Róbert kutyák között nőtt fel, a falujában minden portán természetes módon éltek az emberek mellett a négylábúak. A főiskola elvégzése után gyorsan saját lábra állt az ügyes kezű férfi, sikeres vállalkozást indított, a háza mögötti alapanyagokkal teli épületet a kezdettől három eb vigyázta. A lányai megszületését követő évektől persze mosolyogva mindenkinek csak azt mondta: miattuk tart kutyákat, mert kell a gyerek mellé az állat. Az úgy normális.

Innen nézve jó döntés volt, a két kislány napi szinten hatalmasakat játszott a nagy testű keverékekkel. Sajnos akadt némi probléma is az állatokkal, a családi házuk hátsó kerítését több helyen lyuk csúfította, amin időnként kisurrantak csavarogni a kutyák. Szomszédjuk többször panaszkodott is Róbertnek és a feleségének, hogy hajkurásszák az ebek a macskáit. Azon az örökké emlékezetes délutánon is a telken kívül rohangáltak jókedvűen a négylábúak – így indul a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti története.

Hívták a rendőrök, azonnal induljon haza

A családi ház háta mögött földút húzódott, párhuzamosan a város főútjával, amit sokan járdának, kerékpárútnak használtak, alkalmanként autók is poroltak rajta. Unokája születésnapjára tekert itt aznap Miklós. A nyugdíjas pék kétféle süteményt is sütött délelőtt, a bringa kormánya előtti kosárban illatoztak a finomságok, amikor elhaladt Róbert portája mögött.

Valószínűleg a csábító szagok keltették fel a kutyák érdeklődését, az útszéli bokrok mellől Miklós kerékpárjához rohantak. A férfi rájuk kiabált, de mindhiába. Ugrándozásukkal kibillentették az egyensúlyából, felborult a bringa, és olyan szerencsétlenül esett az idős férfi, hogy beütötte a fejét. Gyorsan a segítségére sietett két járókelő, a kiabálásra kijött Róbert macskás szomszédja is, aki egyből hívta a mentőket. A kutyák gyorsan tovaszaladtak.

Sajnálatos módon Miklós életét veszítette a helyszínen. Róbert éppen a szomszéd településen dolgozott egy sürgős megrendelésen, amikor a legnagyobb meglepetésre felhívták a rendőrök. Azonnal induljon haza.

Kutya okozta egy nyugdíjas halálát 1

Illusztráció (Getty Images)

A vád gondatlanságból elkövetett emberölés

A mindig jókedvű, és a kiváló minőségben végzett munkái miatt a környéken elismert családapát sokkolta a hír. Különösen az, hogy a nyomozás után vádlott lett belőle: gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta meg őt az ügyészség.

Kiderült ugyanis az ügy előzményeinek feltárásakor, hogy régóta tudott a kerítése hibáiról. Sőt, kihallgatása során a szomszédja azt is elmondta a helyi kapitányság rendőreinek, hogy ebből problémák adódtak, amire ő maga már többször figyelmeztette is Róbertet. A vállalkozó mindezt elismerte, de azzal védekezett, hogy szinte éjt nappallá téve dolgozott, annyi megrendelése volt (ezt is többen igazolták), így nem maradt ideje a kerítés megjavítására.

A gyerekei és a felesége eltartását, munkáinak a tisztességes elvégzését fontosabbnak tartotta, mint annak megakadályozását, hogy a kutyái időnként kiszökhessenek. Mint fogalmazott, pár macska megkergetésén kívül soha, semmiféle érdemi problémát nem okoztak az állatai.

Börtönbüntetést kapott, de nem lett vége az ügynek

Mindez gyenge védekezésnek bizonyult az emberéletet követelő ügy felelősének megtalálásakor, és főként a megbüntetésekor. Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki Róbertet, csak nem abban, amiben megvádolták.

Az ítélet szerint közúti baleset gondatlan okozásának vétségében bűnös a férfi, aki ezért 1 év 6 hónap szabadságvesztést kapott. Szerencséjére nem kell(ett volna) hátrahagynia a családját, imádott kislányait, mert a bíróság 2 év próbaidőre felfüggesztette az ítéletet.

Keserűen, de eladta a kutyákat. Megcsináltatta a ház mellett végig a kerítést, és komoly pénzből riasztókat, valamint mozgásérzékelőket szereltetett fel a műhelye és a raktára körül.

Csakhogy az ügy itt nem ért véget. Az ügyészség szerint a bűncselekmény minősítése nem felelt meg a hatályos jogszabálynak, így fellebbezést nyújtottak be. Közúti baleset gondatlan okozásának vétségét szerintük az valósítja meg, aki a közlekedési szabályok hatálya alatt áll. Márpedig az ügyészség megítélése szerint a vádlott nem állt a közlekedési szabályok hatálya alatt a kerékpáros tragikus elesésekor, ezért indítványozták, hogy a másodfokon eljáró bíróság változtassa meg az ítéletet. A vádlott cselekményét értékelje gondatlanságból elkövetett emberölésként.

Kutya okozta egy nyugdíjas halálát 2

Illusztráció (Getty Images)

Új ítélet született

Végül a másodfokú bíróság megváltoztatta az ítéletet, és igazat adott az ügyészségnek. A jogerős ítélet indoklásában szerepel, hogy a kutyák gazdája valóban nem vett részt a közúti közlekedésben a tragédia idején, ezáltal nem vonatkoznak rá a KRESZ szabályai. Ebből az is következik, hogy nem lehet „közúti baleset gondatlan okozása bűncselekményének speciális alanya”.

Viszont mindenképpen bűnös Róbert, mert tisztában volt azzal, hogy lyukas a kerítése. Azzal is, hogy emiatt kiszökdösnek a kutyái, amiből problémája van más utcabelinek, amire már többször figyelmeztették. Konkrétan régóta felelős azért, hogy a kutyái közútra mennek, rendszeresen látták az állatokat a házuk mögötti, kerékpárosok és autósok által is használt földúton.

Magyarán lehetővé tette a vádlott a viselkedésével, hogy a kutyái balesetet okozzanak. Mindezekre tekintettel a másodfokú bíróság megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, de csak a megnevezését.

Róbertet gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ítélték el jogerősen. A korábban kiszabott büntetést azonban helybenhagyta, szerencséjére a végrehajtás felfüggesztését is.