F1: Verstappen meglepetésgyőzelmet aratott Mogyoródon

A 10. helyről nyerte meg a Forma-1-es Magyar Nagydíjat Max Verstappen, miközben a Ferrari úgy lábon lőtte magát stratégiailag, hogy dobogóra sem állhattak. A futamgyőztesnek még egy megforgás is belefért.

F1: Verstappen meglepetésgyőzelmet aratott Mogyoródon

A Red Bull hollandja, Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Magyar Nagydíjat a Mercedes párosa, Lewis Hamilton és George Russell előtt. A Ferrari teljesen elszúrta a futamot stratégiai baklövéseikkel, Carlos Sainz a negyedik, Charles Leclerc csak a hatodik lett Sergio Perezzel (Red Bull) kettejük között.

A mogyoródi futam egy igazi stratégiai háború volt a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull között, amit az döntött el, hogy a Ferrari a közepes rajtgumik után közepeseket rakott mindkét autójukra. Ez a kombináció hibás döntésnek bizonyult, ugyanis a futam végére csak a lágyat vagy a keményeket választhatták – előbbi nem tartott volna ki, utóbbi pedig nem tapadt a Hungaroringen uralkodó körülmények között.

F1: Verstappen meglepetésgyőzelmet aratott Mogyoródon 1

Charles Leclerc és George Russell

A futamot a taktikai eltérések miatt többen is vezették különböző fázisokban. Miután Leclerc a második etapban megelőzte Russellt, úgy tűnt, megnyerheti a futamot, de Verstappen második cseréjére rosszul reagáltak: kemény gumikat tettek a Ferrarira, így visszaesett a mezőnyben a monacói. Miután Russell is visszaelőzte őt később, egy újabb kerékcserével lágyakra váltott, de azokkal sem jutott már előrébb.

Sainz esetében a dupla közepes etap után lágy jött, de Hamilton gyorsabbnak bizonyult a spanyolnál ugyanazon a taktikán: a Mercedes jobban kezelte a gumikat a maranellóiaknál.

Verstappen ebből nem sokat tapasztalt, és még egy megforgás is belefért neki száguldása közben. Mindennel együtt annyival gyorsabb volt mindenkinél, hogy legfeljebb egy műszaki hiba állíthatta volna meg őt.

Az említetteken kívül pontot szerzett még Lando Norris (McLaren), Fernando Alonso (Alpine), Esteban Ocon (Alpine) és Sebastian Vettel (Aston Martin). A futamot egyedül Valtteri Bottas (Alfa Romeo) nem fejezte be.

F1: Verstappen meglepetésgyőzelmet aratott Mogyoródon 2

A teljes eredménylista

A pontversenyek állása:

 1. Verstappen – 258 p
 2. Leclerc – 178 p
 3. Perez – 173 p
 4. Russell – 158 p
 5. Sainz – 156 p
 6. Hamilton – 146 p
 1. Red Bull – 431 p
 2. Ferrari – 334 p
 3. Mercedes – 304 p
 4. Alpine – 99 p
 5. McLaren – 95 p
 6. Alfa Romeo – 51 p

A bajnokság a nyári szünet után, négy hét múlva a Belga Nagydíjjal folytatódik.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Felhős időben, 19 Celsius-fokos levegő- és 25 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók a rajtrácsra a 2022-es szezon 13. Forma-1-es futamára, a Magyar Nagydíjra.

Az időmérőt követően a Mercedes ifjonca, George Russell indulhatott az első helyről a Ferrari párosa, Carlos Sainz és Charles Leclerc elől. Őket Lando Norris követte a McLarennel, a harmadik soron az Alpine pilótái, Esteban Ocon és Fernando Alonso osztozhattak. Lewis Hamilton a hetedik helyről várhatta a piros lámpák kialvását a másik Mercedesszel Valtteri Bottas (Alfa Romeo) és Daniel Ricciardo (McLaren) elől. Max Verstappen katasztrofális időmérője után csak a 10. helyről rajtolhatott csapattársa, Sergio Perez elől.

F1: Verstappen meglepetésgyőzelmet aratott Mogyoródon 3

A rajtrács

Az időmérőn kialakult rajtsorrend csupán annyiban módosult, a 19. legjobb időt futó Pierre Gasly AlphaTaurijában motort cseréltek, a francia így a bokszutcából indult. A két Red Bull is friss erőforrásokat kapott, de őket nem büntették.

A Pirelli szerint egyaránt gyors lehetett volna száraz időben az egy- és kiállásos megoldások közül a lágy-közepes-közepes és a lágy-kemény taktika a 70 körös futamon, de a lágy-kemény és a közepes-kemény-lágy variációkat sem vetették el. A mezőny a rajthoz lágy és közepes gumikat választott: az élmezőnyben Russell, Norris, Ricciardo, Verstappen és Perez voksolt a lágyabb keverékre.

vége 0 új esemény

2022 Forma-1 Magyar Nagydíj

14:42

A rajtrácsra kivezető körön

Erős szél várt a pilótákra a Hungaroringen, a 2-es kanyarba menet többen is elfékezték gumijaikat, a képen látható versenyzőkön kívül Albon, Verstappen és Russell is.

14:57

Elkezdett esni a Hungaroringen

A rajtrácsról esőt jelentettek, egyre erősödő intenzitással. Kérdés, hogy mikor kerülhetnek elő az átmeneti abroncsok, ha kellenek egyáltalán.

15:00

Felvezető kör

Vízcseppes autókkal indult el a mezőny a felvezető körre.

15:05

Rajt/1. kör

Az első négyes között a sorrend nem változott, Hamilton viszont feljött ötödiknek és Verstappen is feljött a nyolcadik helyre, mögötte Perezzel.

15:07

2. kör

Virtuális biztonsági autó “lépett” a pályára, ugyanis Albon összeért a kettes kanyarban Vettellel. A Williams első szárnya megsérült, fekete-narancs zászlóval ki is intették szervizre.

15:08

3. kör

Újraindult a verseny, Russell pedig eléggé elnyúlt a Ferrariktól. Az állás: Russell, Sainz, Leclerc, Norris, Hamilton, Ocon, Alonso, Verstappen, Perez, Magnussen.

15:09

4. kör

Russell előnye 2,5 másodperc volt Sainz előtt, miközben Perez fura hangokat hallott a motor felől. Verstappen próbált elmenni Alonso mellett, de a spanyol nem akarta elengedni hetedik helyét.

15:10

5. kör

Sainz közeledni kezdett Russell mögé, miközben Perezt is megnyugtatták, hogy nincs baja motorjának.

15:12

6. kör

Alonso az előző körben hibázott a 3-as kanyar kijáratán, így Verstappen megelőzte és átvette a hetedik helyet. Ricciardo Magnussen megelőzésével próbálkozott a 10. helyen – a Haas első szárnya is sérült volt.

15:13

7. kör

Magnussen is fekete-narancs zászlót kapott, miközben Russellnek azt mondták, fél óráig száraz időjárásra lehet számítani.

Az Alpine-ok csatákat vesztettek a Red Bullok ellen: Verstappen Ocont, Perez Alonsót előzte a 6. és a 8. helyért.

15:14

8. kör

Russell és Verstappen között 10 másodperc volt a különbség, Sainz a második helyen stabilan tartotta a 2 másodperces differenciát.

15:16

9. kör

Perez is elment Ocon mellett. A Red Bull párosa így Hamilton nyomába eredhetett az 5. helyen. Az állás: Russell, Sainz, Leclerc, Norris, Hamilton, Verstappen, Perez, Ocon, Alonso, Ricciardo.

15:17

10. kör

Norris és Hamilton elfoglalták egymást a 4-5. helyen, így utolérte őket Verstappen.

15:19

11. kör

Sainz kissé leszakadt Russell mögött, Leclerc pedig megközelítette csapattársát. Közben hármas csatává bővült a Norris-vonat Hamiltonnal és Verstappennel.

15:20

12. kör

Eddig tartotta magát Norris: Hamilton és Verstappen is megelőzte őt. A holland utánfutóként követte a Mercedes britjét a 4-5. helyen.

15:21

13. kör

Verstappen nem tudta átgyúrni magát még Hamiltonon, nem úgy Perez Norrison: a mexikói feljött a hatodik helyre. Verstappen összhátránya egyébként 12 másodpercre nőtt Russellhez képest.

15:23

14. kör

Verstappennek ismét motorgondjai akadtak, a holland lemaradt kissé Hamiltontól. Leclerc közben helycserét kért a 2-3. helyen házon belül, de Sainz is rákapcsolt azért, 1,6 másodpercre csökkent hátránya Russell mögött.

15:24

15. kör

Az összes lágy gumis pilóta szenvedni kezdett, megkezdődtek a kerékcserék is az élmezőnyben Norris vezetésével.

15:26

16. kör

Az állás: Russell, Sainz, Leclerc, Hamilton, Verstappen, Perez, Ocon, Alonso, Schumacher, Bottas. A legjobb tízben csak Russell és a Red Bullok voltak lágy gumikon.

Hamilton egy pillanatra lehajtott a pályáról.

15:27

17. kör

Sainz megkapta rádióüzenetben, hogy menjen ki a bokszba, de nem ment. Helyette azonban Russell és Verstappen is cserélt – előbbi nagy csatát vívott Alonsóval a pályára visszatérve, de maradt előrébb a Mercedes-pilóta.

15:30

19. kör

Leclerc maradt a pályán, ő nem cserélt azonnal, ahogy Hamilton sem a második helyen. Perez is lecseréltette lágy gumijait, a pályára bőven Verstappen mögé tért vissza.

15:31

20. kör

Hamilton is friss gumikat kapott, közepesre közepeseket, azaz eldőlt, hogy a britnek egyszer még meg kell látogatnia csapatát. Verstappen ezzel átugrotta a kerékcserék alatt a britet.

15:33

21. kör

Leclerc (1.), Ocon (5.), Alonso (6.) és Schumacher (9.) nem jártak még bokszban a legjobb tízből.

15:35

22. kör

Leclerc is friss abroncsokat kapott, az élről friss közepeseken Sainz elé tért vissza a pályára. Alonso is új gumikra váltott, de ő keményekre. Az első hármas ekkor közepeseken haladt, azaz a Ferrariknak is hátra volt még egy kerékcsere.

15:35

23. kör

Az állás a futam harmadánál: Russell, Leclerc, Sainz, Verstappen, Ocon, Hamilton, Perez, Norris, Bottas, Csou.

15:38

24. kör

Russell 2 másodperccel vezetett Leclerc, 4-gyel Sainz és 7-tel Verstappen előtt. A holland nagyot mentett a futam első harmadában rajthelyéhez képest. Ocon friss gumikat kapott, így csak a két Alfa Romeo volt adós kerékcserével. A francia izgalmas pillanatokat hozott az Alpine életébe: annyira védekezett Alonsóval szemben, hogy mindkettejüket megelőzte Ricciardo.

15:40

26. kör

Leclerc utolérte Russellt, nyithatta a DRS-t a brit mögött.

15:41

27. kör

Leclerc először nézett be Russell mellé a célegyenes végén, de ez inkább ijesztés volt, mint valódi próbálkozás.

15:43

28. kör

Russell keményen védekezett Leclerc ellen, aki egy pillanatra a Mercedes-pilóta elé is került.

15:46

30. kör

Russell foggal-körömmel tartja magát az élen, annyira visszalassítva ezzel Leclerc-t is, hogy már egy képen látszott az első négyes.

15:47

31. kör

Leclerc megcsinálta, közelebbről indítva a támadást átvette az első helyet! Egyetlen kör alatt bő egy másodpercet adott Russellnek.

15:49

32. kör

Az állás: Leclerc, Russell, Sainz, Verstappen, Hamilton, Perez, Norris, Ricciardo, Stroll, Ocon. Alonso mellett elment Vettel a 11. helyen, miközben Verstappen szemerkélő esőt jelentett.

15:52

34. kör

Sűrűsödtek az esőcseppek, miközben Sainz megérkezett Russell mögé. A mezőnyben egyébként Hamilton volt a leggyorsabb az ötödik helyen, közeledett Verstappenre, a különbség 5 másodperc volt köztük. Leclerc előnye már 2,5 másodperc volt ekkor az élen.

Leclerc előzése:

15:54

35. kör

Féltávnál második kerékcseréje után Cunoda megforgott a sikánnál, de folytathatta a versenyt. Az állás: Leclerc, Russell, Sainz, Verstappen, Hamilton, Perez, Norris, Ricciardo, Stroll, Ocon.

15:55

36. kör

Vettel is hibázott a sikánnál, miután Ocont hajtotta a pontszerző helyezés miatt – talán az esőcseppek tréfálták meg a pilótákat?

15:56

37. kör

Sainz nemigen tudta megelőzni Russellt, időközben pedig Verstappen is megérkezett mögé. Leclerc előnye az élen 5 másodpercre nőtt.

15:57

38. kör

“Valamiért minden csúszósnak érződik” – jelezte Norris rádión, miközben Verstappen DRS-sel támadhatta Sainzt, de a spanyol leszakadt kissé Russell mögött.

15:58

39. kör

Verstappen a bokszba hajtott friss közepes gumikért, nem akarták a hollandot Sainz mögött autóztatni.

16:00

40. kör

Vettel megelőzte Ocont, Russell és Leclerc pedig reagált Verstappenre. Russell közepes, Leclerc kemény gumikat kapott – utóbbiak eddig nem működtek jól a futamon, de a monacói csak ezt tehette fel az eddig használt közepesek miatt.

16:01

41. kör

Verstappen teljesen Leclerc nyakára esett, a monacói abroncsai nem tapadtak. A holland elment a Ferrari mellett! Virtuálisan a világbajnok vezette a futamot.

16:03

42. kör

Verstappen megforgott, így Leclerc visszaállt elé, Perez nem akarta megelőzni a hollandot, így Russell megelőzte Perezt!

16:04

43. kör

Verstappen visszanyerte lendületét, és újra támadta Leclerc-t, nyomukban Russell-lel. Perez friss gumikat kapott, az élen ekkor Sainz és Hamilton álltak, második kerékcsere nélkül.

16:06

44. kör

Verstappen DRS-sel közeledett Leclerc mögött, de nem került támadóközelségbe.

16:07

45. kör

Verstappen másodjára is simán megelőzte Verstappent. Az állás: Sainz, Hamilton, Verstappen, Leclerc, Russell, Perez, Ricciardo, Stroll, Norris, Vettel.

16:08

46. kör

Hamilton az élen közeledett Sainzra, nem kicsit, de Verstappen és Perez voltak a leggyorsabbak a pályán az enyhe szemerkélés közben.

16:10

47. kör

Leclerc-t megközelítette Russell is a közepes abroncsokon, miközben Sainz kiállt második kerékcseréjére.

16:11

48. kör

Sainz lágy gumikat kapott, de a csere lassú volt, miközben Ricciardo megforgatta Strollt a 2-es kanyarban.

16:12

49. kör

Az állás: Hamilton, Verstappen, Leclerc, Russell, Sainz, Perez, Norris, Alonso, Ocon, Bottas.

16:14

50. kör

Stroll újra megtámadta Ricciardót, de az előzés ezúttal összejött és feljött a kanadai a 11. helyre. Az ausztrál még egy öt másodperces büntetést is kapott az esetért.

16:15

51. kör

Russell támadta Leclerc-t, a monacói nagyon nehezen tudott védekezni.

16:18

52. kör

Hamilton is a bokszban járt friss lágy gumikért, így Verstappen vezetett Leclerc, Russell, Sainz és Hamilton előtt, Perez a hatodik volt.

16:19

54. kör

Verstappen 7 másodperccel vezetett Leclerc és Russell előtt, Sainz pedig közeledett a csatázó pároshoz. Leclerc azonban eddig tudott védekezni, a Mercedes britje átvette tőle a második helyet.

16:21

55. kör

Leclerc újra a bokszban járt és lecserélték a használhatatlan kemény gumikat lágyra. A monacói ezzel visszaesett Perez mögé, a hatodik helyre.

16:22

56. kör

Verstappen kényelmes, 8,5 másodperces előnnyel vezetett Russell előtt 15 körrel a leintés előtt, Sainz további 2 másodpercre követte őt. Hamilton, Perez és Leclerc további 7-7-7 másodpercre érkeztek, szétszakadozott az élmezőny Russellt és Sainzot leszámítva.

16:24

57. kör

A topcsapatok mögött négy, kemény gumikon autózó pilóta autózott: Norris, Alonso, Ocon és Bottas.

16:26

59. kör

Egyre több vízcsepp jelent meg a kamerákon…

16:28

60. kör

Ne felejtsük el, hogy Verstappen 9 helyet javított rajthelyéhez képest. Sainz nemigen tudta elkapni Russellt, de Hamilton megközelítette a spanyolt.

16:29

61. kör

Hamilton DRS-sel támadhatta Sainz Ferrariját a dobogóért.

16:32

63. kör

Sainznak esélye sem volt Hamilton ellen a célegyenesben, a brit feljött a harmadik helyre. Közben Stroll a lágy gumikon megelőzte Bottast a 10. helyért, a finnt Vettel is maga mögé utasította.

16:34

64. kör

Mercedes-csata a második helyért: Hamilton Russellnél is gyorsabb volt lágy abroncsain. Leclerc a lágyakat nemigen tudta munkára fogni, alig közeledett Perezre az 5-6. helyen.

16:35

65. kör

Hamilton simán elment Russell mellett: a célegyenest még levédte a pole-pozíciós, de az 1-es és 2-es kanyar között nem volt esélye a hétszeres bajnokkal szemben.

16:36

66. kör

Öt körrel a vége előtt az állás: Verstappen, Hamilton, Russell, Sainz, Perez, Leclerc, Norris, Alonso, Ocon, Vettel – a német megelőzte Strollt.

16:38

67. kör

A visszajátszásból kiderült, hogy Stroll elengedte Vettelt.

16:39

68. kör

Bottas alatt leállt az autó a 2-3. szektor határán, virtuális biztonsági autóval lassították vissza a mezőnyt a mentésig.

16:41

69. kör

Véget ért a VSC-periódus, Russell heves esőre panaszkodott.

16:43

70. kör/Cél

Verstappent az eső nem zavarta meg, megnyerte a 10. helyről rajtolva a Magyar Nagydíjat Hamilton és Russell előtt.

A legjobb ferraris Sainz lett, Perezt pedig végül utolérte Leclerc, de az előzés nem jött össze neki. Pontot szerzett még Norris, Alonso, Ocon és Vettel.

16:49

Végeredmény

F1: Verstappen meglepetésgyőzelmet aratott Mogyoródon 1

Kép(ek) forrása: Getty Images, Kováts Olivér