Már javában tart a düsseldorfi lakókocsi-kiállítás, melyen többek között az új VW California XXL is bemutatkozott a nagyközönségnek. Az egyelőre csak koncepcióautóként létező lakóautó tulajdonképpen arra kereste a választ, hogyan lehet kimaxolni a Craftert úgy, hogy az minél tágasabb és sokoldalúbb élettereket kínáljon. Korábban erre már a Knaus is tett kísérletet, ráadásul nem is lett olyan rossz a végeredmény.

A California XXL azonban kicsit más csapásirányt képvisel: mondhatni mindent bevet, hogy rászolgáljon az “XXL” jelzésre. Bár a lakóautó olyan hatást kelt, mintha sisakot viselne, mégis hatékonyan sikerült növelni a belső terét. A tetőmagasításnak köszönhetően az elülső utasülések felett is van hálóágy igaz, ez két gyermek számára lehet elegendő.

Sisakos lakóautót csináltak a Crafterből 1

Egy négytagú család kényelmesen elférhet ebben a lakóautóban.

Sisakos lakóautót csináltak a Crafterből 2

Egészen ízlésesre sikerült az utastér kialakítása.

A lakóautó 5,98 méter hosszú, de a hátsó részből kihajtható asztallal 6,23 méteresre bővíthető. A hátsó traktusban kétszemélyes, 1,7×1,7 méter széles ágy alakítható ki. Itt saját fűtés, illetve légkondicionálás áll rendelkezésre, ennek köszönhetően minden évszakban komfortos környezet biztosítható az utazók részére. Napközben az ágy mérete csökkenthető, így némi plusz helyre is szert lehet tenni.

A hálóágy után, a lakóautó közepén kisebb konyha, valamint növelhető alapterületű fürdőszoba áll rendelkezésre. A konyhában kétégős főzőlapon melegíthetők az ételek, az 50-50 literes hűtő és fagyasztószekrényben pedig hosszú távon tárolhatók a finom falatok, üdítők és jégkrémek. Ahol ételt szolgálnak fel, ott szükség van némi takarításra is, ezt a célt szolgálja a mosdótál, mely közvetlenül a főzőlap mellett kapott helyet.

Sisakos lakóautót csináltak a Crafterből 3

A mosdó növelhető alapterületű, így akár zuhanyozni is lehet benne.

Sisakos lakóautót csináltak a Crafterből 4

Hangulatvilágítással és tetőablakokkal teljesebb a pihenés a California XXL-ben.

A fürdőszobában egy, a WC fölé hajtható mosdókagylóban moshatnak kezet a fedélzeten utazók, de a kis tükörnek köszönhetően sminkelése és borotválkozásra is lehetőség van. A WC mögötti falon pedig több polcot is elhelyeztek, melyeket úgy terveztek meg, hogy lehetőleg menet közben ne potyogjanak le róluk a különféle piperedolgok. A helyiség szükség esetén zuhanyzóként is használható, hiszen a kabin plafonjába egy csinos kis zuhanyrózsát is beszereltek.

A California XXL közepén kapott helyet a “nappali”, mely lényegében egy asztalból és egy dupla ülésből áll. A vezető-, valamint az oldalsó ülés hátrafordításával mindjárt négyszemélyesre bővíthető az étkezőasztal. A nagy lakomák után pedig a lakóautó oldalfalába integrált kétcsészés kávéfőző biztosítja az utasok számára a kellő felfrissülést. Különféle tárgyak, ruházati eszközök tárolására szolgáló fakkokat inkább a hálóágy környékén alakítottak ki.

Sisakos lakóautót csináltak a Crafterből 5

Kétcsészés kávéfőzőt rejt az oldalfal.

Sisakos lakóautót csináltak a Crafterből 6

Ilyen felülnézetből a Düsseldorfban bemutatott lakóautó.

Természetesen nem is lenne ez az autó XXI. századi modell, ha nem helyeztek volna el a falaiban itt-ott 220 voltos dugaljakat, vagy USB-csatlakozási pontokat. Az utastér világításáért felelős villanykapcsolókat azonban nem érdemes keresgélni, ugyanis a teljes belső világítás egy, a nappali falára szerelt tableten vezérelhető egy alkalmazás segítségével.

A California XXL-t 175 lóerős, turbófeltöltős szériamotor hajtja, melyhez ráadásul összkerékhajtás is társul, így a lakóautó változatos terepviszonyok mellett is képes lehet helyt állni. A sorozatgyártásáról egyelőre nincsenek hírek, de bízunk benne, hogy a Volkswagennél fontolóra veszik az ötletet, ugyanis ez a sisakos Crafter nagyon kellemes színfolt lehet a lakóautók piacán.