Röviden – BMW iX3 (G08)
Mi ez? Kínában gyártott, akkumulátoros villanyautó. Középméretű, ötüléses SUV hátsókerék-hajtással.
Mit tud? 2,2 tonnájával és télen is 300 km körüli valós hatótávjával okos kompromisszum az elektromos terepjárók között.
Mibe kerül? 22 990 00 Ft az Inspiring kivitel alapára, extráival együtt a tesztautó listaáron 24 945 400 forintba kerül.
Kinek jó? Az összkerékhajtás biztonsági és kényelmi többletéről lemondani képes villanyautó-vásárlóknak.

Petuelring 130, 80788-München: amikor a forgalmiban a gyártó címe szerepel, mindig különleges autó jár nálunk. Ebben az esetben az X3 elektromos verziója, amelyből egy ideig csak a kínai vevők kaphattak, mert Európába és benne Magyarországra csak 2020-2021 fordulóján érkezik. Mi viszont már most hazai utakon vezethettük.

Külső

Diszkrét kék díszítések hirdetik az elektromos hajtást a 4734 mm hosszú, 1891 mm széles és 1668 mm magas, 2864 tengelytávú autóban. Mivel ez egy új hajtáslánc-változat a meglévő X3-ból, az autó arányai hasonlóan jók.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 1

Túlméretes és szeparált veséivel elektromos X3 is a BMW új irányzatát követi. Fényszórója alapáron LED-es, fellépésből öntudat sugárzik, ami jól jön, mert hatótávja viszont alázatra tanít, de erről később.

Téli kerékszettje miatt a tesztautó nem a típus áramvonalas felnijén fut, ami nyári gumikkal együtt valamennyivel növelheti a hatótávolságát. Alaktényezője 0,29, aminek elérésében hátsó diffúzor, alvázborítás és a lamellák forgatásával hűtésigény szerint nyitott vagy elzárt hűtő segít.

Belső tér

Meghosszabbítható ülőlapos ülésekkel várt a tesztautó, kényelmük mesze túlmutat azon a 260-350 kilométeren, amennyit az autó töltőkereséstől töltőkeresésig meg tud tenni. Hátul is állítható a háttámla dőlésszöge és széria az ülésfűtés a szépen kárpitozott, igényes anyagokat és értékes felületeket mutató autóban.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 97

510-1560 liter közötti a csomagtartó. A kalaptartó kiszedéséhez a jobb oldali tartókonzolban lévő gombot kell megnyomni. Képek: Csepreghy Dániel

510-1560 liter közötti a csomagtartó, amivel elégedettek voltunk. A kalaptartó kiszedéséhez a jobb oldali tartókonzolban lévő gombot kell megnyomni, ti ne keresgéljétek.

Mindössze 1,6 centivel hosszabb az iX3-nál a Tesla Model Y, amely azonban eleve elektromos autónak készült, így nemcsak első csomagtere van, de harmadik üléssorral is rendelhető, míg a BMW fixen ötszemélyes.

Technika

Hat éve vezettük az első elektromos hajtású BMW-aszfaltterepjárót, Zinoro 1E-t. A márkanevet Zii Nuó-nak kell ejteni, a BMW és kínai partnere közös műve volt az X1-ből, most azonban itt az első villany SUV saját néven a gyártótól, az i3-hoz képest új koncepcióval.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 98

Lyuk van a belső égésű motor helyén, amit a fotóhoz kivett takarólemez fed. Nincs első csomagtér

2013-ban az i3-mal nagyon korán nyitott a BMW, meg is égette magát a fejlett technikája, igényes súlycsökkentése miatt drága, de a mai napig izgalmas kisautóval. Az iX3 az egyszerűbbik utat követi: a dízel vagy benzines motor elhagyásával készült és a holttereket töltik meg az akkumulátormodulok.

Jól kivehető az orrban az angolosan packaging gondnak nevezett adottság, ami a belső égésű motoros autók elektromossá alakításával jár. Az eredeti motortér közepén, a jó érzékkel idetett takarófedél alatt egy hasznosítatlan lyuk van.

Az iX3 elektromos hajtását jövőre más autók is megkapják módosított formában, tehát az eDrive lesz az iX terepjáróban és az i4 nevű, sportosnak szánt limuzinban. A BMW iX3 szinkronmotorjának szuperképessége nem a 286 lóerő vagy a 400 Nm, mégcsak nem is a 93 százalékra javított hatásfok, hanem a ritkaföldfémektől mentes felépítés.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 99

0,29 az alaktényező, alapos az alvázburkolat és oldalanként ötlengőkaros a hátsó futómű

Mivel a gyermekrabszolgákkal és környezetpusztítással kitermelt akkumulátor-alapanyagok híre eljutott az ilyesmire valamelyest érzékeny fogyasztókhoz, ezt elkerülendő a BMW saját kobaltbányákat létesít és az akkumulátor kobalttartalmát két harmaddal csökkentette korábbi akkukhoz képest.

Bár nem vagyunk lakókocsis nemzet, a vontatható tömeg fontos lehet egy SUV-vevőnek. A G08-as BMW mögé csak 750 kilós utánfutót köthetünk, amennyit a Jaguar I-Pace húzhat, az Audi és a Mercedes egyformán 1800 kg-os fékezett utánfutót vontathat.

Töltés, hatótáv

Fussunk végig a sarokszámokon: a 232 amperórás, lítiumion akkumulátornak 74 kilowattóra a kiautózható kapacitása, a 400 voltos telep bruttó értéke kereken 80 kWh. A cellákat egyelőre a kínai CATL szállítja a BMW Brilliance Automotive senjangi üzemébe, ahol az autó készül. Idővel az európai Northvolt csökkentheti beszállítóként azt a totális ázsiai függést, amiben a villanyautó-gyártás vergődik.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 100

Váltóáramról a BMW G08 három fázison is tud tölteni, így 11 kW a legnagyobb töltési teljesítmény, egy fázison is tud 7,4-et

Váltóáramról a BMW G08 három fázison is tud tölteni, így 11 kW a legnagyobb töltési teljesítmény, egy fázison is tud 7,4-et.

Egyenáramú villámtöltőről 150 kW a felső határ. 50 kW-os DC-villámtöltőn 44 kW-tal töltött a két harmadig lemerített akkumulátor, a töltés előtt 8 Celsius-fokos hőmérsékleten autózva. A nagyfeszültségű telep villámtöltője az autó a 12 voltos akkuját is feltölti, ami cseppet sem magától értetődő az elektromos autókban.

Egyetlen töltőkábelt kaptunk a tesztautóhoz, 230 voltos vésztöltő nem volt, csak a Type2-es. Ennek jól kialakított helye van a csomagtérpadló alatti vályúban. Nem koszol össze semmit, ha előtte megfürdött a koszban, amennyiben a tulaj nem légkábelként húzza ki a töltőoszlopig, rögzítve valahogy a maradék kábelt.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 101

150 kW az egyenáramú villámtöltés felső határa, 50-es töltőről 44 kW-tal töltött a tesztautó

460 kilométeres hatótávot kommunikál a BMW, amit az autó a konnektorról frissen lehúzva sem közelített meg a 2-10 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, amikor vezettük. 307 km volt a legmagasabb érték, amit teltöltött akkuval leolvashattunk a kijelzőről, máskor 277-es becsléssel találkoztunk a töltőoszloptól elindulva, ami gyorsan felment 294-re.

Nagyjából 8 kilométert jelent a légkondicionáló kikapcsolása, de hatékonyan spórolni az egyenletes sebességgel tudunk. Aki huzamosabb ideig nélkülözni tudja a vérbő gyorsulást, 20,6 kWh/100 km körüli fogyasztási értékeket olvashat le, a WLTP szerint mért 18,5-19,5 megközelítése is nagy teljesítmény. Országúttal, autóúttal, autópályával és sok városi úttal végül 22,4 kilowattóra/100 km-es fogyasztással adtuk le a tesztautót. Ez nagyjából 900-1000 forintos áramárat jelent otthoni töltés esetén, azaz nagyjából 2,4-2,7 liternyi benzin, vagy 2,3-2,6 liter gázolaj árának felel meg. természetesen fizetős nyilvános töltőn ennek többszöröse is lehet.

Összehasonlító tesztünkön a Jaguar I-Pace hozott 22-24, az EQC 24-27, az E-Tron 26-30-as értéket, mindhárom esetben összkerékhajtással, első-hátsó villanymotorral és 400-408 lóerővel. A 2185 kilós BMW iX3 valamivel takarékosabbnak ígérkezik közvetlen konkurenseinél.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 102

Minden beállítható, ahogy szeretnénk

Magyarországon ez még nem működik, de adaptív rekuperációt választva az autó képes arra, hogy az első kamerával a pirosról zöldre váltó lámpát érzékelve megszüntesse gázelvétel közben a lassító villanymotorral az áramtermelést, hogy ne fékezze túl az autót.

Fékezéskor országúton inaktívvá tehető a regeneratív fékezés, hogy a szabadon guruló autó megőrizze lendületét, de indexeléskor azonnal visszatér a lassítóerő, hiszen a lekanyarodással lassítás következik. Fejlettebb közlekedési infrastruktúrájú országokban az autó magától mérsékelheti a tempót sebességkorlátozott szakasz előtt, településhatárhoz közeledve vagy szűkebb kanyarok előtt.

Ezt a funkciót is ki lehet kapcsolni, ahogy biztos lehetsz abban, ha a BMW G08 valamiben nem dolgozik a kezed alá, akkor a menüben gyorsan megoldást találsz rá. Ugyanez igaz az engem beteg diffis, öreg gumis autók zúgására emlékeztető műhangra, amit gázadásra kapunk. Üzemmódhoz igazítható vagy kilőhető, ha nem kéred.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 103

Jók az ülések, hátul is széria az ülésfűtés. Gyorsításkor a műhang nem tetszett, de kikapcsolható

Ez a BMW iX3 egyik legvonzóbb tulajdonsága: ha valami nem fekszik, a tervezői gondoltak rá, hogy más lehet a preferenciád, és mindössze pár mozdulat a felépítésének logikájában, használatának egyszerűségében példaértékű iDrive-val, hogy a neked tetsző legyen.

Vezetés

Menet közben minden szép és jó, amit kellemetlen bakik foglalnak keretbe elinduláskor és megálláskor. Beparkoláskor egyrészt az automatikus rögzítés funkció fenntartása miatt az autó darabosan, bakkecskésen mozog, mert az Auto hold kikapcsolásáig rögzül megálláskor, amiből szűk helyre beállva van egy pár. Másrészt a G08 rémes hanggal lassult és állt meg hátramenetben araszolva, lépésben ez a nyikorgás nagyon messze van nemcsak a prémiumterméktől, de bármely új autótól elvárhatótól.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 104

7,5 centivel alacsonyabb a súlypontja a többi X3-énál

Ha nincs parkolás, a többi X3-nál akár 7,5 centivel alacsonyabb súlypont, a fejlett, hátul ötlengőkaros futómű-konstrukció és az adaptív lengéscsillapítás kellemes elfoglaltsággá teszi a BMW iX3 vezetését. Jól érezhető a különbség a kényelmes, sportos és gazdaságos üzemmódok között, egedül a kormány adhatna jobb útérzetet és kisebb rásegítőerőt Sportba kapcsolva.

Elvileg kikapcsolható a menetstabilizálás, de a gázt két lábbal nyomva sem válik szerethetően túlkormányzott autó a hátsókerekes villany SUV-ból. Kis farolásokért is nagyon meg kell küzdeni benne a teljesítmény visszaszabályozása miatt. A Smartok, a Honda e és a VW ID.3 után ez egy újabb elektromos autó, ami nem engedi kibontakozni a hátsókerék-hajtásban rejlő lehetőségeket.

Ritka manapság, hogy egy új fejlesztésű autó a fejlettnek szánt, a valóságban kiábrándító önvezető képességeivel ne kelne harcra a közlekedésért felelős vezetővel. A BMW iX3 sávban tartó rendszere üdítő kivétel volt.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 105

Jól működnek benne a fejlett vezetőtámogató rendszerek, a műszeregység nem erős pont az új BMW-modellekben

Ha megy előtte autó és annak mozgása besegít a kameraképen a terelővonalak, korlátok stb. értelmezésébe, akkor ügyesen tartja a sáv középvonalát. Az aktív sávtartó szokatlanul nagy kanyarokat is bevesz, nemcsak minimális rádiuszokkal boldogul.

150-160-nál megejtően csendes az utastér, a szélzaj kirekesztése jól sikerült, szinte luxusautós a csend, pedig nem sokkal mozgunk a 180 km/órában megválasztott végsebesség alatt. Elektromos autótól a 180 egyáltalán nem rossz, a hatótávot óvó villany BMW megy annyit, mint bármelyik új Volvo 408 lóerővel.

Rajtkészségén nem javít az összkerékhajtás hiánya, de a két hajtott hátsó kerékkel így is csupán 6,8 mp a gyorsulása 100-ra. Egyáltalán nem hiányzott az E-tron, az I-Pace vagy az EQC második villanymotorja és teljesítménytöbblete, mert 286 lóerővel és 400 Nm-rel a BMW iX3 hibátlanul rombol.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 106

Nagy gázra kicsit farol, a DSC elvileg kikapcsolható, de a kipörgésgátlás nem vonul vissza

Motorja nagy fordulatszámon is képes leadni maximális nyomatékát, ami az egyfokozatú váltó miatt nagy sebességről is jó továbbgyorsulást jelent. Lassításhoz három fokozatban állítható vagy az üzemmódok váltásával módosul a rekuperáció. Az irányváltó kart B-be húzva működik az egypedálos vezetés, sík úton az autó állóra fékez gázelvételkor.

Költségek

Listaáron 22 990 000 Ft az autó alapára. Inspiring és Impressive felszereltséggel rendelhető az elektromos BMW X3, mindkét esetben a márkától szokatlanul gazdag, itt részletezett felszereltséggel. Az alapverzióban is van hőszivattyús utastér-temperálás, panoráma napfénytető, igen sok vezetőtámogató rendszer, 19-es az áramvonalas felnije, hátra is jár ülésfűtés és adott a háromzónás légkondicionáló.

A BMW iX3 és vetélytársai – Listaár, forint
Audi E-tron 50 quattro (313 LE) 26 149 300
BMW iX3 (286 LE) 22 990 000
Jaguar I-Pace (400 LE) 24 790 000
Mercedes-Benz EQC 400 4Matic SE (408 LE) 26 668 000
Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 107

Inspiring és Impressive felszereltséggel rendelhető az elektromos BMW X3, mindkét esetben a márkától szokatlanul gazdag felszereltséggel. Alapára 22 990 000 Ft

Értékelés

260-350 km között szóró hatótávjával itt sem szabadulhatunk a villanyautós vergődéstől, pont annyival megy el kevesebbet a nagyobbik akkus Hyundai Konánál és Kia Nirónál, hogy ne legyél túl magabiztos.

Mint más elektromos autók, a BMW iX3 is nagyon erős lemondást követel a hasonló árú dízelhez, benzineshez vagy a konnektoros hibridhez képest. De az X3-ban épp az a nagyszerű, hogy teljes a hajtáslánc-kínálata és akinek az elektromos nem fekszik, vesz mást.

Bár ez az első villany SUV a BMW-től és a belső égésű alapokból kellett kihozni, a G08 elsőre is jól sikerült elektromos autó versenyképes tölthetőséggel és harmonikus működéssel. Ha már csak egyféle lehet belőle, az iX3 az okos kompromisszumok autója teljesítményben és akkuméretben. Elektromos hajtáslánca új ugyan, de örökölte az X3 temérdek jó tulajdonságát, tehát nagyon magas színvonalú családi autó.

Villanyautók: a BMW téved vagy mindenki más? 108

Elektromos hajtáslánca új ugyan, de örökölte az X3 temérdek jó tulajdonságát

 

Mellette – Ellene
 
 • Jó töltési paraméterek (AC/DC: max. 11/150 kW)
 • Erős, rugalmas villanymotor
 • Finoman hangolt kipörgésgátlás
 • Harmonikus vezetőtámogató rendszerek
 • Okos menürendszer
 • Kényelmes ülések
 • Alacsony zajszint
 • Gazdag alapfelszereltség
 • Kitűnő head-up display
 • Van helyette dízel, benzines, plug in hibrid is
 
 • Nem jár hozzá vésztöltő 23 millióért
 • Nincs motorválaszték és 4×4 sem
 • Egyféle akkumulátorral kapható
 • Max. 750 kg a vontatható tömeg
 • Közepes hatótáv
Hogy tetszik az elektromos BMW X3?
átlag
5.37
szavazat
538
Hogy tetszik az elektromos BMW X3?