Lezajlott a harmadik szabadedzés a 2023-as Forma-1-es Japán Nagydíjon. Az utolsó, 60 perces gyakorláson Max Verstappen lett a leggyorsabb a Red Bull-lal a csapattárs Sergio Perez és a mercedeses George Russell előtt.

Az edzés kiemelt szerepet kapott, tekintettel arra, hogy a pénteki kétszer 60 percből ténylegesen csak az elsőt töltötte aktív munkával a mezőny az érkező eső miatt. Szerencséjükre az időjárás ebből a szempontból kegyes volt hozzájuk, részben felhős időben 17 Celsius-fokos levegő és 25 fokos aszfalt állt a rendelkezésre.

A kilométerhiány különösen Daniel Ricciardót érintette rosszul: az RB ausztrálja pénteken mindössze 9 félgyors kört teljesített nedves pályán, ugyanis az első edzésen más ült autójába. Persze nem csak ő iparkodott, mindenki próbálta teljesíteni az előirányzott célokat.

A korai percekben elő-előfordultak kisebb hibák a hideg gumik miatt. Kevin Magnussené volt a legsúlyosabb, de a Haas dánja megúszta bukótérbe ragadást.

Negyed óra elteltével Ricciardo is a füvön pörgött: ez az eset gyorsabb tempónál történt, de szerencséjére volt bőven helye kiforogni a lendületet.

Összességében kevesen voltak, akik úgy általában elégedettek voltak autójukkal. Ebben közrejátszhatott a tapadás hiánya, az eső ugyanis lemosta azt a gumiréteget, melyet a pilóták már felvittek az aszfaltra. A versenyzők bizonytalan, rosszul vezethető autókra panaszkodtak.

Az edzés közepe a versenyszimulációké volt, de az utolsó percekre előkerültek a lágy gumik is, melyekkel az időmérőre készültek a versenyzők. A leggyorsabb kört Verstappen futotta a Red Bull-lal, előnye bő negyed másodperc volt a csapattárs Perez előtt. Az energiaitalosokat a Mercedes párosa követte George Russell, Lewis Hamilton sorrendben, míg az ötödik Fernando Alonso lett az Aston Martinnal.

F1: Verstappen a leggyorsabb a hiánypótló edzésen 1

George Russell (Kép: Peter Fox/Getty Images)

Némileg meglepő volt a Ferrari eltűnése: Carlos Sainz csak a hetedik lett, míg Charles Leclerc-nek be kellett érnie a tizedik hellyel. Az nem egyértelmű, hogy ennyire nagy most a lemaradásuk, vagy egyszerűen nem jött ki nekik a lépés: Leclerc utóbbira panaszkodott a leintést követően, szerinte túl sok időt elvesztegettek a bokszban ahelyett, hogy időmérős köröket futottak volna.

F1: Verstappen a leggyorsabb a hiánypótló edzésen 2

A teljes eredménylista

A Japán Nagydíj időmérője magyar idő szerint szombat reggel 8 órakor kezdődik.