A speciális feladatokra tervezett, különleges műszaki paraméterekkel bíró katonai járműveknek mindig is megvolt a civil rajongótábora. Míg harminc évvel ezelőtt a világhíradókból tájékozódó nagyközönség azt hihette, nincs élet a Humvee-n túl, ma már néhány kattintással felderíthetjük a könnyű harci járművek sokszínű világát. Az alábbi járművek harcászati funkciójukon túl az átlagos autórajongók szívét is képesek megdobogtatni.

Az autonóm mobilitási technológiák fejlődésének ütemét elnézve egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy tíz év múlva is hasonló modellek szolgálják majd ki a világ fegyveres erőit – addig gyönyörködjünk tehát bennük, amíg lehet.

Arquus Scarabee

Amikor a General Motors bemutatta a villany-terepjáróként reinkarnálódott polgári Hummert, világszenzációként emlegették annak rákjárás funkcióját. Az autó képes mind a négy kerekét egy irányban elfordítani, és oldalazva kikerülni egy akadályt. Erre az Arquus Scarabee is képes, ám ez csak egyike „szuperképességeinek”: a kompakt francia jármű tengelyenként külön hajtásláncot kapott, futóműve légi szállításhoz leültethető, hagyományos ajtók helyett pedig tolóajtót kapott, így a szállító helikopter vagy repülőgép gyomrában is megközelíthető a belső tere, azaz menet közben is elvégezhetők rajta a beállítások, a fegyverzet felszerelése, ez pedig felgyorsítja a bevethetőségét. A Scarabee vezetője középen ül, ami 270 fokos látómezőt eredményez.

10 bitang harcjármű, amely megmutatja, hogy a Humvee-n túl is van élet 1

Dongfeng Mengshi

Mivel fejlesztői lemondtak az aknák elleni védelemről, a szimpla vagy dupla hátsó tengellyel gyártott kínai harcjármű kifejezetten könnyű (súlya 6,1, illetve 8 tonna) és gyors (végsebesége 130 km/óra) lett. Mégsem ez teszi különlegessé, hanem, hogy hétévnyi intenzív kutatás és fejlesztés után tavaly ősszel bemutatták a jármű autonóm közlekedésre képes változatát, amely fegyverplatformként vagy mentőjárműként egyaránt komoly karriert futhat be. A Mengshi 2+8 üléses belső tere vízszintesen osztott oldalajtón keresztül közelíthető meg; ennek alsó fele lépcsőként segíti a gyors be- és kiszállást.

10 bitang harcjármű, amely megmutatja, hogy a Humvee-n túl is van élet 2

Gidrán 4×4

A magyar honvédség 2020 decemberében vette át annak az összkerékhajtású Ejder Yalçın páncélozott járműnek az első néhány példányát, amelyből összesen negyven darabot rendeltek a török Nurol Makina cégtől. A később Magyarországon gyártandó járművet egy hazai tenyésztésű hadiló után Gidránra keresztelték át. A moduláris platformra épülő, változatos fegyverzettel, illetve védőrendszerekkel felszerelhető Gidrán „v”-alakú fenéklemeze és speciális üléskialakítása egyaránt hatékony aknavédelmet eredményez, a jármű kapacitása 11 fő, illetve négy tonna hasznos teherbírás. Az autó 110 centiméteres gázlómélységgel rendelkezik, 50 centis függőleges akadályt képes leküzdeni, 110 centiméter széles árkon tud átlépni. Legnagyobb rézsűszöge 30 százalék, maximális kapaszkodó képessége 60 százalék.

10 bitang harcjármű, amely megmutatja, hogy a Humvee-n túl is van élet 3

Jankel Fox

A Jankel fejlesztette ki a változatos célokra (határvédelem, felderítés, gyors reagálás, konvojvédelem, sebesült-szállítás stb.) alkalmas Fox könnyű járművet. Nyitott utastere ellenére ajtajai és fenéklemeze hatékony védelmet biztosít robbanószerek és lövedékek ellen. A platform nemcsak géppuskával, de olyan speciális technológiákkal is felszerelhető, mint a rádiófrekvenciás Safe Stop, amely alkalmas támadó vagy menekülő járművek belső égésű motorjának távolból történő, biztonságos leállítására. A Toyota Hilux platós kisteherautó alapjaira épülő jármű fegyverzetét füstgránátok egészítik ki. A gépkocsi 30 centiméteres függőleges akadályt képes leküzdeni, végsebessége 170 km/h, hatótávolsága a választott üzemanyagtartálytól függően 900-1300 kilométer.

10 bitang harcjármű, amely megmutatja, hogy a Humvee-n túl is van élet 4

Jankel Hunter

A brit Jankel Armouring egy meg nem nevezett délkelet-ázsiai ügyfele megrendelésére fejlesztette ki a járőrszolgálatra és terrorelhárító feladatokra optimalizált Huntert. A gépkarabélyok és támadó kézigránátok ellen hatásos védelmet nyújtó jármű 2+6 személy szállítására alkalmas. Külső fegyverzet helyett olyan speciális rendszerekkel szerelhető fel, mint a mentést vagy behatolást lehetővé tevő C-TAS létrarendszer. A Hunter vázszerkezetét és hajtásláncát a Toyota Land Cruiser adja; a 170 lóerős, 4.2 literes dízelmotor 120 km/órás végsebességet és 1000 kilométeres hatótávolságot biztosít; a defektmentes abroncsok sérülése esetén további 50 kilométert tehet meg a jármű, amely opcióként 4.0 V6 benzinmotorral és 4.5 literes, nyolchengeres dízellel is rendelhető.

10 bitang harcjármű, amely megmutatja, hogy a Humvee-n túl is van élet 5

Mbombe 4

Négy- és háromtengelyes fivéreinél kompaktabb, ám így is több mint hat méter hosszú és 13,3 tonnás a Mbombe 4. Amilyen nagy, olyan dinamikus a dél-afrikai óriás: a 450 lóerős, hathengeres dízelmotorral szerelt jármű akár 140 km/h sebességre képes, hatótávolsága 800 kilométer, 60 százalékos emelkedőn felkapaszkodik, és 35 százalékos rézsűről sem fordul le; gázlómélysége 90, szabad hasmagassága 43 centiméter. Haspáncélzatának köszönhetően kibírja, ha közvetlenül alatta 10 kilónyi robbanószer robban fel, de a páncélököl sem tesz kárt benne. A környezeti paraméterekben sem válogatós, mínusz 20 °C-ban éppúgy üzemképes, mint +50-ben.

10 bitang harcjármű, amely megmutatja, hogy a Humvee-n túl is van élet 6

Nikola Reckless

Az elektromos kamion fejlesztése mellett hadipari fejlesztésekre is marad energiája a Nikola Motor Company-nek. A Reckless („felelőtlen”) egy ultra könnyű (felszereltségtől függően egy-két tonna száraz tömegű), rendkívül mozgékony, négyszemélyes terepjáró, amely páncélzatot nem kínál ugyan, viszont négy másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, és csőváz szerkezetén géppuskák, aknavetők és egyéb fegyverzet helyezhető el. A kevlárral golyóállóvá tett kerekeket 400 V-os villanymotorok hajtják; ezek kombinált teljesítménye 563 lóerő, a maximális rendszernyomaték 664 Nm. A későbbiekben 4 kW teljesítményű, egyenáramú napelemes töltőrendszerrel szerelik fel a járművet; ezzel kiterjeszthető lesz a jelenleg 160-321 kilométeres hatótávolság. A Reckless 635 kilogramm hasznos terhelése mellett több mint 1,3 tonnát képes vontatni, a szabad hasmagasság 355 milliméter.

10 bitang harcjármű, amely megmutatja, hogy a Humvee-n túl is van élet 7

Oshkosh L-ATV

Ezt a félelmetes megjelenésű járművet kifejezetten a Humvee utódjaként fejlesztették ki. Legendás elődjén minden fontos paraméterében túlmutat, ami önmagában nem szenzáció, az viszont igen, hogy mindezt nagyságrendekkel jobb üzembiztosság mellett teszi, mint akár a HMMWV, akár bármely konkurense, amely az USA fegyveres erői által kiírt pályázaton indult. Ennek köszönhetően az Oshkosh a következő évtizedben több milliárd dollár értékben szállíthatja az L-ATV különböző változatait. Egyelőre négyféle kivitelben készül, a teherjárműtől a csapatszállítón át a mobil fegyverplatformig. Adaptív futóművüknek köszönhetően kényelmesebbek, V8-as dízelmotorjuk révén dinamikusabbak, aknaálló kialakításukból adódóan pedig biztonságosabbak lesznek, mint a Humvee. A gyártó cég arra is ügyelt, hogy erről a közvélemény is tudomást szerezzen: tesztvezetéseket szerveztek a világ vezető autós szaklapjai számára, az újságírókat pedig lenyűgözték a könnyű taktikai gépjármű menettulajdonságai.

10 bitang harcjármű, amely megmutatja, hogy a Humvee-n túl is van élet 8

Streit Cougar

Az Egyesült Arab Emírségekben működő Streit csoport a világ minden pontján, így Ukrajnában, a Kraz üzemében is gyártja civil és katonai célra szánt, páncélozott járműveit. A Toyota Land Cruiser 79 terepjáró alapjaira épülő Kraz Cougar tetőre szerelt géppuskaállást, páncélozott oldalfalakat, valamint a hátsó ajtón kialakított lőnyílást kapott. A 2+6 személyes belső térben négypontos biztonsági övek rögzítik a katonákat – a jármű létezik tíz fő szállítására alkalmas, illetve mentőautóként is bevethető, nyújtott változatban is. A lökhárítók törésre méretezett darabok, a 90 literes üzemanyagtartály pedig golyó- és robbanásálló kialakítású. A 265 lóerős, 4.5 V8-as dízelmotorhoz ötfokozatú kézi sebességváltó csatlakozik.

10 bitang harcjármű, amely megmutatja, hogy a Humvee-n túl is van élet 9

Tajfun-VDV K-4386

A Kamaz cégcsoport kifejezetten az orosz légideszantos erők számára tervezte és építette a Tajfun-VDV K-4386 jelű járművet, amely elődjénél könnyebb és kompaktabb, mégis nagyobb hasznos terhet vihet magával. 450 lóerős dízelmotorja kilencfokozatú automatizált sebességváltón keresztül hajtja a golyóálló kerekeket, a gázlómélység 175 centiméter, a jármű 60 centiméter magas függőleges akadályokon és 50 centiméter széles árkokon képes átlépni. Két üzemanyagtartályában összesen 360 liter gázolajat tud magával vinni, ez durván ezer kilométerre elegendő. A jármű nyolc katonát tud szállítani, beleértve a kezelő személyzetet. Az emberek védelméről kerámia páncélzat, tűzálló burkolatok és automata tűzoltó berendezés gondoskodik. A 11 tonnás fenevad további két tonnával terhelhető.

10 bitang harcjármű, amely megmutatja, hogy a Humvee-n túl is van élet 10