Mint ismeretes ma éjféltől új rendelkezések vannak érvényben a magyar határon a koronavírus-járvány miatt. Ennek értelmében a külföldi állampolgárok csak bizonyos esetekben (üzleti út, sportesemény, diplomáciai utazás, tranzit célú átutazás) léphetnek be Magyarország területére.

A külföldről hazatérő magyar állampolgárok minden esetben beléphetnek, de a szabályok értelmében mától automatikusan 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ettől csak abban az esetben tekinthetnek el a hatóságok, ha a hazatérő fel tud mutatni két darab, öt napnál nem régebbi, Magyarországon elvégzett, negatív PCR-tesztet. A teljes jogszabály az alábbi linken olvasható el. 

Mindez a nemzetközi áruszállításban dolgozó hivatásos magyar gépjárművezetők körében érhető módon riadalmat váltott ki, de a rendelkezés nem vonatkozik a teherforgalomban részt vevő sofőrökre. Erre a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) is felhívja a figyelmet saját weboldalán, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírei között. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni azt, hogy mindez akkor érvényes, ha valaki valóban az áruszállításra használt kis-haszonjárműben, teherautóban, vagy kamionban érkezik a magyar határátkelőhöz. 

Az viszont tény, hogy az a hivatásos gépkocsivezető, aki személyautóval, busszal, vonattal, vagy repülővel érkezik vissza Magyarországra,  az valóban kénytelen eleget tenni a jelenleg érvényes karantén-, vagy tesztkötelezettségnek. A két fuvarozói érdekképviseleti szervezet, a MKFE és a NiT Hungary ugyanakkor már tárgyalásokat folytat arról, hogy ilyen esetekben a sofőrök mentesülhessenek a korlátozás alól, hiszen életszerűség jegyében előfordulhat, hogy egy hivatásos gépkocsivetőnek a személyforgalomra használt közlekedési eszközök valamelyikével kell visszatérnie Magyarországra (pl. műszaki hibás lesz a jármű, lejár a szerződése stb.).

Kövess minket a Facebook-on!