Alkonyi sötétben, de továbbra is meleg időben – 30 Celsius-fokos levegő- és 37 fokos aszfalthőmérséklet – folytatódott a 2023-as Forma-1-es Szingapúri Nagydíj hétvégéje pénteken a második szabadedzéssel.

A hétvége tétre menő eseményei, azaz a szombati időmérő és a vasárnapi futam tekintetében már sokkal irányadók körülmények között nem is vesztegették az időt a csapatok, mindenki azonnal megkezdte a körözést.

A többség kezdetben a közepes keverékeken futott, az első negyedóra után a Ferrari tűnt a leggyorsabbnak, Charles Leclerc és Carlos Sainz váltogatta egymást a top 2-ben.

A Williamsnél idén remeklő Alex Albon motorhibát jelezve hajtott a bokszba a hétvégére a szurkolók által választott Gulf-színekbe bújtatott autóval. Nem jó hír, a tahi-brit már így is az utolsó szabályos erőforrásánál járt.

20 perc után egy rövid időre teljesen elcsendesedett az idei évre átalakított, immár kevesebb kanyart tartalmazó utcai pálya.

Féltávnál, immár időmérős etapokon, lágy (piros) Pirelliken újra a Ferrari-pilóták voltak a leggyorsabbak, mögöttük a mercedeses Lewis Hamilton és az Aston Martin-os Fernando Alonso sorakozott.

A Williams újonca, Logan Sargeant ekkor kis híján összehozta a hétvége első balesetét, az amerikai hajszállal mentette meg a kitörő autót az utolsó, a pálya leggyorsabbjának számító kanyarjában.

A Red Bull ekkor nem tűnt túl versenyképesnek, az instabilnak látszó autóval Max Verstappen Sainzhoz képest bő héttizedes hátránnyal érte el a célvonalat, csak a 6. időt futotta.

A világbajnok csapattársa, Sergio Perez utolsó előttiként ment gyors kört a lágy gumikon, ő sem volt gyorsabb, nyolctizedes lemaradással a 8. helyre sorolt be.

A mexikói a csapatrádión magyarázatot is adott a hollandnál és nála is látottakra: azt mondta, egyszerűen nem bízik a fékekben, az autó hátulja minden kanyarban ki akar törni.

Verstappen és Perez a későbbi próbálkozásokra sem tudott érdemi javulást elérni – a Red Bullra láthatóan komoly munka várt a szombati folytatás előtt. Lehet, hogy a szárnygörbülésre vonatkozó szigorúbb műszaki irányelv tett be a domináns csapatnak?

George Russell Sargeanthoz hasonló hibát mentett ugyanott, végül pedig a 3. időt sikerült hoznia.

Az utolsó negyedóra előtt megint egy kicsit csendesebb lett a Marina Bay, mielőtt a többség nekifutott a versenyszimulációs, közepes keverékes hosszabb etapoknak.

Az eltérő beállításoknak, üzemanyag-mennyiségeknek köszönhetően az utolsó percekben már nem történt érdemi változás a sorrendben, az élen a ferrarisok zártak Sainz, Leclerc sorrendben, utánuk a mercedeses George Russell jó kéttizedes, Alonso bő háromtizedes, Hamilton jó négytizedes hátránnyal következett. A mclarenes Lando Norris is a Red Bullok előtt zárt, míg ő csak hattizedet kapott Sainztól, Perez és Verstappen héttized körüli hátránnyal fejezte be a napot.

Érdekes lesz látni, hogy a címvédőknél találnak-e valamit szombatra, vagy az akkoriban domináló Mercedes szingapúri átkát, bukdácsolását szenvedik-e el, megszakad-e az uralom, a szezon eleje óta tartó győzelmi sorozat.

Az F1-es Szingapúri Nagydíj szombaton 11.30-kor a harmadik szabadedzéssel folytatódik, a kvalifikáció 15 órakor kezdődik majd. A futam vasárnap 14 órakor rajtol.

F1: Szárnyal a Ferrari, szenved a Red Bull 3

Kép: Formula1.com