A 2022-es Brit Nagydíjon potenciálisan halálos kimenetelű eseménytől mentette meg az F1-et az Alfa Romeó-s Csou Kuan-jü látványos és félelmetes balesete, hiszen a kínai pilóta rögtön a rajt után felborult, majd a pálya szélén a korlátok közé szorult, ezért azonnal elő is került a piros zászló.

Ha nem így lett volna, a mezőny teljes versenytempóval, egymás ellen küzdve, helyezkedve jutott volna el a pálya azon szakaszára, ahová éppen akkor szaladtak be a Just Stop Oil aktivistái. A futam azonnali megszakításának köszönhetően nem lett baj, a tüntetőket eltávolították, azóta a közrend megzavarása miatt el is ítélték, ám komoly esély van arra, hogy az idei évre is hasonló akciót terveznek.

A globális olajipar ellen tiltakozó klímavédelmi csoport a közelmúltban is több brit sporteseményt zavart meg, lóversenyen, rögbimeccsen, sznúkerviadalon, krikettmeccsen is feltűntek. (Nyitóképünkön.)

A McLaren versenyzője, Lando Norris óva inti őket attól, hogy a hétvégi Brit Nagydíjon a tavalyihoz hasonló akcióval próbálkozzanak.

„Ostoba dolog az életüket kockáztatni a versenyző autók között. És nagyon önző is, hiszen ha történik valami, annak komoly következményei lehetnek arra nézve, aki vezetett” – mondta az angol.

„Nem vagyok a téma szakértője, de mindenkinek joga van a tiltakozáshoz, bár szerintem van jobb és rosszabb módja is. Láttam, hogy Lewis [Hamilton] azt mondta, támogatja a tüntetőket, amiért kiállnak az ügyük mellett, legalábbis akkor, ha helyes módon teszik ezt. Ez a legfontosabb.”

„Nem lenne jó, ha a hétvégén emiatt kéne aggódnunk. Úgy vélem, Silverstone mindent megtesz majd, hogy ne történhessen ilyesmi, és remélem, hogy az embereknek is lesz annyi eszük, hogy nem próbálkoznak ezzel újra! Nagyon sok más, sokkal biztonságosabb módja lehet a tiltakozásnak, melyekkel ugyanakkora figyelmet lehet kelteni. Támogatom a kiállást, ha megfelelően csinálják” – folytatta.

A McLaren újonca, Oscar Piastri egyetért csapattársával:

„Egyértelműen nem az a módja, hogy versenypályára szaladunk a 300-zal repesztő autók útjába. A tavalyi akciónak meglettek a következményei, remélem, hogy idén nem ismétlődik meg! Biztos vagyok benne, hogy Silverstone is megteszi a megfelelő lépéseket. Nyilván könnyebb és jóval veszélytelenebb egy krikettpályára beszaladni, mint egy versenypályára.”