A Renault Trucks nemrég teljesen megújította teherautó-kínálatát. A sort a faceliftes T-modell nyitotta meg, aztán később a C, illetve K széria is átesett a ráncfelvarráson. A francia gyártó az idei frissítést egységesen TCK-Evolutionnek nevezi, ami akár egy zenekar neve is lehetne. Hogy mennyire lesz sláger az új széria, az még a jövő zenéje, annyi azonban bizonyos, hogy kifejezetten hasznos fejlesztéseket kaptak a Renault nyerges vontatók. Minderről saját szemünkkel győződhettünk meg, miután exkluzív lehetőséget kaptunk a legújabb T-modell megtekintésére, amely nemrég érkezett hazánkba. 

Az új típuscsaládot csak szeptembertől kezdik el gyártani, így az első szériagyártású változatok csak ősszel jelenhetnek meg Európa útjain. A Renault Trucks számára fontosabb piacokra azonban már ennél hamarabb eljuthat egy-egy bemutató példány. Így tűnhetett fel a márka hazai hídfőállásának számító, biatorbágyi központjában egy tűzpiros T-modell. Bár alapvetően nem történt drasztikus változás a formatervet illetően, azért könnyen megkülönböztethető a korábbi T-modellektől. A legfontosabb eltérés a fényszórókban van: az új sportos és extravagáns hatást kelt, köszönhetően a fényszóró közepén kiemelkedő peremnek, ami a két oldalsó légterelőn is folytatódik, így ha valaki csak ezt veszi észre, akkor már biztos lehet abban, hogy a 2021-es T-modellel van dolga.

Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 1
Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 2

Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató

Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 11
Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 12
Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 13
Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 14
Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 15
Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 16
Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 17
Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 18
Fotó megosztása:

 

Némileg változott a hűtőrács is, de ezt már csak akkor lehet igazán észre venni, ha egy régi és egy új T-modell áll egymás mellett. Az igazán lényeges változások a fülkében történtek. Ezek közül is az egyik legfontosabb, hogy a kormány immáron mindenféle szögben állítható. Ehhez csak rá kell lépni a kormányoszlop mellett lévő kis kapcsolóra, majd tetszés szerint fel-, illetve lehajthatjuk a kormánykereket, emellett magunk felé, továbbá a műszerfal felé is mozgathatjuk azt. A jobb kormányállítási lehetőségnek két előnye van: egyrészt könnyebb a kiszállás, mert a kormány teljesen felfelé, a szélvédő irányába tolható el, másrészt pedig menet közben személyautós szögben is beállíthatjuk magunknak a kormánykereket. 

Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 19

Új, kihúzható fakk a műszerfal középső részén.

A T-modell és a fülkéje már 8 éves, ezért természetesen a kor elvárásainak megfelelő frissítésekről is gondoskodni kellett. Éppen ezért a kormánykeréktől jobbra helyett kapott a műszerfalon egy okostelefon-tartó konzol. Ez nagyon jól jön, ha az ember a saját GPS-ét preferálja, de akkor is hasznos lehet, ha valamilyen fontos alkalmazást kívánunk megjeleníteni az orrunk előtt. Szintén könnyen észrevehető változás még, hogy immáron kulcs nélküli indítást kínál a T-modell, ezért a slusszkulcs helyét nem is kell keresni a kormányoszlopnál. Helyette csak egy stílusos “Start-stop” gomb van. A műszerfal borítása most már karbonszerű elemből készül, de a kapcsolók ugyanúgy áthelyezhetők, ahogy eddig (az esetleges segédhajtás kivételével). Az alsó részen pedig egy kihajtható pohártartó, valamint egy kisebb, kihúzható fakk is helyet kapott. Az elektronikus parkolófék pedig a kormánykeréktől jobbra, a műszerfal tetején került beépítésre. Azaz kartávolságon belül maradt. 

Végül, de nem utolsósorban nem szabad elmenni a kényelmesebb pihenést szolgáló fejlesztések mellett sem. Az új T-modell 13%-kal vastagabb Serenity matraccal készül és a gyártó megduplázta a matracban lévő rugók mennyiségét. Ennek eredményeképpen az új matrac sokkal jobban támasztja meg a gerincet, ezáltal komfortosabb pihenést biztosít. A matracra opcionálisan mosható, memóriahabos fedőmatrac is kérhető. 

Exkluzív fotókon az új Renault nyerges vontató 20

Az új Renault T-modell hátulról.

A motorok terén nincs változás, új Renault T, T High, illetve C&K teherautók továbbra is 11, illetve 13 literes motorokkal készülnek. A nagyobb erőforrásoknál ugyanakkor már lehetőség van az olajcsere-intervallum akár 150 ezer kilométerig történő kiterjesztésére is. Az új T-modell nemcsak tetszetősebb, de komfortosabb és praktikusabb is. A faceliftes fejlesztések kétségtelenül előnyére váltak és hozzájárulnak ahhoz, hogy a sofőrök otthonosabban érezzék magukat a fülkében.