Mi magyarok idén a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbinak, illetve a versenysorozatba visszatérő Oxxo Hungary Racing Teamnek szurkolhatunk. A magyar csapat tavaly csak néhány versenyhétvégén indult el, az idei kiírásban viszont valamennyi futamra beneveznek a kétszeres brit bajnok Ryan Smith-szel.

Kiss Norbert zsenialitását nem kell bemutatnunk, Ryan pedig már korábban is bizonyított az Európa-bajnokságon. Bár csak pár versenyen indult, így is ő minden idők legkorábban dobogóra álló versenyzője. Van két futamgyőzelme, valamint ő szerezte meg először a Krasznai János emlékére kiírt, a versenyben a leggyorsabb kört teljesítő versenyzőnek járó különdíjat 2016-ban. Később, 2017-ben Kiss Norbi is megkapta ezt a díjat.

Most hétvégén indul a kamion Európa-bajnokság 1

Az idei év újabb komoly kihívás az OXXO Hungary Truck Racing Team életében. Az elmúlt két évet az angol bajnokságban töltöttük, így most vissza kell rázódni az Európa-bajnoki szériába. A két bajnokság sokban különbözik egymástól, az egyik lényegi különbség, hogy a briteknél lazábban kezelik a harcot – mint a tipikus angol fociban is – sokkal inkább megengedett a férfias, test-test elleni küzdelem” – jegyezte meg Sárosi Brúnó, az OXXO Hungary Truck Racing Team csapatvezetője. Hozzátette: Az Európa-bajnokságban ezt másképpen szemlélik, itt is előfordul ugyan, de sokkal szigorúbban szabályozzák.

Most hétvégén indul a kamion Európa-bajnokság 2

Ezen túl vannak technikai különbségek is: mások a versenyzők, a versenykamionok. Idén először megy két magyar érdekeltség egymás ellen teljes szezont, a hazai közönségnek lesz miről beszélnie a csaták után, ez garantált. Ez kontaktsport, biztosan lesz ütközés, lökdösődés, amelyek után nehéz igazságot tenni, de ez igaz minden versenyzőre, ilyenkor nem számít, ki honnan jött, milyen pilóta vagy csapat. Az FIA szabályok alapján dönt, mikor ki a hibás, ki kap büntetést vagy csak egyszerű versenybaleset volt.

Azt gondolom, mindent elkövettünk, hogy megfelelően felkészüljünk. Ryan családi problémái ugyan kicsit megnehezítették az utolsó néhány hétben ezt a folyamatot, de Misanóban már száz százalékban fog tudni koncentrálni a versenyre” – jegyezte meg az Oxxo Hungary Truck Racing versenyfőnöke.

A FIA ETRC futamokat élőben ezen a linken lehet nyomon követni.