A kora délutáni első gyakorlásnál kevésbé szürke és felhős, de továbbra is mérsékelten meleg (24 Celsius-fokos levegő- és 33 fokos aszfalthőmérséklet) időben kezdődött a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj második szabadedzése.

A bokszutcai lámpa zöldre váltása után szinte mindenki azonnal kigurult a Hungaroringre, hiszen az első alkalmat nagyjából elvitte az eső, amire ezúttal is volt halvány esély.

Az első tíz perc után a Williams újonca, Logan Sargeant állt az élen, igaz, csapattársával Alex Albonnal (2.) együtt a lágy gumikat használták, míg a többiek addig a közepes keveréken tették meg mért köreiket.

F1: Leclerc az élen, a Red Bull és a Mercedes sehol 1

A Red Bullok és a Ferrarik viszonylag sokáig a garázsban maradtak, 15 perc után léptek csak a pályára. Az első edzésen rögtön az elején autót törő Sergio Perez autójára lágy gumik kerültek, de azokon is csak a 6. időt produkálta.

Nagyobb meglepetés volt, hogy a szintén lágyakon menő Max Verstappen sem bírt Sargeant idejével, első nekifutásra 75 ezreddel elmaradt az amerikaitól, mindössze egyetlen ezreddel megelőzve a mclarenes Lando Norrist, aki közepesen érte el addigi legjobbját.

A Williams tovább villogott: Albon a közepes gumin ugrott az élre 1:18,377-tel, majdnem fél másodpercet javítva Sargeant idején.

Ezt követően többen is a lágyakra álltak át, az Cunoda Juki csípte el az első helyet, mögötte a haasos Nico Hülkenberg, majd az első F1-es, 2003-as hungaroringi győzelmének 20. évfordulóját ünneplő Fernano Alonso és Verstappen sorakozott.

A silverstone-i kiváló szereplés után a McLarennek biztató lehetett, hogy a teljesen más jellegű, lassú, kanyargós magyar pályán is jó volta tempójuk, legalábbis az edzésfelénél Lando Norris volt a leggyorsabb.

Perez csúnya blamát úszott meg, amikor nem szaladt ki az első kanyar bukóterébe, de a mexikói kockásra fékezte a jobb elsőjét.

Amikor a piros autókra is felkerültek a piros Pirellik, Charles Leclerc állt az élre, Carlos Sainz viszont csak a 10. időt teljesítette első nekifutásra. Leclerc etapja nem indult jól, a bokszutcában eléje vágott Esteban Ocon az Alpine-nal.

A kimaradt első edzés miatt a szokástól eltérő ütemben, programokkal zajlott a gyakorlás, még az utolsó negyedórában is voltak időmérős szimulációt futók, az alpine-osok például ekkor léptek fel a 3. és 5. helyre.

A záró 10 percben már nem történt érdemi változás a sorrendben, meglepő módon mindkét Red Bull és mindkét Mercedes is az így szokatlan és színes top 10-en kívül zárt.

F1: Leclerc az élen, a Red Bull és a Mercedes sehol 3

A hungaroringi F1-es hétvége szombaton 12.30-kor a harmadik szabadedzéssel folytatódik, a rajtsorrendet eldöntő, kísérleti időmérő 16 órakor kezdődik.

A Magyar Nagydíjról szóló további anyagainkat ide kattintva találod.

F1: Leclerc az élen, a Red Bull és a Mercedes sehol 4