Nem egészen egy év múlva, 2021 elején tervezi bevezetni az európai piacokon a RAV4 fölé pozicionált (+325 mm karosszériahossz!) Highlander szabadidőjárművet a Toyota. Ezzel új opció nyílik meg azok előtt, akik hétszemélyes Toyota crossoverre vágynak, bár aki a Land Cruisernél kompaktabb autóra számít, csalódni fog: a Highlander európai verziója 495 centis lesz, azaz 11 centivel hosszabb, mint az LC, viszont azzal ellentétben önhordó karosszériás.

A második üléssor 18 centit tologatható hosszában, így hátulra könnyebb a beszállás; a Toyota szerint hét felnőtt is elfér az autóban. A csomagtartó 658 literes, és 1909 literre bővíthető – kérdés, hogy az alapértéket lehajtott harmadik sorral mérte-e a Toyota. Az amerikai adatok fényében (453 / 1370 / 2378 liter) nem.

A Highlander az ezredfordulón született, a mostani a negyedik generációs modell, amelyet hibrid hajtáslánca tett Európa-kompatibilissé. Ez ugyanaz a 2,5 literes, soros négyhengeres motorra épülő, elsőkerék-hajtású vagy elektromos összkerékhajtású hajtáslánc, amellyel a RAV4-ben is találkozhatunk. Az előzetes (még nem homologizált) rendszerteljesítmény 244 LE, a WLTP szabvány szerint mért átlagos üzemanyag-fogyasztás 6,6 l/100 km. A hajtáslánc három közúti (öko, normál, sport) üzemmódon túl egy könnyű terepre optimalizált beállítást is kínál; mind a négyben átkapcsolhatunk tisztán elektromos (EV) haladásra. Egyéb hajtásláncopciókról egyelőre nincs szó (de a modell az orosz piacon már most is kapható benzinmotorral).

Hétüléses Toyota szabadidőjármű jön Európába 2

A zajszintet hangszigetelő szélvédő, a kerékdobok és a csomagtartó bélései, valamint a tetőlemezen, a műszerfal mögött és a padlón elhelyezett hangelnyelő rétegek mérséklik. A Highlander gazdag vezetőtámogató csomagot kínál, ennek pontos tartalma azonban vélhetően piacfüggő lesz, míg a kényelmi és funkcionális tételek (12,3 colos érintőképernyő, első és második sori USB töltőaljzatok, háromzónás klímaberendezés, head-up display, műholdas navigáció, okostelefon-integráció, vezeték nélküli mobiltöltő, ülésszellőzés, valamint digitális belső visszapillantó tükör) felszereltségi szinttől függően lesznek alapárasak vagy fizetős opciók.

toyota-highlander