Aktuális szakértői összeállításunkban a jogi kérdésre választ kereső és használt autóra vadászó olvasóink kerülnek porondra! Szakértőink megválaszoltak több érdekes olvasói felvetést. Ha neked is van kérdésed, írj nekünk!

Felvétel van a balesetről, ér valamit?

Olvasónk kérdez

Tisztelt Szakértő!

Baleseti helyszínelés során megtagadhatja-e a rendőr, hogy a rendelkezésre álló fedélzeti kamera és a köztéri kamerák felvételét figyelembe vegye?
Tegnapi nap (06.30.) délután sógornőm Nagykanizsa Szepetneki utcában közlekedett, majd félreállt telefonálni az árok partjára, az útra 70-80 cm-t kilógva. A megállást tábla nem tiltja. Kicsivel később egy másik autó a bal hátuljának ütközött fékezés nélkül, az autót megpördítve álltak keresztbe a 8-9 m széles utcában. Személyi sérülés nem történt, a két 15 éves autó egyaránt totálkáros lett.

A másik autó utasai azt vallották, hogy sógornőm tolatott, ezért nem tudták elkerülni az ütközést, a helyszínelők ezért 15 000 Ft-os pénzbüntetést róttak ki rá, illetve közölték, hogy mutathatunk akármit, ők már lezárták a helyszínelést. Nem végeztek alkoholtesztet, holott a másik sofőrön messziről látszott, hogy alkalmatlan a vezetésre.

Tényleg az álló autós a vétkes, vagy Önök szerint is hibáztak a helyszínelők?

Szakértőnk válaszol

Tisztelt Levélíró!

A szabálysértési eljárás helyszínelése során is figyelembe kell venni minden, a tényállás felderítését segítő, rendelkezésre álló bizonyítékot. Ha működött a fedélzeti kamera, akkor ennek a felvételét okvetlenül meg kell őrizni. A kiszabott helyszíni bírságot nem szabad aláírni, befizetni, kérni kell a feljelentést. Ebben az esetben megítélésünk szerint az álló autós nem vétkes a baleset bekövetkezéséért.

A felvétel a kártérítési eljárásban, is felhasználható, azt közölni lehet a másik fél biztosítójával, méghozzá a szabálysértési eljárás kimenetelétől függetlenül. Ha a sógornője a helyszínen tájékoztatlanságból, stresszhelyzetben esetleg alá is írta a helyszíni bírságot, ebből nem következik automatikusan, hogy ne kaphatna teljes kártérítést a másik részes féltől vagy annak biztosítójától.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Ideális autó fájós háthoz

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

1.6-os szívó benzines autót szeretnénk max. 3 millió Ft-ig. “Képbe került” a Renault Fluence is, fiatalabbat tudnánk venni, mint más kedveltebb márkából. Régen azt mondták a szerelők, hogy a francia és olasz autókat nem javasolják a fenntartás miatt. Mennyire helytálló ez manapság? Ajánlja a RF-t?

Lehet, hogy semmit sem ér egy balesetről készült videó? 3

Szakértőnk válaszol

Kedves Adri!

Kérem, hagyja figyelmen kívül a 20-30 éves sztereotípiákat! Hihetetlen, hogy még mindig mennyire közszájon forognak ezek az értelmetlen idejétmúlt szóbeszédek…

A Renault 1,6 szívó benzines motorja kifejezetten jól sikerült, megbízható, takarékos erőforrás. A Renault Fluence egy viszonylag egyszerű autó. Nem mondom, hogy nincs nála megbízhatóbb a piacon, de valójában egy olcsón fenntartható, kényelmes, tágas kocsi. 

A motornál a vezérlés pontos cseréjére és a trafók meghibásodására érdemes odafigyelni. A központi zár hajlamos rakoncátlankodni, illetve a típus rendkívül érzékeny a “bikázásra” akkumulátor lemerülése esetén. Ilyenkor a vezérlőegységek hamar tönkremehetnek, ezért azt javaslom, hogy ha lemerül az akkumulátor, cseréljék ki, vagy töltsék fel, de semmiképpen ne bikázzák! Ezek a hibák gyakran csak egy műszeres vizsgálat során derülnek ki.

Amennyiben a megbízhatóság elsődleges, alternatívaként Kia/Hyundai, Toyota típusokat ajánlanék elsősorban.

Bármelyik típust választja, javaslom, nézesse át szakemberrel vásárlás előtt, mert hamar átverhetik.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Ha kérdeznél szakértőnktől, akkor írj nekünk, akár autóvásárlással, akár jogi problémával kapcsolatban!