos

Költségek

Comfort, Premium és Executive felszereltséggel készül a Hyundai Ioniq 5, 14.999.000 és 19.599.000 Ft közötti listaáron. Igazán logikusan és következetesen épül fel az árlista. A nagyobb akkukapacitás felára kereken egymillió Ft hátsó- és összkerékhajtással is, azonos akkumérettel az első motor és a nagyobb teljesítmény felára 1,3 millió Ft.

Ha még lenne állami támogatás, az csak a belépőmodellre vonatkozna. 58-as akkuval a hátul hajtó Comfort 15 milliójából fizetnének 1,5 millió forintot az adófizetők mindazok helyett, akik 15 millióért tudnak új autót venni. 21.999.000 Ft a minden jóval felszerelt, kétmotoros és nagy akkus First Edition ára, amelyből az egyetlen modellként egymilliós importőri kedvezményt ad a vezérképviselet. A többire egyáltalán nincs központi engedmény.

Magyarországra jön a legegyedibb villanyautó 122

14 999 000 és 19 599 000 Ft közötti listaár. A minden jóval felszerelt, kétmotoros és nagy akkus First Edition ára 21 999 00 Ft, amiből egymillió Ft a kedvezmény. A többi modellre nincs központi engedmény

Már hajón vannak a koreai Ulsanból az első autók Magyarország felé. Elsőként a nagy akkus, szerényebben felszerelt autók érkeznek, mert a félvezetőhiány miatt ezeket könnyebb és gyorsabb legyártani.

Egyelőre honfitársaink zömmel a legmagasabb árú autókra adtak le megrendelést, amelyek talán csak decemberben futnak be, de a pontos szállítási határidő egyelőre bizonytalan. Itt is jár az 5 éves, kilométer-korlátozás nélküli garancia, de a nagyfeszültségű akkumulátorra sajnos csak a szokásos 8 évre vagy 160 000 kilométerre érvényes jótállás adott. A szervizperiódus egy év vagy 15 000 km, ami kellhet a márkaszervizek fenntartásához, mert sok teendőjük nem lesz a szoftverfrissítések telepítésén és az autó ellenőrzésén kívül. 

Értékelés

Ismerve a BMW iX3-at, a Ford Mustang Mach-E-t és a korábban piacra dobott konkurenseket, a Hyundai Ioniq 5 hatótávolsága, kényelme, tölthetősége és vezethetősége a mezőny élvonalához tartozik, de nem osztja újra a lapokat. Megosztó autó lehet, de én több rajongót, mint értetlenkedőt remélek a magyar vevőkörben. Mert az Ioniq 5-ben adott az, ami a legtöbb elektromos autóból fájóan hiányzik: villanyautóként is van karaktere.

Mellette – Ellene
 
  • Karakteres
  • Sokféle verzióban rendelhető
  • Nagyon gyorsan tölthető egyenáramról
  • Kényelmes és tágas
  • Bárhol bevethető áramforrásként
  • Gazdagon felszerelt
 
  • Közepes minőségérzetű utastér
  • Ezen az árszinten hiányzik pár kényelmi funkció
  • Nagyon összetett, gyakorlást igénylő menürendszer és kezelőszervek
Mellényúlás vagy királymenő? Hogy tetszik a Hyundai Ioniq 5?
átlag
7.89
szavazat
745
Mellényúlás vagy királymenő? Hogy tetszik a Hyundai Ioniq 5?