Bő egy évvel ezelőtt mutatta be a Volkswagen a Crafter alapokra épülő lakóautóját Düsseldorfban. A koncepció modell után most a németek elkészítették a sorozatgyártásra szánt változatot is, mely valamivel szolidabbra sikeredett. Ettől függetlenül valószínűsíthető, hogy legalább olyan népszerűségnek fog örvendeni, mint a Transporter alapokra épülő California, melyből eddig 160 ezer darabot adtak el 1988 óta.

A stílusosan Grand California névre keresztelt modellt hivatalosan az őszi, düsseldorfi lakóautó kiállításon fogják leleplezni. A Volkswagen ugyanakkor már elénk szórt egy maréknyi információmorzsát az újdonságról. Eszerint a belső elrendezés hű a korábbi koncepcióhoz: a két elülső ülés mögött egy szélesebb asztal, valamint kétszemélyes üléspad kapott helyet. Mögötte pedig WC-vel ellátott mosdó- és zuhanyfülke található, majd egy keresztbe beépített kétszemélyes francia ágy következik.

Már nem kell sokat várni a szériagyártású Crafter lakóautóra 1

A jármű utastere az oldalsó, elhúzható tolóajtón keresztül közelíthető meg, amely mellett egy kisebb konyhának is sikerült helyet szorítani. Ennél már bárki megvillanthatja főzési tudományát, a felszereltség részét képezi ugyanis a kétégős gázfőzőlap, a rozsdamentes mosogatótálca, valamint a 70 literes fagyasztószekrénnyel ellátott hűtőgép. Az evőeszközök és a különféle tányérok, illetve edények tárolására pedig a konyhaszekrényből kihúzható fiókok szolgálnak.

Már nem kell sokat várni a szériagyártású Crafter lakóautóra 2

Sajnos a Grand Californiából teljesen hiányzik az érintőképernyős kezelőrendszer, de azért maradt valami abból a geek életérzésből, ami a koncepció járművet jellemezte. Az utastérben található hangszórók ugyanis a multimédiás rendszertől függetlenül akár okostelefonnal, vagy tablettel is használhatók a Bluetooth-kapcsolatnak köszönhetően. Szintén a kényelmi funkciók közé tartozik a fürdőfülkében alkalmazott automatikus világítás, mely automatikusan felkapcsol, ha valaki belép a helyiségbe.

Már nem kell sokat várni a szériagyártású Crafter lakóautóra 3

A modell 110 literes víztartállyal, utastéri fűtésrendszerrel, napelemmel, műholdas tv-vel, LTE-technológiával, wifivel és légkondicionálóval is fel van szerelve. Külsejét pedig kihúzható napfénytetővel, elektromosan előbújó lépcsővel, külső zuhanyfejjel, valamint extra ajtó feletti világítással dobták fel. A Volkswagen későbbre ígért tájékoztatást az árakról és az extra felszereltségekről. A düsseldorfi lakóautó kiállításra már biztosan tudni lehet majd, mennyit kérnek el a Grand Californiáért. Forgalmazása 2019 elején indul.